Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V nové knize Alexe Dreschera se musí rozvrácenou Evropou prosekat syn bojového šamana a vlkodlačí matky, Alex Drescher: Lovcův odkaz (Světlo v temnotách 1)

Drescher Alex: Světlo v temnotách 1 - Lovcův odkaz

Autor ukrytý pod lehce záhadným pseudonymem Alex Drescher přišel s novou sérií Světlo v temnotách, jejíž první díl si právě spokojeně hoví na pultech knihkupectví. Fanouškům české drsné fantasy školy však klid nepřinese, knížka je doslova nadupaná akcí až po okraj!

Nový titul nás opět zavede do blízké budoucnosti autorova světa Prolnutí. Pro některé v něm totiž existují dvě reality. Jedna je realita rozvrácené Evropy, ve které se rozpadl systém zaručující všem blahobyt – a čtenáři se samozřejmě podívají mezi těch úplně dolních pár miliónů, kde je zoufalství a zločin denním chlebem. Druhým světem je svět magie, kam dohlédne jen hrstka vyvolených. Tím se stane i Prokop Koutný díky dědictví po svém otci, bojovém šamanovi – Lovci. Druhá půlka Prokopovy genetické výbavy je po vlkodlačí matce, a tak se z něho krom podnětů k častější depilaci stává velmi nebezpečný činitel v magickém světě. Prokop navíc nezdědil pouze geny, ale i solidní majetek starověkých artefaktů nesmírné ceny, na který si však brousí zuby celá řada mocných. Ať už se jedná o hypertechno­logickou agenturu, superpadoucha kožoměnce Regise, anebo elfské knížectví.

Zápletka Lovcova pokladu se jeví jako klasická, ale rozhodně není potřeba se obávat, že při četbě dojde k nějakému znuděnému zívnutí. Knížka je protkána akčními scénami, kde lítají kulky vzduchem, a pokud jen na chvíli utichne cinkot nábojnic o zem, tak se jde na boj muže proti muži s měčem v ruce. Ať nezastíráme genderovou korektnost knihy, své si samozřejmě řeknou i ženy bojovnice, čarodějky nebo sukuby. Kde je boj, tam jsou i padlí, což do knihy přináší neustále zvraty. Přehled o tom, kdo je hlavní hrdina a záporák, se pak zajímavě komplikuje, protože když se postava odebere na pravdu boží v půlce knihy, zajímavě to zamíchá kartami. Děj uhání tak rychle, že místy může čtenář zatoužit po chvilce oddechu, aby se vývoj zpomalil nějakou aspoň trochu nudnou konverzací, ale opravdu se nedočká.

Alex Drescher v pěti bodech

  1. Jméno Alex Drescher nezní česky, protože se jedná o umělecký pseudonym.
  2. Autorův debut nese název Dokonalý obchod a vyšel v roce 2007.
  3. První tři knihy Alexe Dreschera spojuje postava vyšetřovatele Klopa Yggredda.
  4. V součtu je Lovcův odkaz autorovou šestou knihou.
  5. Na osobních stránkách autor uvádí, že kromě psaní se věnuje střílení, lovení ryb, klábosení s přáteli, čtení knih, vaření, lepení modelů, boxu a havanským doutníkům kombinovaným s irskou whiskey.

Zběsilá akce však není jediné, co kniha nabízí. Distopická realita budoucnosti vykreslená Drescherem nabízí i prostor pro zamyšlení, kam by dnešek mohl doklopýtat za několik desítek let. Je to vize, kde pro nic víc než skepsi nezbylo místo, ale i tak nabídne několik zajímavých podnětů pro šedou mozkovou kůru čtenářů, co si po večerech rádi nad něčím zadumají. Při samotné četbě příliš času na hluboké myšlenky nebude, protože střídmé popisy Drescherova světa jsou velmi rychle vystřídány další akcí.

Neopomenutelnou devízou autorova stylu je humorné pojetí celého příběhu, ale i světa. Vše je prodchnuto cynismem i parodií, a to z podstaty. Nic se nebere zcela vážně, a tak i haldy mrtvých nepůsobí nijak zvlášť temně. Zboží má jistě svého kupce, ale ne každému musí humor sednout jako na míru dělaná ušanka, protože, jak už to tak bývá, ne každý fór je doopravdy vtipný.

Zhodnocení Lovcova odkazu Alexe Dreschera očima žánrovýma je naprosto jednoduché. Požadavky na akční fantasy, která se etablovala v české kotlině pod taktovkou Jiřího Kulhánka a Miroslava Žambocha, jsou zde naplněny na sto deset procent. Pro milovníky žánru není absolutně nad čím váhat. Varování snad jen pro ty, kdo si s vlkodlaky spojují romantické konotace pod vlivem stmívání na horizontu. Pro zasněné pohledy a romantické duše není v knize ani řádka!

  • Alex Drescher: Lovcův odkaz (Světlo v temnotách 1)
  • Fantom Print, Ostrava 2017
  • obálka: Andrew Dobell
  • 416 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
18. srpna 2017, Radim Červenka

Světlo v temnotách 1 - Lovcův odkaz

Světlo v temnotách 1 - Lovcův odkaz
Vložit do pytle na zboží  Koupit   349 Kč