Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmírné boje se neobejdou bez pouštní planety, Kristýna Sněgoňová: Amanda (Legie 02)

Kotleta František, Sněgoňová Kristýna: Legie 02: Amanda   PŘEDOBJEDNÁVKA

Posádce mezihvězdné lodi Kraksna alias Vzdorující, respektive její lidské části, se bohužel nevydařila mise na zkontaktování nepřátel enlilů, a lidstvo tak prozatím zůstává v jejich područí stejně jako mnohé další rasy. Nicméně kapitána Moravce a jeho přátele má pod dohledem chanská bojovnice Aga, která financuje vlastní odboj. Bude to stačit, aby se odstrčení pozemšťané nepouštěli do vlastních ztřeštěných podniků?

Série Legie, která slibně začala svazkem Operace Thümmel od Františka Kotlety, nyní úspěšně pokračuje v režii Kristýny Sněgoňové. Autorka znovuoživuje základní postup, který se počínající sáze osvědčil, tj. vzít některá na první pohled otřepaná klišé a použít je jako základ pro osvěžující dobrodružnou jízdu. Jejím dějištěm je v tomto případě pouštní planeta Namathé, kde národ kulšešů provozuje vlastní orientální despocii a své prsty nebo pařáty zde mají v mnohých obchodech namočeny představitelé organizovaného zločinu.

Kristýna Sněgoňová ve pěti bodech

  1. Brněnská spisovatelka, která se narodila v roce 1986.
  2. Několikanásobná nositelka titulu Lady Řádu fantasy i Nositelka meče, vítězka literární soutěže Vidoucí i Ceny Karla Čapka v kategorii novela a držitelka Mloka.
  3. Od roku 2015 publikuje v časopisu Pevnost i v různých antologiích, například Ve stínu Říše a Ve stínu apokalypsy.
  4. Knižně jí zatím vyšly tři samostatné romány: Krev pro rusalku (2018), Zřídla (2019) a Město v oblacích (2020).
  5. Legii píše společně s Františkem Kotletou.

Z podstaty věci vyplívá, že sága o pozemských odbojářích je pulpem, který na jednu stranu bere velice vážně svoje brutální univerzum, ale na druhou stranu skoro vůbec nebere vážně, co se děje kolem samotných hlavních hrdinů. Nevadí tedy, že příběh slibovaný anotací se vlastně dlouho nerozebíhá, protože úvodní eskapády jsou plné toho, co je v příběhu tohoto typu nejdůležitější – totiž akce dovedené do absurdní roviny a veletoče vtipných hlášek ze strany pozemšťanů. Oproti prvnímu dílu se zde klade o něco menší důraz na brutalitu, a naopak se autorka více soustředí na příjemný humor.

Jak nekonečná palba z mimozemských zbraní, tak glosování našeho vypravěče pochopitelně vyvrcholí v hlavní části příběhu, kde se také dočkáme nejednoho zvratu, a směřování do dalších dílů nabere zajímavý vývoj. Škoda jen, že autorka jisté rádoby šokující odhalení bezděčně prozradila již několik stránek před jeho použitím.

Vesmír, jenž z velké části ovládají enlilové, představuje typický exemplář světů dobrodružné space opery a dobře využívá svůj potenciál, představovaný talentem obou svých stvořitelů. Nelze se tedy než radovat, že nás čeká z této série celých deset dalších příběhů.

  • Kristýna Sněgoňová: Amanda (Legie 02)
  • Epocha, 2021
  • 340 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
22. září 2021, Jiří Kábrt

Legie 02: Amanda

Legie 02: Amanda
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč