Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Velké změny v životě rozproudí Zběsilost krve, J. R. Ward: Zběsilost krve (Odkaz černé dýky 3)

Ward J. R.: Odkaz černé dýky 03 - Zběsilost krve

Cvičenci Bratrstva černé dýky se připravují na odvěkou válku s nepřítelem, ale přitom nesmí zapomínat na své city. To platí především pro Novo, která po zklamání z minulosti, zasvětila svůj život cvičení a boji. Naopak Peyton, aristokrat s dokonalým původem, se celý život věnoval jen chlastu a děvkám, dokud ke své hrůze nezjistil, že v životě existuje i víc. To králův právník Saxton vždy věděl, že i aristokrati můžou a měli by pracovat, a tak svůj život zasvětil studiu a pomoci ostatním, avšak po zklamání, které pro něj představoval předchozí vztah, si nejspíš bude muset vzít brzy dlouhou dovolenou a možná nadobro opustit krále.

Před útoky na aristokraty měl Peyton v životě jediný cíl: propařit se každou nocí. Po útocích ale našel jiný cíl, rozhodl se zúčastnit výcvikového programu Bratrstva a udělat něco pro rasu. Ne, že by někdy věřil, že v programu vydrží nebo se připravoval, že bude doopravdy bojovat. Nikdy pro nic nenašel zvláštní vášeň ani vůli. Jedině snad pro svoji nejlepší kamarádku, která však už dávno našla svého životního druha. Byla to jeho životní láska? A ví vůbec Peyton, co to vlastně láska je?

Saxton byl po rozchodu s Blaylockem hodně zdrcený, snaží se to na sobě nedávat znát, ale pozorovat Blaye s jeho životním druhem a dětmi je pro něj příliš těžké. Tak těžké, že dokonce zvažuje, že se zřekne svého poslání a odejde ze služeb králi. Románky na jednu noc nepomáhají a Saxton v pravou lásku přestává věřit, dokud se neseznámí s Rhunem. Jenže vždy zamlklý muž nevypadá, že by snad mohl být gay. Ruhn Saxtonovi nevěnuje ani pohled. Nebo se snad dívá ze stínu?

J. R. Ward v pěti bodech

  1. Pod pseudonymem J. R. Ward se skrývá čtyřiačtyřicetiletá Američanka Jessica Rowley Pell Bird.
  2. Má diplom v oborech právo, historie a historie umění se specializací na středověk.
  3. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala ve zdravotnictví.
  4. Svou první knihu napsala už před nástupem na vysokou, vyšla však až v roce 2002.
  5. Její nejznámější sérií je Bratrstvo černé dýky, ale pozornost si získala i série Padlí andělé, která se odehrává ve stejném universu.

Série Bratstvo černé dýky se proslavila jako romantická až erotická upíří fantasy, která si dokázala najít fanoušky po celém světě. Důkazem toho je, že ani po více než patnácti dílech autorka stále nepřestává psát. A před pár lety přidala i spin-off sérii, v níž vystupují cvičenci Bratrů, ale i samotné hlavní postavy předchozí série. Knihy jsou stále plné dokonalých popisů a světa, který už dávno funguje a netřeba z něj nic vysvětlovat, a především až na kost ohlodaných emocí, protože autorka dává svým postavám vždycky hodně zabrat.

I tentokrát spisovatelka knihu rozdělila na dvě dějové linky, které vypráví čtyři hlavní postav. Jako vždy je jasné, kdo s kým bude a že to nějak dopadne (i když i v tomhle ohledu už autorka slíbený happyend nesplnila), na příbězích J. R. Ward je vždy důležité to, jak se k tomu cíli postavy doberou.

Tentokrát je „hlavní“ dějová linka založená na trochu jednoduché a hodně neoriginální zápletce, která se v červené knihovně opakuje tak často, že přesunout ji do upírského světa bylo možná i zbytečné. Bez trochy krve, kousanců a zabijáckého Slunce by se mohlo jednat o jakoukoli Harlequinku. To však neznamená, že příběh Novo a Peytona není zajímavý. Ward umí psát, umí popisovat téměř cokoli tak, aby to bylo zajímavé (ačkoli se už hodně opakuje). A věrní fanoušci by si od ní nejspíš s radostí přečetli i popis receptu na koláč.

To druhá a jen lehce upozaděná dějová linka je o něco zajímavější (ze subjektivního hlediska samozřejmě), přestože ta upíří část nehraje moc velkou roli. Na druhou stranu zde existuje i trocha opravdového příběhu. A zajímavé je už jen to, že ačkoli se gay fantasy knihy vyskytují v dnešní době poměrně často, přesto jich není tolik jako klasické hetero červené knihovny.

Zběsilost krve je, stejně jako všechny předchozí příběhy, čtivá, zajímavá a naprosto předvídatelná a neoriginální. Ale nepředvídatelnost a originalitu čtenář prostě od upíří červené knihovny moc čekat nemůže. Knihy spin-off série sice nedosahují kvalit originálu, ale přesto se čtou jedna báseň. A především zkracují čekání na další díl Bratrstva černé dýky.

  • J. R. Ward: Zběsilost krve (Odkaz černé dýky 3)
  • Baronet, 2019
  • překlad: Jana Pacnerová
  • obálka: Emil Křižka
  • 408 stran, 323 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
8. května 2019, Nela Libovická

Odkaz černé dýky 03 - Zběsilost krve

Odkaz černé dýky 03 - Zběsilost krve
359 Kč 323 Kč