Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmír je plný příběhů, James S. A. Corey: Zástup vzpomínek

zastup vzpominek

Protomolekula změnila svět. Nejenže otevřela lidstvu dosud netušené možnosti, ale zároveň jej přinutila pustit se do boje s vlastní ctižádostí. Je libo osídlit exotickou planetu? Vybudovat nový, lepší (čti: podle našich pravidel) řád? Proč ne? Dlouhý příběh posádky Rosinanty sice skončil, ale díky těmto povídkám mají čtenáři možnost ještě jednou se vrátit do světa Expanze.

Každý z osmi příběhů něčím doplňuje známé události z knižní série. A většinou s sebou přináší nejenom radost z dalšího fascinujícího vyprávění, ale zároveň osvětluje některé motivy či historie důležitých postav.

Zkušební let vrací čtenáře do doby, kdy byl Mars pouhou kolonií, byť se zde objevují první náznaky, že by tomu tak nemuselo být navěky. A zatímco dochází k prvním třenicím mezi oběma sousedními planetami, Solomon Epstein se chystá vyzkoušet vynález, který změní vesmírné cestování a nepřímo přispěje ke vzniku tří nesmiřitelných frakcí – Země, Marsu a Pásu.

Řezník ze stanice Anderson zase popisuje, proč se jistý pan Johnson rozhodl vyměnit Zemi za Pás a jejich boj za nezávislost na obou hlavních planetách soustavy. Hrdina osvobození stanice Anderson ze spárů teroristů má totiž na celou akci poněkud jiný názor než jeho nadřízení. A protože se nemůže zbavit pocitu, že celé tragédii mohlo být snadno zabráněno, rozhodne se potrestat alespoň jednoho z viníků masakru – sebe. Místo smrti však najde nový smysl života a stane se tím Fredem Johnsonem, kterého znají čtenáři.

James S. A. Corey ve čtyřech bodech

  1. Pod tímto pseudonymem se skrývá autorské duo Daniel J. Abraham a Tyler C. Franck.
  2. Abraham v současnosti pracuje jako scénárista komiksové verze Písně ledu a ohně.
  3. Tyler C. Franck je osobní asistent G. R. R. Martina.
  4. Na motivy knižní série Expanze vznikla i seriálová adaptace.

Poznat alespoň část z tajemství některých důležitých postav Expanze je fascinující. A tou nejtajemnější personou celé série bezpochyby je Amos Burton. Prořezávka dává čtenářům nahlédnout do doby, kdy Baltimorem otřásá obří zátah proti organizovanému zločinu. Zároveň ilustruje, v co se stará Země proměnila. Jde o planetu plnou zoufalých lidí, korporací a gangů. A právě tady a za těchto okolností se objevuje nový Amos Burton, kterému je planeta najednou malá.

Auberonu jsme svědky toho, jak se Laconie po svém krátkém a slavném tažení proti všem stává středobodem říše. Její moc má být udržována nejen vojenskou silou a mimozemskými technologie, ale i nově dosazenými guvernéry jednotlivých planet. Jenomže jedna věc je dobýt a druhá udržet. Velký vůdce sice káže přísnou disciplínu a slepou poslušnost novému řádu, nicméně noví poddaní mají na věc jiný názor. A jeden konkrétní guvernér zjišťuje, že na realitu nového domova ho nedokáže připravit nic z oficiální doktríny. Jeho snahy o zajištění lepších zítřků dokonale ilustrují skutečnost, že nebýt tragického konce diktátora, Laconie by stejně nevydržela u moci navěky.

Série Expanze

  1. Leviatan se probouzí (Expanze 1)
  2. Kalibánova válka (Expanze 2)
  3. Abaddonova brána (Expanze 3)
  4. O poklad Ciboly (Expanze 4)
  5. Hry Nemesis (Expanze 5)
  6. Popel Babylonu (Expanze 6)
  7. Vzestup Persepole (Expanze 7)
  8. Tiamatin hněv (Expanze 8)
  9. Leviatanova zhouba (Expanze 09)
  10. Zástup vzpomínek (série Expanze)

Zatímco protomolekula dala lidstvu bezpočet nových světů přímo volajících po kolonizaci a Laconie ukázala, jak lákavé je snít o říši, uzavření mimozemských bran všechny tyto možnosti zničilo. Lidstvo najednou přijde o jakoukoli možnost komunikace s jednotlivými planetami a každá kolonie se o sebe musí postarat sama. Hříchy otců tak dokonale uzavírají celou sbírku, neboť ukazují nejenom obtížný boj o přežití na jedné z čerstvých kolonií, ale zároveň popisují, co se vlastně stalo se synem Naomi. Ten je rozhodnutý neudělat stejnou chybu jako v minulosti (která jen tak mimochodem znamenala smrt milionů lidí) a když jeho nový domov začne trápit napětí mezi oficiálním vedením a charismatickým vůdcem, je Filip připraven vzít na sebe roli arbitra. Tentokrát by na něj ovšem jeho otec pyšný rozhodně nebyl.

Expanze je jednou z těch space oper, které nelze popsat jednou větou. Komplikovaný, leč dobře vysvětlený děj, fascinující vize budoucnosti, trocha mimozemských technologií a hodně dlouhý výčet lidských selhání. Zástup vzpomínek je přesně tím, co název slibuje. Možností ještě jednou zakusit chlad vesmíru a octnout se mezi Zemí, Marsem a Pásem. A po dočtení nelze zaručit, že nezatoužíte vrátit se na Cantebury a prožít si to všechno znova.

  • James S. A. Corey: Zástup vzpomínek
  • Triton, 2023
  • Obálka: Daniel Dociu
  • Překlad: Vladimír Nový
  • 456 stran, 459 Kč (v e-shopu Fantasye již za 413 Kč)
17. dubna, Tomáš R. Tokoš

Expanze - Zástup vzpomínek

Expanze - Zástup vzpomínek
Vložit do pytle na zboží  Koupit 459 Kč 413 Kč