Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ve službách spravedlnosti se dá pomstít i najít smysl života. Nová sci-fi nejen pro scifisty, Ann Leckieová: Ve službách spravedlnosti

Leckieová Ann: Ve službách Spravedlnosti

Při plnění smrtícího úkolu se Breq dostala až na ledovou planetu u hranic rádčské říše. Téměř dvacet let se stopuje mimozemský artefakt, který má pomoci zjednat krvavou spravedlnost. Situaci jí ale trochu komplikuje péče o bývalého člena posádky, jehož našla zfetovaného a zbitého na sněhu. Ujala se ho, aniž by tušila proč. Breq totiž není (jen) člověk, ač má nyní lidské tělo. Ztratila vše i všechny, stále však představuje i kosmickou loď Spravedlnost To­ren.

Ctitele vesmírných cest a spíše klasické sci-fi jistě velmi potěšil fakt, že mezi nesčetnými sériemi urban fantasy či paranormálních romancí se na pulty tuzemských knihkupectví dostal i první díl fascinujícího science fiction cyklu Ve službách spravedlnosti. Svazek, jenž předchází pověst literárního skvostu současné vědecké fantastiky, a který posbíral snad všechna důležitá ocenění žánrových knih z roku 2013, se dostal až k nám.

V prvotině Ann Leckieové se čtenáři nebo možná spíše čtenářky (jedna ze složitostí, které ještě budou zmíněny) seznámí s pozoruhodným debutovým příběhem, který zaujme milovníky fantastiky i mnoho ostatních čtenářů. Kniha překvapí netradičními postavami, ale zejména propracovaným a složitým společensko-náboženským systémem, představovaným na pozadí nelehkého hledání spravedlnosti a snad i pomsty.

Vesmírná cesta přinese buď smrt viníka, nebo mnoha nevinných

Breq je lidskou bytostí a zároveň není. Je i posledním zlomkem kosmické lodi Spravedlnosti Toren. Tuto jedinou její existující část pohání již pouze vidina pomsty. Toho, že najde zbraň, kterou potrestá zradu všeho kým/čím před lety bývala. Ona jediná by mohla najít mimozemský artefakt, jenž prorazí rádčské štíty. Zbraň vesmírných sousedů, se kterými říši zatím pojí neochotné příměří, které se ale nelíbí všem občanům říše. Ne každý souhlasí se změnami, které prosazuje neomezený/á Vládce/kyně Rádče. Možná s nimi není spokojený/á ani sám/sama Anánder Mianáj.

Křehkou rovnováhu může narušit i odhodlaný záměr jediné bytosti, který však Spravedlnosti Toren komplikuje nečekaná překážka. V ledovém pohraničí našla svého ztraceného důstojníka. Seivarden Vendáj trpí abstinenčními příznaky kvůli drogám, jež po svém probuzení v nepochopitelné budoucnosti bral. Je třeba, aby se zbavil pocitu nadřazenosti, přestal truchlit pro ztrátu společenského postavení a mylného dojmu, že se o něho Breq musí postarat. Je otázka, kdo koho během dalekého putování opustí, zda je oba ve zdraví přežijí, a pokud ano, co je čeká na jeho konci.

Také v tomto prvním dílu se všechno a všichni představují

Již od prvních řádků je jasné, že úvodní svazek trilogie Ve službách spravedlnosti se nedá řadit mezi běžné žánrové knihy a během četby se tento pocit jenom prohlubuje. Protože kniha Ann Leckieové skutečně neobyčejná je. Patří mezi nemnoho děl, které mohou oslovit ctitele klasické science fiction, ale i ty, kdo se o ni nezajímají. A mezi žánrovými knihami se cítí jako ryba ve vodě, protože obsahuje snad vše, co čtenáři od vědecké fantastiky očekávají.

Ann Leckieová v pěti bodech

  1. Americká spisovatelka a fanynka sci-fi se narodila v roce 1962, vyrůstala v Missouri a získala titul ze studií hudby na Washingtonské univerzitě.
  2. Vystřídala několik profesí, jako je servírka, recepční, zeměměřič nebo zvukový inženýr.
  3. Za román Ve službách spravedlnosti, první díl vesmírné trilogie, získala hned tři nejprestižnější sci-fi ocenění: cenu Hugo, cenu Nebula a cenu A. C. Clarka, ale také Cenu Britské asociace science fiction nebo Locus.
  4. Psát začala až téměř v padesáti letech a na kontě má mimo Ancillary Justice, Ancilliary Sword a Ancillary Mercy i kolem deseti povídek.
  5. S manželem a dvěma dětmi (dcerou a synem) žije v Saint Louis v Missouri.

Může se pochlubit neobyčejnou hrdinkou, s níž se čtenáři poprvé setkávají na zasněžené planetě. Poznají mocnou mezigalaktickou říši, které vládne krutý diktátor. Jsou svědky Breqina hledání zakázané technologie, díky níž by splnila nelehkou misi, pro kterou žije poslední dvě desítky let. Jako ve správné sci-fi se navíc létá mrazivým kosmem z jednoho nebezpečí do ještě většího až k závěrečnému finále.

