Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Věštění z krajky, Brunonia Barryová

Barryová Brunonia: Věštění z krajky

Knihu Věštění z krajky nedoporučuji nikomu, kdo je úzce zaměřen jen na klasickou fantasy. Nepřehoupl by se totiž ani přes první kapitolu. Kdo však i přes žánrovou vyhraněnost otevírá vybranou knihu s očekáváním dlouhodobějšího zážitku, ten si stoprocentně přijde na své.

Kniha vypráví o ženách z rodu Whitneyových. Všechny mají věštecké schopnosti a umí číst z krajky, kterou paličkovaly ženy z Ipswiche a Salemu. Hlavní hrdinka, Towner Whitneyová, o sobě a svém nadání říká: „Umím číst z krajky a umím číst i myšlenky, ale ne, že bych se o to snažila, prostě se mi to tak děje, samo od sebe. Nevyužívám toho, jsem totiž přesvědčená o tom, že vědět, co si kdo myslí a jakou má budoucnost, nemusí být pro člověka vždycky to nejlepší.“

Towner utekla před několika lety ze Salemu do Kalifornie, aby se změnou prostředí ze sebe setřásla hrozné zážitky, jež provázely její dospívání a hluboce otřásly dívčinou psychikou. Nyní však přišla ze Salemu zpráva, že je pohřešovaná Eva, její prateta s pověstí bostonské bráhmanky i salemské čarodějnice. Towner je nucena se vrátit a čelit tak své minulosti i nečekaným reakcím vlastní rodiny.

V Salemu však přicházejí špatné zprávy jedna za druhou a Towner se postupně dostává do středu událostí, jež není schopna sama ovlivnit. Všechny mají úzkou vazbu na její minulost, kterou se tolik let snažila za pomoci lékařů vytěsnit z paměti. Zdá se, že se někdo pokouší ohrozit její život. Jsou to kalvinisté a jejich duchovní vůdce Cal Boynton – nejednoznačná postava, jejíž vliv na Towner je odhalován pozvolna, ale s hrozivou neúprosností, nebo někdo zcela neznámý, koho může ohrozit svými věšteckými schopnostmi? Do děje se dostává detektiv Rafferty, sám s minulostí vyléčeného alkoholika. Vzájemné sympatie mezi ním a Towner se zdají přerůst v něco hlubšího, pokud to ale mladá žena a její posedlost živými věšteckými sny dovolí.

Hlavním vypravěčem příběhu je samotná Towner, jejímž prostřednictvím se autorka zvláště v několika prvních kapitolách snad až příliš pozvolna a rozvláčně snaží čtenáře seznámit se svérázným prostředím, výstřední rodinou i čarodějnictvím. Postupně však děj nabírá spád, k čemuž přispívá i několik kapitol, které nejsou vyprávěny v první osobě, ale jejichž ústřední postavou je Rafferty. Ty spojují hlavní dějovou linii se vzpomínkami a věšteckými sny mladé ženy. Jako zajímavá vsuvka pak působí delší pasáže ze zápisníku Towner, který psala před patnácti lety jako součást terapie při pobytu v psychiatrické léčebně.

Jako jednotlivé bílé nitky krajky, tak je i tento příběh splétán z mnoha událostí minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Tak jako věštkyně se mnohdy nechá svést k ukvapeným věštbám takzvanými průvodci, obrazy provázejícími počátky věštění, tak se i čtenáři mnohdy zjevují události popisované Towner zcela jinak a v jiném významu, než jaká je skutečnost. Překvapivé vypointování nečeká v posledních odstavcích, ale skládá se postupně v průběhu románu a vrcholí uceleným obrazcem, který nepředestírá syrový a krutý průběh událostí, jež závěru předcházely, ale v náznacích a postupně přivede čtenáře k tomu, aby jako věštkyně z krajky zahlédl při správné otázce ten správný obraz. Dojde k tomu ale až v době, kdy je zcela připraven přijmout odpověď. Nápadité, jemné až snové ilustrace Libuše Vendlové zážitek ze silného příběhu jen umocňují.

Věštění z krajky je tak román, v něm jsou mistrně skloubeny prvky detektivního, psychologického a fantasy žánru.

  • Brunonia Barryová: Věštění z krajky
  • vydalo: Argo, Praha 2009
  • přeložil: Kamil Pinta
  • obálka: Libuše Vendlová, Pavel Růt
  • 304 stran / 298 Kč
13. května 2009, Marcela Stehlíková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Věštění z krajky

Věštění z krajky
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč