Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vader vrací úder ve vlastním komiksu, Gillen Kieron: Star Wars - Vader

Gillen Kieron: Star wars: Vader

Darth Vader je nejen nejznámějším záporákem ze světa Star Wars, ale za prototyp záporného hrdiny je považován napříč celou pop-kulturou. V původním filmu se Vader sice mihnul jen na pouhých devíti minutách, ovšem o jeho nehynoucí slávě bylo rozhodnuto. Ve stejnojmenném komiksu však rozhodně druhé housle nehraje.

Komiksový příběh se odehrává po zničení první Hvězdy smrti Lukem Skywalkerem a povstalci. Císař Palpatine nemá pro porážky příliš pochopení, a to se týká i jeho následníka lorda Vadera. Dostává od císaře podřadné úkoly a musí se otáčet, aby se opět vlísal do jeho přízně. Je jasné, že Vader sleduje především vlastní plány a k jejich dosažení neváhá použít jakýchkoli prostředků. Čtenáři se tudíž nemusí obávat, že by temný sithský lord v komiksu ztratil něco ze svého pověstného arzenálu přesvědčovacích me­tod.

Příběh však nestojí jenom na titulní postavě. Kromě dvojice temných sithských vládců se setkáme také například s doslova slizským gangsterem Jabbou Huttem nebo námezdním lovcem Boba Fettem. Samozřejmě přibude i několik nových postav v čele s vesmírnou archeoložkou Aphrou, která je nucena Vaderovi posluhovat a zároveň ho bezmezně obdivuje. Výsledný mix je pak povedenou kombinací mezi starými známými a osvěžujícími novinkami.

Celkově je komiks zdařilým počinem především díky nenápadnému, ale o to zásadnějšímu balancování mezi tradičními koncepty světa Star Wars a novinkami, které přináší jak nový kánon, tak potřeba nabídnout něco extra v každém díle vycházejícím v rámci větší série. Komiks proto není jen variantou na Vadera, jakožto velmi dobře známou postavu, ale také rozvíjí nové pohledy na Star Wars, které přinesla nová filmová série, jako například nový pohled na rovnováhu mezi světlou a temnou stranou síly. Na druhou stranu děj nevybočí příliš razantně ze zajetých kolejí světa, tudíž je akceptovatelný i pro staromilce.

Celá knížka je pak napsána čtivým stylem a podobně pochvalně je možné hovořit i o grafické stránce. Scény jsou atmosférické a poměrně zdařilé jsou i akční sekvence, které nikdy není úplně snadné převést na pár obrázkových stránek s bublinami.

Výsledku tak není mnoho co vytknout. Snad jen, že se po dějové stránce v komiksu příliš nestane. Ovšem všechny komiksové knihy mají poměrně malý prostor k vyprávění delších příběhů oproti klasickým knížkám, tudíž se jedná spíše o malou mouchu než o zásadní nedostatek. Přestože vzhledem k tomu, že filmy i knížky zařazené do nového kánonu Star Wars mají značně kolísavou kvalitu, nezbývá než komiks s notoricky známým Vaderem na titulní stránce doporučit.

  • Gillen Kieron: Star Wars – Vader
  • Egmont, 2018
  • Obálka: Adi Granov
  • překlad: Milan Pohl
  • 260 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
11. června 2019, Radim Červenka

Star wars: Vader Stíny a tajemství

Star wars: Vader Stíny a tajemství
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč