Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V pořadí sedmnáctý návrat do světa Bratrstva černé dýky opět nezklamal, J.R. Ward: Spasitel (Bratrstvo černé dýky 17)

Ward J.R.: Bratrstvo černé dýky 17 - Spasitel

V celých dějinách Bratrstva černé dýky byl z vyloučen pouze jediný muž. Dvě desítky let Murhder žil a vlastně nežil, utápěl se ve svém šílenství, dokud se znovu neobjevila šance na jeho vykoupení. Pronásledován vidinou ženy, kterou nedokázal zachránit, se teď musí postavit své minulosti.

Bývalý člen Bratrstva se vrací do Caldwellu napravit to, co ho zničilo. Aby dokázal splnit poslední úkol, musí se Murhder setkat se svou minulostí a velký podíl na ní měla jeho bývalá milenka, pro kterou se vydal do tábora Sympathů, kde ho mučili a nabourali mu mysl.

Xhex je šťastně vdaná za svého druha. Spolu si prošli peklem, ale jejich láska vše ustála a pouto je pevnější než kdy dřív, ovšem stále je tu ta vina. Xhex byla přesvědčena, že minulost nechala daleko za sebou, ovšem opětovné setkání s Murhderem vyvolá vzpomínky.

John nikdy nikam nepatřil. Narodil se na špinavé autobusové zastávce a od té doby hledal své místo ve světě, dokud nezjistil, že je upír a nenašel svůj domov. Pocit, že nikam nepatří, se ovšem občas vrací, protože John není členem Bratrstva a jeho jediným pevným bodem v životě je jeho shellan, Xhex. Bez ní by neměly válka ani sám život smysl.

Uběhlo několik desetiletí, ale minulost není nikdy úplně uzavřená a osudy, kterou jednou byly svázány dohromady, nejde jednoduše rozdělit.

Série Bratrstvo černé dýky se během let stala rozsáhlou ságou, ke které se připojila i další série knih. Spasitel je sedmnáctým dílem paranormální romantické série s upíry, kteří bojují v nekonečné válce s nemrtvými protivníky a zároveň řeší své intimní záležitosti.

J. R. Ward v pěti bodech

  1. Pod pseudonymem J. R. Ward se skrývá čtyřiačtyřicetiletá Američanka Jessica Rowley Pell Bird.
  2. Má diplom v oborech právo, historie a historie umění se specializací na středověk.
  3. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala ve zdravotnictví.
  4. Svou první knihu napsala už před nástupem na vysokou, vyšla však až v roce 2002.
  5. Její nejznámější sérií je Bratrstvo černé dýky, ale pozornost si získala i série Padlí andělé, která se odehrává ve stejném universu.

Dějová linka je jako vždy jasná a konec naprosto předvídatelný, ale to nebyl nikdy důvod, proč se čtenáři do knih J. R. Ward pouštěli. Jde o to, jakým vývojem postavy během knihy projdou a jak hluboce prožívají své pocity.

Dnes už ale knihy jedou především na setrvačnosti. Čtenáři dostávají to, co mají rádi, a na tom není nic špatného, na druhou stranu to vypadá, jako by se série už neměla kam posouvat. Stále stejné dějové linky, opakující se charaktery a vývoj romantického stavu Murhdera a jeho osudem vyvolené je jaksi rychlý a působí až povrchně.

V posledních dílech autorka hojně rozšiřovala počet dějových linek, a tedy i postav, čímž se příběh občas stával matoucím, protože přeskakovala od jednoho k druhému. Tentokrát jsou hlavní dějové linky pouze dvě, ale ne vždy dokážou obstojně udržet čtenářovu pozornost. Na druhou stranu má Ward zároveň větší prostor k tomu, aby se alespoň stylem vyprávění vrátila na začátek, kdy série měla takový „drive“, že dokázala přitáhnout bezpečně všechny čtenáři, kteří její knihy četly už roky.

Pro člověka, který Bratrstvo černé dýky nezná, nemá Spasitel cenu. Měl by začít na začátku série, protože autorka se nevrací, nevysvětluje a prostě pokračuje, což je osvěžující a příjemné, na druhou stranu každá kniha samostatně vypadá spíš jako neuzavřený díl běžícího seriálu. Ale dokud bude seriál pokračovat, určitě si své fanoušky najde. Fanoušky, kteří nebudou z toho (zatím) posledního série vůbec zklamaní.

  • J.R. Ward: Spasitel (Bratrstvo černé dýky 17)
  • Baronet, 2019
  • Překlad: Jiřina Stárková
  • Obálka: Emil Křižka
  • 472 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
15. dubna 2020, Nela Libovická

Bratrstvo černé dýky 17 - Spasitel

Bratrstvo černé dýky 17 - Spasitel
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč