Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V Morganville vypukla válka. Ale kde je Pán hrůzovlády?, Rachel Caine: Pán hrůzovlády (Upíři z Morganville 5)

Caine Rachel: Upíři z Morganville 5 - Pán hrůzovlády

Lehká, vtipná a akční vampýrská literatura Rachel Caineové pokračuje v českém překladu už pátým dílem. Tentokrát ovšem jde o mnohem temnější čtení než obvykle, protože na malé texaské městečko se snesla válka. Propuká chaos a Claire spolu se svými přáteli létá jako hadr na holi.

Amélie, zakladatelka morganvillské upíří enklávy v Texasu, a její otec pan Bishop zatroubili polnici. Je třeba vykopat příkopy a postavit barikády, sehnat armádu. Jenže oba hlavní aktéři se vlastně drží po skoro celou pátou knihu v pozadí, pročež se rozpoutává chaos a nikdo neví, co se děje a kdo vlastně stojí na čí straně. Claire a její přátelé se snaží udělat první poslední, aby situaci ve městě alespoň trochu stabilizovali (a pokud možno přitom pomohli Amélii), ale jejich snaha často přichází vniveč. Nespokojení smrtelníci se navíc rozhodnou vzít do rukou zbraně a odstartovat povstání proti upírské havěti, jež je předem odsouzeno k neúspěchu. Navíc se na město valí taková bouřka, jakou už v okolí dlouho nikdo neviděl.

Naším pánem jest chaos

Války se mohou vést otevřeně, na velkých bojištích s generály v plné polní a s velkými armádami. Nebo může nastat zmatečné ticho, během něhož se všechny důležité události odehrávají potichu v pozadí, takže o nich ví jen ti, jichž se přímo týkají. Americká spisovatelka Rachel Caine se v pátém díle své série Upíři z Morganville rozhodla zvolit tu druhou variantu. Pán hrůzovlády je díky tomu přesně takový, jako předchozí díly – od začátku do konce svižný a akční, se spoustou (občas nečekaných) zvratů, které spolehlivě udrží čtenářovu pozornost. A to je vlastně přesně to, co od ní čtenáři očekávají, ne?

Rachel Caine v pěti bodech

  • Vlastním jménem Roxanne Longstreet Conrad se narodila v roce 1962.
  • Vyrůstala v Texasu a vystudovala účetnictví a hudbu.
  • V českém překladu jí vycházela série Správci počasí, ta ale skončila u domácího nakladatele se čtvrtou knihou z devíti.
  • Série Upíři z Morganville má v současné době v originále patnáct dílů.
  • Kromě zmiňovaných knih má Rachel Caineová na kontě ještě řadu dalších knih ze žánrů fantasy, sci-fi a hororu, včetně textů o Hvězdné bráně.

Jenže takový styl vyprávění také autorce naneštěstí zadělal na velké problémy. Čtveřice hlavních hrdinů totiž skutečně létá jako hard na holi, zmítána tu rozkazy od Amélie, tu od Olivera, tu od Myrnina, tu od vlastní prozřetelnosti. Jen málokdy je však jasné, proč vlastně byli na své mise vysláni, a co je důležitější, jestli vlastně něčemu pomůžou. Nemluvě o tom, že jejich snahy jsou často neúspěšné, takže se čtenář ptá, proč ho o tom vlastně autorka nutí číst. Korunu tomu Caineová navíc nasadí obvyklým závěrečným cliffhangerem, z něhož se fanouškům bude muset ještě dlouho zpovídat.

Jistě, jedna varianta zní, že se tím autorka snažila poukázat na chaotičnost války, obzvláště takové vedené přestárlými brutálními krvesaji. Jenže takové poselství se jen těžko hodí do lehké odpočinkové literatury, jakou Upíři z Morganville bezpochyby jsou. Vzhledem k občasným autorským přešlapům v předešlých dílech se tak mnohem spíše jedná o autorčina pochybení ve výstavbě příběhu. Výsledkem tak je kniha, která ve čtenáři zanechá pocit zmaru nad tím, co se vlastně odehrálo, a nutí ho ptát se, jestli vlastně sama autorka ví, kam svou sérii směřuje.

Jen další díl

Na druhou stranu, Pán hrůzovlády není tak špatným přírůstkem do série, jak by se mohlo z předchozích řádků zdát. V chaotickém ději totiž obzvláště potěší momenty, v nichž zazáří důkazy vývoje všech hlavních postav. Především v případě Claire se už rozhodně nejedná o naivní šestnácku, ale děvče, které se z uplynulých událostí poučilo a dokáže nyní činit těžká rozhodnutí. V krizi válečné situace se také projasní a upevní se i vztahy obou hlavních párů, což zahřeje na srdci nejednoho čtenáře (dobře, spíš čtenářku). No a jako obvykle nechybí ani trocha vtipu, ani excentrická bizarnost jménem Myrnin.

Pán hrůzovlády je proto dalším svazkem v nekonečné morganvillské sérii. Nic víc, nic míň. Sice v něm vypukla dosud nejdramatičtější událost celého děje, s níž by si autorka mohla vyhrát mnohem víc, všechno se však odehrává na pozadí, mimo čtenářův dosah, a tak se svižný děj řídí spíše zákony chaosu. Jasné je tak vlastně jen jedno: že Rachel Caineová bude mít v následujícím svazku co dělat, aby své závěrečným cliffhangerem rozlícené (a zklamané) čtenáře uchlácholila. A to je vlastně docela dobrý důvod, proč si přečíst i šestku, ne? Však tyhle knížečky člověk spolkne jako malinu.

  • Rachel Caine: Pán hrůzovlády (Upíři z Morganville 5)
  • Brokilon, 2015
  • překlad: Renata Heitelová
  • obálka: Lukáš Tuma
  • 323 stran, 238 Kč (v e-shopu Fantasye již za 214 Kč)
2. července 2015, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Upíři z Morganville 5 - Pán hrůzovlády

Upíři z Morganville 5 - Pán hrůzovlády
Vložit do pytle na zboží  Koupit 238 Kč 214 Kč