Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Verum: Šílenější a temnější než první díl, Courtney Cole: Verum

Coleová Courtney: Verum

Calla se opět topí. Její nový svět je temný, temný oceán a všechna tajemství ji tlačí ke dnu. V pokračování Nocte se Calla Priceová snaží vyrovnat se životem, který stále nedokáže dostat pod kontrolu. Nikomu se nedá věřit, dokonce ani vlastní rodině. Pravda je neuchopitelná, vždy proklouzne skrz prsty a přitom pravda je to jediné, co by ji mohlo osvobodit.

Na konci prvního dílu se zdálo, že Calla pochopila Adairovo tajemství, přesto Verum nepokračuje přesně tam, kde se Nocte se čtenářem velmi otevřeným koncem rozloučilo.

Calla stále trpí bludy, které ji děsí, matou a ona má problém rozeznat realitu od snů. Existují však věci, kterých si všímá, uvědomuje si, že výplody její mysli mají nějaký cíl. A ví, že Dare před ní tají něco velkého, z čeho má i on sám strach. Ačkoli mu Calla nedokáže zcela důvěřovat, nakonec se společně vydávají na cestu do Whitley, kde se Calla chce nejen uzdravit, ale také najít odpovědi na své otázky.

První díl nové young adult série představil temný příběh, v němž Calla musí bojovat především o zdravý rozum s bludy ve své mysli. S ohledem na žánr bylo Nocte šílené, zvrácené a temné, což společně s otevřeným koncem navnadilo na pokračování, které je snad ještě temnější.

Courtney Cole v pěti bodech

  1. Získala bakalářský titul v oboru podnikání, ale ani to nedokázalo potlačit její touhu psát.
  2. Courtney se narodila a vyrůstala v Kansasu, domově neuvěřitelně přátelských lidí a nejšílenějšího počasí na světě.
  3. Miluje růžový lak na nehty, bouřky, podzim a knížky o Harrym Potterovi.
  4. V současné době žije nedaleko Chicaga se svým skutečným princem Krasoněm, třemi dětmi a malou domácí zoo.
  5. Mezi další série Courtney Cole patří Beautifully Broken nebo Paradise Diaries.

Verum se od prvního dílu nijak neliší v postavení příběhu, který čtenáře mate stejně jako samotnou hlavní postavu. Rozdíl je ve změně prostředí a představení nových postav. Calla se v rozlehlém anglickém sídle cítí osaměle, stále trpí bludy, občas ji zachvacuje panika a ne a ne se přiblížit k odpovědím, které hledala.

Temnost příběhu a Calliny problémy ovlivňují i plynulost děje. Kniha působí často chaoticky, děj přeskakuje a čtenář po celou dobu neví, co si myslet. Na jednu stranu je to největší výhoda této série, na druhou stranu se díky tomu série od prvního dílu nikam neposunula a pouhé přidání chaosu a temnoty může některé čtenáře, kteří měli od knihy velká očekávání, spíše odradit.

S ohledem na žánr NocteVerum představují něco nového a určitě zajímavého, příběh je jiný a dokáže si udržet pozornost čtenáře. Kniha rychle ubíhá a může se z ní stát příjemná jednohubka. A pak je tu konec – ne nepodobný jako u prvního dílu, ostatně stejně jako většina děje – který čtenáře donutí třást se nedočkavostí, kdy už vyjde pokračování.

  • Courtney Cole: Verum
  • CooBoo, 2017
  • překlad: Adéla Špínová
  • 264 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
23. listopadu 2017, Nela Libovická

Verum

Verum
289 Kč 260 Kč