Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V PoloSvětě přichází léto, a tak stoupá (nejenom) teplota, Rod Rees: Léto (PoloSvět 3)

Rees Rod: PoloSvět 3 - Léto

Zrádný. Nepředvídatelný. Krutý. Nemilosrdný. Takový a ještě daleko horší je PoloSvět, virtuální realita oficiálně sloužící k výcviku americké armády a simulování těch nejdrsnějších podmínek. Ve skutečnosti je však tento svět součástí pečlivě vymyšleného plánu, jehož cílem je ovládnout Zemi.

Jak v minulých dílech ve ForthRightu a Duhové čtvrti, tak i nyní hlavní protagonisté série PoloSvět poznávají další část virtuální reality, která se den ode dne zdá jako živější a která má do virtuálnosti dost daleko. Čínsko-japonská Sabatie je doslova pevností feministek a na chování obyvatel je tato skutečnost rozhodně znát.

Do PoloSvěta zavítal nový návštěvník. Billy, bratr Elly Thomasové, tedy nynější Lady IMmanual – vyslaný profesorem Bolem z reálného světa – je zde, aby překazil Lilithiny plány a vyplnil tak profesorovu vůli. Mezitím se Norma Williamsová společně s jejími přáteli nedobrovolně vydávají do feministické Sabatie a z Vaňka Majkova se stává prozatímní obyvatel JADu, chráněné židovské oblasti v Černoměstě.

Fanatický Heydrich vysílá FortRightskou armádu směr sektor Sabatie, ale ještě netuší, že jeho císařovna má v ruce eso, pomocí něhož má v plánu odstranit většinu dosud existujících obyvatel PoloSvěta. Válka nabírá na síle, není před ní úniku a jediné, za co stojí bojovat, je víra v lepší zítřky…

Oops, he did it again!

Rod Rees má bezpochyby talent. Psát takovým způsobem, aby to čtenáře i při čtení třetího dílu stále bavilo a nemohl se pomalu ani odtrhnout od knihy, to musí být vážně kumšt. Svým vypravěčským stylem umně popisuje další záhady a zákoutí PoloSvěta, mnohé z nich odhaluje a jiné vytváří. Do svého virtuálního koktejlu přimíchává další postavy, přidává více soubojů či šarvátek, a tudíž se z napínavého čtení stává steampunkovo-kyberpunkový nářez nabírající na otáčkách jedině v tom dobrém slova smyslu.

Rod Rees v pěti bodech

  • Rod Rees prožil svůj dosavadní život na cestách po Africe, Středním východu, Bangladéši a na nějakou dobu se usadil v Kataru, Teheránu a Moskvě.
  • Budoval farmaceutické továrny v Dháce, zřizoval satelitní komunikační síť v Moskvě, koncipoval a projektoval jazzový hotel ve Velké Británii.
  • Nyní se plně věnuje dráze spisovatele.
  • Žije v Anglii s manželkou Nelli a jejich dvěma dětmi.
  • Debutoval románem PoloSvět: Zima (The Demi-Monde: Winter), po jehož úspěchu následovalo vzápětí pokračování PoloSvět: Jaro

Rod Rees čtenáři nabízí hned několik zápletek, které pomalu a jistě splývají do sebe, ovlivňují se mezi sebou navzájem a jejich nevědomé postrkování má dopad na konečné vyústění příběhu. Jednotlivé příběhové linie se krásně doplňují a jejich pravidelné střídání efektivně plní svoji funkci dynamičnosti celé knihy.

Velkou výhodou PoloSvěta je jeho komplexnost, veliký potenciál a prakticky minimální vyčerpatelnost námětu. Čtenář má tak příležitost užít si pouze zlomek, nabízený pod taktovkou Roda Reese, jelikož jeho nápad je tak obsáhlý, že jej nikdy nelze kompletně využít, aniž by napsal minimálně dalších pět či šest dílů. I tak je velká porce akce, napětí, emocí a špetka humoru to podstatné, co čtenáře přitáhne, nehledě na to, jak moc autor využil potenciál svého námětu.

Zápletek přibývá a každé rozuzlení nebo to, co se rozuzlení alespoň zčásti podobá, je vždy jakýmsi epickým milníkem mezi tím, co se vše událo a tím, co ještě víc nepředvídatelného se může udát za chvíli.

Vulgarita? Příště ať raději nepřekročí titulní list

Snad jediné, co by se Létu dalo vytknout, je přílišný výskyt vulgarismů v celé knize. Jen snad málo čtenářů (a ta hrstka se bezpochyby skládá z těch nejzvrhlejších) se bude vyžívat ve sprostotě, která přišla společně s feministickou Sabatií. Dalo by se určitě pominout, kdyby to byla místa, kam by sprostá slova opravdu sedla, ale cpát je všude není zrovna to pravé ořechové.

  • Rod Rees: Léto (PoloSvět 3)
  • Jota, 2012
  • překlad: Richard Janda
  • obálka: René Senko
  • 488 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
2. března 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

PoloSvět 3 - Léto

PoloSvět 3 - Léto
Vložit do pytle na zboží  Koupit 398 Kč 358 Kč