Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmírná mise za bohatstvím, kde zvítězit můžou jen ti nejlepší, Scott Reintgen: Nyxia (Nyxia 1)

Reintgen Scott : Nyxia 01

Když je Emmett Atwater vybrán jako účastník tajemné vesmírné expedice Genesis 11, je to pro něj jako dar z nebes. Účast v projektu slibuje nehorázně vysoké finanční ohodnocení a peníze jsou něco, co Emmett nutně potřebuje. Za peníze si sice štěstí člověk nekoupí, ale nadstandardní zdravotní péči ano a příjem jeho rodiny není dostačující, aby se z něj hradila léčba rakoviny, kterou onemocněla jeho matka. Chlapec je připraven udělat vše, co bude v jeho silách, aby se kvalifikoval pro splnění podmínek neobvyklé mise, a pomohl tak své rodině k lepší budoucnosti.

Na planetě Eden se nacházejí ložiska záhadné hmoty, nazvané nyxia, která se záhy stala tou nejcennější surovinou ve vesmíru pro své fantastické mnohostranné vlastnosti. Společnost Babel Communications chce pro svůj projekt jen ty nejlepší z nejlepších a již od začátku nastavuje tvrdé podmínky. Je přijato deset účastníků, ale do finální mise se dostane jen osm z nich. Emmettův cíl je jasný, mezi těmi osmi jmény musí být i to jeho, stůj, co stůj. Celý proces se ukáže být náročnější, než si myslel, a to nejenom jako zápřah na fyzičku. ****Čím dál tím víc věcí je obklopeno tajemstvími a vedení nehraje čistě férovou hru. Co posádce tají a kam až jsou schopni zajít, aby mohli získat nyxii?

Scott Reintgen v pěti bodech:

  1. Působil jako učitel angličtiny a tvůrčího psaní.
  2. Vyrůstal v Severní Karolíně mezi čtrnácti bratranci.
  3. Sám sebe popisuje jako snílka.
  4. Trilogie Nyxia je jeho literární debut.
  5. V současné době má na kontě celkem osm knih.

Deset účastníků. Osm vybraných. Zvítězí jen ti nejlepší. Vyřazovací prvek vnáší do děje řádné napětí. Všudypřítomné napětí rezonuje mezi postavami a zásadním způsobem formuje vztahy na lodi. Žárlivost, nesnášenlivost, rivalita, touha být lepší, snaha neskončit poslední. Díky nelehkým podmínkám se rozehrává psychologické drama, které se dotýká každé z postav. V sázce je příliš mnoho, každý z hrdinů má své osobní důvody, proč zrovna pro ně je výhra tak důležitá. I přes nelehké podmínky a soupeření se tvoří přátelství a spojenectví, jak už bývá v lidské povaze. Člověk potřebuje vědět, že na to není sám. Psychologie postav je dobře vykreslena a vztahům je věnována podstatná část knihy, jako ve správné space opeře.

Hlavní hrdina je cílevědomý a tvrdý, život ho naučil, že nic není zadarmo a o věci, které chce, se člověk musí zasloužit. Zapadá do klasického schématu silné postavy s nelehkou minulostí a s pevným přesvědčením vymanit se ze svazujících okovů těžkého života a snahou bojovat za lepší budoucnost. S postavami to Reintgen umí – pokud chce, aby čtenář danou postavu nesnášel, pravděpodobně ji nesnášet bude. Chování a dialogy nepůsobí křečovitě, a celkově tak literární osazenstvo působí reálně. Zpracování hrdinů se povedlo na jedničku.

Úvod je pozvolný, děj si drží lehce pomalejší tempo, jež v pozdějších částech nabírá na obrátkách díky nečekaným zvratům, které si autor schovával pro dráždivější konec, který naláká na další díly. Překvapivé obraty v ději zásadně ovlivnily směr, kterým se příběh ubírá, a k napětí tak přidaly i pořádnou akci, jež vykompenzovala trochu pomalejší rozjezd a líný střed. Pro někoho může být zklamáním, že se celý první díl věnuje zejména výcviku a každodennímu soupeření mezi členy posádky. Takový obsah, i přesto, že je napínavý, pak působí po delší době trochu monotónně a nastává čekání na nějaký zvrat, který děj posune. Je vidět, že si autor nechal spoustu věcí v zásobě pro další díly a rozhodl se, že jedničku nechá zahalenou pláštěm tajemství a nezodpovězených otázek.

Celkově je trilogie Nyxia příjemný přírůstek do sci-fi young adult literatury, což jen utvrzuje hodnocení na knižních databázích (na mezinárodním Goodreads má v současné době hodnocení 4,12 z 5). V současné době jsou do češtiny přeloženy všechny tři díly série.

  • Scott Reintgen: Nyxia (Nyxia 1)
  • King Cool, 2019
  • Překlad: Jolana Navrátilová
  • 392 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. října 2020, Lýdie Hochmannová

Nyxia 01

Nyxia 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč