Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vařte jako George R. R. Martin, Sariann Lehrer, Chelsea Monroe-Cassel: Hostina ledu a ohně

Lehrer  Sariann & Monroe-Cassel Chelsea: Hostina ledu a ohně - Oficiální kuchařský průvodce ke Hře o trůny

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo vařit a péct středověká jídla, zákusky a různé pochutiny z moderních surovin a s moderními technologiemi dnešní doby? Kuchařka, zpracovaná mladou kuchařskou dvojicí a na motivy známé knižní série a seriálu Hry o trůny, přenáší středověká jídla do současnosti. Dvojice, která tuto knihu vytvořila, provozuje hostinec a blog na motivy již zmíněné série.

Kniha je rozdělena do několika částí, jež jsou dále také rozvrstveny do několika oborů. Recepty a postupy můžeme najít rozdělené například podle kuchyně Zdi, Severu, Jihu, Králova přístaviště a dalších. Každá sekce má svou barvu, což hodnotím jako kladný vizuální prostředek jak rozeznat jednotlivé oblasti, ze kterých recept pochází. O základní pojmy či recepty, například na historické těsto na koláč čtenář samozřejmě také není ochuzen. Vše najdeme velmi přehledně na samotném začátku celé kuchařky. Kniha také obsahuje předmluvu autora Hry o trůny, ve které popisuje, proč je dobové jídlo v celém seriálu pro něj tak důležité.

S použitelností receptů také nelze být nespokojený. Potřebné suroviny jsou, až na malé výjimky, dobře přístupné i v našich končinách, tzn. České republice, případně Slovensku. Obtížnost receptů se samozřejmě liší, ale průměrně zručný a zkušený kuchtík se vypořádá s každým, který se mu dostane pod ruce.

Kuchařka je samozřejmě protkána nesčetným množstvím fotografií, které slouží jako inspirace při vaření, nebo alespoň jako prostředek lákající naše chuťové buňky. Servírování se meze nekladou, nápadům a kombinacím také ne. Určitě je zajímavou otázkou, zda by se dle této kuchařky dalo normálně stravovat v každodenním životě.

Fanoušci určitě kuchařku ocení nejen jako nejen sběratelský kousek, ale i velmi dobrou a pestrou inspiraci. A také mi určitě dají za pravdu, že při tom všem zabíjení se na jídlo v seriálu nedá moc soustředit, a tak si ho alespoň pořádně prohlédneme v této kuchařce. Knihu určitě doporučuji každému, koho zajímá středověká kuchyně, seriál či knihy Hry o trůny, nebo kuchařům, kteří rádi experimentují a zkoušejí nové věci.

  • Sariann Lehrer, Chelsea Monroe-Cassel: Hostina ledu a ohně – Oficiální kuchařský průvodce ke Hře o trůny
  • Omega, 2016
  • překlad: Radka Knotková
  • obálka: Jiří Miňovský
  • 226 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
25. července 2016, Kamila Margietová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Hostina ledu a ohně - Oficiální kuchařský průvodce ke Hře o trůny

Hostina ledu a ohně - Oficiální kuchařský průvodce ke Hře o trůny
399 Kč 359 Kč