Ctitelé vědecké fantastiky si užijí honičky na létajících strojích, vynucené útěky, přepadení mimozemšťany nebo obyčejnými lidmi. Vyprávění ale není založené jen na vesmírném cestování nebo poznávání stále nových hrdinů. Breq totiž ke všemu trápení dostane na starost ztroskotance, který je velkou neznámou a jenž může rozvíjet její lidskost. Zároveň je její příběh i něčím daleko nad rámec žánru.

Ve službách spravedlnosti je mnohem více, ale možná i méně

První, co vybočuje z řady podobných knih, je rozdělení příběhu do více linií. Hlavní sleduje Brequino tažení za pomstou i sžívání se Seivarden, ale stejně důležité je další linka – mnohem hlubší a složitější pozadí celého tragického vyprávění, které se odehrává ve vzpomínkách Breq, potažmo Toren. Potud by však série Ann Leckieové stále mohla být „jen“ další vesmírnou sci-fi, jenže je tu mnoho dalších „ale“.

Prvním z nich je hlavní postava, která je i není člověkem. Breq bývala součástí kosmické transportní lodi, propojená s nespočtem upravených lidí i její UI. Vinou tragédie ale vše skončilo a ona přestala vnímat stovkami myslí. Může spoléhat jen na sebe a přes mnohá vylepšení jí leccos chybí. Není schopna přirozené mezilidské interakce a zůstává chladnou bezpohlavní bytostí. Tato cizost jí vynáší body za originalitu (stejně jako například postavě v knize Turbulentní vesmír), ale ze stejného důvodu i problém čtenářů se s ní ztotožnit.

Podobně rozporuplně může působit fascinující prostředí, propracované společensko-náboženské pozadí a nejednoznačné charaktery, které spolu se záplavou působivých detailů učinily z jednoduché prvoplánové cesty za pomstou vyprávění mnohem složitější. Čtenářům se příběh postupně dostává pod kůži, až je začíná trápit zdejší nespravedlivá společenská hierarchie, nelítostné politické machinace nebo mocenské intriky.

Další souboj Davida s Goliášem v mrazivém kosmu

S každou další přečtenou stránkou kniha Ve službách spravedlnosti nejen dostává svému názvu, ale čtenář objevuje i další jeho významy. Také díky nim je stále jasnější, že se nejedná o běžnou literární jednohubku. Ve vyprávění nechybí ani akce či napětí (třebaže jen v omezeném množství), ani láska a místo je i pro odůvodněnou nenávist. Souboj jediné bytosti s nenasytným kolosem je lákavým i vděčným námětem.

Mnohé z myšlenek či otázek morálky, které jsou v příběhu nadnesené, rezonují v myslích čtenářů ještě dlouho po přečtení posledního řádku. (Odpovídá voják za vykonaný rozkaz? Má cenu vzdor, když práci stejně vykoná někdo jiný? Je lepší zvolit za neposlušnost smrt či žít dál s alternativou pomsty v budoucnu?) Jenomže ono podrobné líčení z příběhu zároveň činí hůře uchopitelné vyprávění, jež by čtenáře této neobvyklé space opery mohlo i odradit.

Podobně jako košaté a pozvolné vyprávění by leckoho mohl překvapit nevyrovnaný vztah Breq s ostatními lidmi mezi lhostejností a záchvaty emocí, ale patrně největší oříšek čeká milovníky vědecké fantastiky při snaze prokousat se jejím nezvyklým vnímáním bytostí kolem ní. Její neschopnost vizuálně určovat pohlaví se odráží i v textu samotném, proto je v knize užíván jen ženský rod. A přestože jsou na tento fakt čtenáři upozorněni, může jim podstatně ztěžovat vnímání příběhu a vyžaduje neobvyklou míru pozornosti.

Snad je patrné, že debutový příběh Ann Leckieové není určen tomu, kdo od knihy očekává jen odpočinek a zábavu. Rozhodně jej neocení milovníci vysoce technické, akční nebo military sci-fi. Je určen tomu, kdo je ochoten dát něco na oplátku a ocenit přemýšlivější, ženský přístup a skutečně miluje šálek čaje o páté ve zdobném porcelánu.

  • Ann Leckieová: Ve službách spravedlnosti
  • Plus, 2016
  • překlad: Petr Kotrle
  • obálka: John Harris
  • 360 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 295 Kč)
9. června 2016, Olga Buriánková

Diskuze k článku

oht2434c
ErickAporo - 18. 06. 2017 11:04

wh0cd8173738 buy clindamycin antabuse
j0aotpnf
ErickAporo - 31. 07. 2017 21:09

wh0cd459533 TRIAMTERENE Celebrex 200mg

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ve službách Spravedlnosti

Ve službách Spravedlnosti
369 Kč 332 Kč