Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V Srdci moře ožívá kvalitně převyprávěný příběh jedné námořní tragédie, Nathaniel Philbrick: V srdci moře

nathaniel-philbrick-v-srdci-more

Nathaniel Philbrick ve své historické knize přináší rekonstrukci skutečného příběhu velrybářské lodi Essex, který inspiroval Henryho Melvilla k napsání románu Bílá velryba. Začátkem 19. století se kapitán George Pollard Jr. a jeho dvacetičlenná posádka vydávají na lov vorvaňů. Plavba, jež má trvat několik let, už ale od svého počátku nese znaky podobné tomu, když někomu přes molo přeběhne černá kočka. Námořníci však netuší, že jejich dosavadní potíže, znamenají pouze začátek jejich utrpení. V roce 1821 se totiž Essex střetne s obrovským vorvaněm a tento souboj odstartuje jednu z největších námořních tragédií své doby.

Posádka velrybářské lodi Essex se v polovině roku 1819 vydává na několikaletou plavbu, s cílem přivést zpět na rodný ostrov Nantucket podpalubí plné velrybího tuku. Tekutiny, která ve své době znamenala ohromný příliv financí do kapes majitelů lodí, způsob obživy pro námořníky a podstatný úbytek populace vorvaňů. Tentokrát se ale místo zlatého dolu stane plavba bojem o holé přežití. V srdci moře tak líčí příběh mužů, za jejichž lodí se táhne pach smrti uhynulých zvířat, lidského potu a který ilustruje, jak série několika špatných rozhodnutí nemusí vždycky končit jen u nesouhlasných pohledů příbuzných.

Celá tragická událost však nevyvolává jen potoky slz. Místy totiž vytváří nutkavý pocit poznamenat cosi o špatné karmě. Pravdou zůstává, že k hlavním hrdinům, skutečně žijícím postavám, si čtenář v průběhu cesty vytváří poněkud ambivalentní vztah. Samozřejmě se těžko ubránit soucitu, když Philbrick barvitě a velmi detailně popisuje, jaké dopady mají na lidské tělo dehydratace, hladovění či jiné formy strádání. Na druhou stranu se při četbě do mysli vtíravě vracejí momenty, při nichž postavy masakrují velryby, týrají želvy, kvůli vlastní neopatrnosti vyhubí veškerou faunu a flóru jednoho ostrova či uplatňují na lodi rasovou segregaci, která se později ukáže jako alfa a omega osudu některých členů posádky.

Nathaniel Philbrick v pěti bodech

  1. Rodák z Bostonu, který svůj talent využívá na líčení událostí z americké historie.
  2. Na svém kontě má celou řadu historických knih pojednávajících třeba o lodi Mayflower či bitvě u Little Bighornu.
  3. Za V srdci moře získal literární cenu National Book Awards.
  4. Specializuje se na dějiny ostrova Nantucket, kde také momentálně žije se svou ženou a dvěma dětmi.
  5. V srdci moře bylo zfilmováno a v roce 2015 vtrhlo do kin v hlavní roli s Chrisem Hemsworthem.

Kniha se naštěstí ani nesnaží prezentovat postavy jako hrdinné námořníky napadlé zlou zákeřnou velrybou, ale jako lidi, o jejichž nevinnosti se dá diskutovat a jimž se stalo něco opravdu nešťastného. Zůstává tudíž na čtenářově úvaze, zdali v jejich osudu budu pátrat po vyšším smyslu. Samotný autor se podobným otázkám vyhýbá širokým obloukem a pokud možno se snaží prezentovat pouze jím nashromážděná fakta. Žádná filozofická rovina stránky knihy neprotíná, místo toho spisovatel servíruje jednu historickou informaci za druhou.

V srdci moře obecně přetéká zajímavostmi. Průběh plavby zpomaluje občasné vypuštění kotvy, při němž se čtenář pohrouží do světa velrybářů. Nechybí detailní popisy samotného lovu velryb, zpracování velrybího tuku, hierarchie na palubě lodi či rodinné vztahy a život na ostrově Nantucket, odkud loď i část její posádky pochází. Stejnou mírou podrobnosti a barvitosti disponuje i druhá polovina příběhu, jež se věnuje událostem po střetu s vorvaněm. Určitá syrovost způsobuje, že po většinu knihy celým tělem prochází nepříjemné mravenčení a jakýsi nepopsatelný pocit, který jde nejlépe přirovnat upřenému zírání na amputaci něčí nohy.

Přestože v knize prakticky téměř absentuje přímá řeč či dialogy, děj příjemně odsýpá. Románu V srdci moře se vůbec těžko něco vytýká. Jedná se o svazek, který téměř do puntíku naplňuje svoji roli populárně-naučné historické publikace. V podstatě nejvíce připomíná dokument o letecké havárii, jenž svým medovým hlasem komentuje některý z českých dabérů. Zábavný, napínavý, edukativní příběh sice postrádá jakékoliv hlubší úvahy, nicméně podobné ambice Philbrickovo dílo zjevně nikdy nemělo. Pokud se na tuto skutečnost přistoupí už od začátku, jedná se o zajímavý a poutavě napsaný příběh líčící osudy účastníků jedné velké námořní tragédie.

  • Nathaniel Philbrick: V srdci moře
  • Triton, 2015
  • Překlad: Eva Klimentová
  • Obálka: Renata Brtnická
  • 304 stran, 299 Kč
14. dubna 2016, Adéla Košařová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).