Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vášně mohou být sice zakázány, ale lásce poručit nelze, Chloe Gong: Naše zakázané vášně

big_nase-zakazane-vasne-1ag-491259

Ulice Šanghaje léta páně 1926 nebyly zrovna nejbezpečnějším místem široko daleko, zbarvily se totiž do ruda. Nejen temná zákoutí ovládala krvelačná válka dvou nejmocnějších gangů. Dva soci, kteří pomocí své lsti, síly a intrik ovládají město, si jdou zuby nehty po krku. Jedno je jasné – krevní msta ovládá jejich každodenní počínání a až to jednou skončí, zbude jen jeden jediný vítěz, který bude brát všechno. Poražený zahyne krutou a nemilosrdnou smrtí. Láska nebo náklonost jsou napříč touto hierarchií přísně zakázány a dovolený je jen boj. Takhle zní zákon ulice a každý, kdo se mu postaví, zahyne jako bídný červ.

Nicméně vyřizování účtu mezi kriminálními živly není tím jediným, co trápí prostý lid. Skrze bídu i hlad se od nejnuznějších bytostí až po elitu společnosti začíná šířit záhadná nemoc, která je snad ještě horší než obávaný mor. S nikým se nepáře a na konci po ní zůstává jen zkáza. Válečný ryk i touha zabíjet ji jen přiživují. Dokáží dva protiklady, Roma a Juliette, i přes svůj odlišný původ spojit síly proti zlu, které je dalekosáhle přesahuje, nebo pro dodržení krevního paktu odsoudí všechny k záhubě?

Chloe Gong se při psaní inspirovala dvěma pilíři, které jsou jí velmi blízké, a to prostředím svého rodiště a dílem klasika Wiliama Shakespeara. Naše zakázané vášně zdařile transformují romantickou tragédii Romeo a Julie do zcela nového, trochu modernějšího a značně drsnějšího prostředí. Atmosféra doby ke čtenáři ze stránek knih jemně promlouvá, jako červená niť se vine celým příběhem, a s ohledem na četné narážky na dobové reálie tak čtenář doslova cestuje napříč časoprostorem.

Ačkoli by se mohlo zdát, že vzhledem k původní předloze půjde opět o dílo z prostředí červené knihovny, není tomu tak. Dílo je totiž protikladem toho, co by každý průměrný jedinec očekával. Tohle není Bonnie a Clyde v kabátku pro mladé dospělé, ale neochvějná, tajemstvími napěchovaná akce, v níž se od první do poslední stránky něco děje. Svižnou jízdu ještě podtrhuje i koncept několika vypravěčů, kdy se kromě ústřední dvojce podíváte do hlavy i několika stěžejním vedlejším postavám, a celý svět tak do sebe, coby dílky puzzle, perfektně zapadne.

Chloe Gong v pěti bodech

  1. Narodila se v Šanghaji, ale od dvou let žila a vyrůstala na Novém Zélandu.
  2. Na univerzitě v Pensylvánii vystudovala angličtinu a mezinárodní vztahy.
  3. Psaní byla vždy její tajná vášeň, už od třinácti let si psala poznámky ke své budoucí knize do IPadu.
  4. Naše zakázané vášně jsou její debutovou knížkou.
  5. Aktuálně žije v USA ve městě New York.

Tato kniha je plná interaktivních a inovativních prvků, které boří zaryté stereotypy žánru pro mladé dospělé. Fakticky je vystavěna hlavně na charakterech, jejich vývoji, rozhodnutích i vzájemné komunikaci. Jen poskromnu se tu a tam vyskytuje nějaká romantická narážka nebo delší popisná pasáž, prostě se střemhlav řítíte z problémů do problémů a snažíte se je po boku protagonistů mermomocí vyřešit. Nechybí ani krátký vhled do geopolitické situace doby či seznámení se s místními móresy, a to včetně předsudků.

Rozhodně se v Naše zakázané vášně neobjevují žádné standartní dějové vzorce, ani předvídatelné zápletky. Dílo si coby zcela živý organismus existuje po svém. Jemné aspekty originálu i umně promítnuté palčivé aspekty současnosti čtenáře ke stránkám doslova přikovou a nepustí, dokud nedočte až nakonec. Závěr si navíc přímo říká o další pokračování, kterého se snad brzy skutečně dočkáme. Po dlouhé době knižní trh zase nabídl kvalitní retelling klasického díla, které by rozhodně nemělo zůstat zapomenuto.

  • Chloe Gong: Naše zakázané vášně
  • CooBoo, 2022
  • Překlad: Kristýna Suchomelová
  • 480 stran, 469 Kč (v e-shopu Fantasye již za 422 Kč)
7. prosince 2022, Anastasja Višťalová

Naše zakázané vášně

Naše zakázané vášně
Vložit do pytle na zboží  Koupit 469 Kč 422 Kč