Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmírná telenovela v přímém přenosu, Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 4

Vaughan Brian K. a Staples Fiona: Sága 4

Oblíbená komiksová Sága se vrací ve svém čtvrtém pokračování. Tentokrát ale trochu jinak. Žádné vesmírné honičky, skoro žádné putování, ale vztahy. A to mezilidské, rodinné a hlavně vztah mezi Alanou a Markem. Příběh se totiž posunul o pár měsíců dál. Alana se stala herečkou v nechvalně proslulé telenovele a Marko se doma stará o domácnost. Zní to jako idylka, ale opak je pravdou. Pocit nebezpečí je tu pořád a navíc se v jejich nezlomné lásce začíná objevovat trhlina.

Sága je světoznámá, velmi oblíbená a ceněná série, která na jednoduchém příběhu inspirovaném Shakespearovou tragédii Romea a Julie vystavěla propracovaný a originální svět dvou znepřátelených národů. Tohle všechno se ale odehrává na pozadí a čtenář sleduje především osud jednoho páru. Není to ale jen o Alaně a Markovi. Tvůrci v každém svazku představují i další dějovou linku, která na tu hlavní určitým způsobem navazuje nebo bude navazovat. V tomto svazku je to třeba příběh revolucionáře z robotické říše nebo vývoj osudu Prince IV.

Už s prvním dílem Sága nasadila obrovské tempo a velká očekávání. Třetí a čtvrtý díl se ale nikam výrazně neposunuly. Do popředí se dostaly otázky rodiny, přežití, ale také lidské touhy, slabostí nebo hloupostí. Takový scénář je pro mnohé čtenáře znamením klišé, v tomhle případě to ale neplatí. Sága má totiž dvě velké výhody, a to zábavný a zároveň kvalitní scénář a naprosto originální a divokou kresbu. A tento díl, který je oproti předchozím klidnější, je doslovným ztělesním svého názvu. Je to rodinná sága, která se sice v jádru zaměřuje na osud jednoho páru, ale skrývá víc a postupně, jak se příběh vyvíjí, odhaluje, že k sobě všechno patří.

S prvním dílem Sága nasadila obrovské tempo a velká očekávání. Další díly se ale nikam výrazně neposunuly. Do popředí se dostaly spíše otázky rodiny, přežití, ale také lidské touhy, slabosti nebo i hlouposti. Taková témata jsou možná pro některé čtenáře znamením klišé a nudy, u Ságy to ale neplatí. Má totiž dvě velké výhody, a to zábavný a zároveň kvalitní scénář a naprosto originální a divokou kresbu. Čtvrtý díl pak doslova ztělesňuje svůj název. Je to rodinná sága, která se sice v jádru zaměřuje na osud jednoho páru, ale skrývá víc a postupně, jak se příběh vyvíjí, odhaluje, že do sebe všechno zapadá.

Fiona Staples a Brian K. Vaughan v pěti bodech

  1. Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka.
  2. Její práci v různých formách najdete na řadě komiksů, například North 40, T.H.U.N.D.E.R. Agents, DV8: Gods and Monsters a další.
  3. Pro Ságu dělá autorka po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering, a inspiraci hledá v reálném světě – například některé interiéry na planetě Štěp jsou kreslené podle kambodžské architektury.
  4. Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitelem neuvěřitelného množství komiksových cen.
  5. Vaughan ale nezůstal jen u komiksu. Byla mu nabídnuta práce na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů současnosti, na Ztracených.

Brian K. Vaughan téměř na každé stránce dokazuje, že poklidný rodinný život není ve skutečnosti vůbec poklidný. Vaughan si se svými hrdiny hraje a staví je před běžné lidské problémy, jako je drogová závislost, vtíravá a krásná sousedka, otázka výchovy nebo postavení živitele rodiny. U Ságy je navíc všechno obaleno nenáročným a zároveň úderným humorem, nechybí lehce filozofující otázky a také naprosto jednoduché dějové zvraty, které jsou ale do děje tak dobře situovány, že dokáží zvednout ze židle.

Kresba Fiony Staples je pak běžný standart typický pro Ságu. Kvalitní a detailní, zároveň hýřící barvami, šíleností a výjevy, které není možné vidět nikde jinde než v této komiksové sérii. V tomto díle se sice neobjevuje tolik nových postav a ras, ale i tak popustila ilustrátorka na některých panelech hojně svou představivost a fantazii. Vystřelené mozky, porod nebo zobrazení účinku drog, to je jen malý výčet.

Sága je ve svém čtvrtém díle skvěle rozjetá a představuje záruku kvality. Je to jeden z těch příběhů, který čtete bez přestávky, protože je silně návykový. A pak netrpělivě čekáte na další díl, protože ten otevřený konec vám nedá spát. Zároveň je příslibem, že příště to bude snad ještě lepší.

  • Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 4
  • BB/art, 2017
  • Obálka: Fiona Staples
  • Překlad: Richard Podaný
  • 154 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
31. července 2017, Tereza Vršková

Sága 4

Sága 4
399 Kč 359 Kč