Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V komiksu All Star Western čistí Jonah Hex viktoriánský Gotham od krys, kol.: All Star Western 1 – Pistolníci z Gothamu

kol.: All Star Western 1 - Pistolníci z Gothamu

Je libo nefalšovaný komiksový western, v němž se nejdříve střílí a až poté dohaduje? Nebo by čtenář raději temný detektivní příběh jako střižený pro Batmana? Nový komiks All Star Western kombinuje obojí a funguje naprosto skvěle.

S postavou nemilosrdného pistolníka Jonaha Hexe se na českém trhu pokoušelo prorazit už v roce 2010 nakladatelství Comics Centrum (Jonah Hex: Tvář plná násilí), jenže ani podpora z Hollywoodu (filmová adaptace s Joshem Brolinem a Megan Foxovou) tehdy k boomu komiksů s touto postavou nevedla. Jaká je to škoda, ukazuje po čtyřech letech nakladatelství BB/art, které se k postavě drsného lovce hlav vrací v rámci série All Star Western.

Viktoriánský Gotham

A je to návrat ve velkém stylu, jenž donutí řadu komiksových fanoušků spokojeně zamlaskat. Cynický Jonah Hex je přesně ten typ hrdiny, který na českém trhu chyběl po tom, co se odmlčel Punisher. Je nedůvěřivý, mlčenlivý, na duši i na těle zjizvený samotář, jehož zálibu v násilí snad omlouvá jen přebujelý smysl pro spravedlnost. Do Gothamu, který se za necelé století má stát Batmanovou baštou, přichází kvůli zakázce, přestože podobné brlohy zločinu se mu ze srdce protiví.

Viktoriánské město, kolem roku 1880 plné uhlazených džentlmenů v kloboucích, ale také špinavé lůzy povalující se v zapadlých uličkách, jej však nevítá s otevřenou náručí. Neznámý sériový vrah, který ve stylu Jacka Rozparovače vraždí a kuchá místní prostitutky, Hexovi pošle jasně čitelný vzkaz, aby se z jeho rajónu okamžitě pakoval. Tím si paradoxně vyslouží pistolníkovu plnou pozornost.

Komiksy z nového DC univerza „The New 52“ v českém překladu

All Star Western

Batman

Batman: Detective Comics

Batman: Temný rytíř

Liga spravedlnosti

Superman

Superman Action Comics

Superman Nespoutaný

  • Superman Nespoutaný (přip. BB/art na listopad 2014)

Během vyšetřování vražd se na Hexe proti jeho vůli přilepí jako obtížný hmyz obrýlený Amadeus Arkham, který scenáristům výborně posloužil jako vypravěč. V roli sofistikovaného pozorovatele mapuje Arkham nejen vývoj celého případu, ale současně se svým uhlazeným jazykem vzdělance pokouší o analýzu Hexovy osobnosti. Díky tomu celý komiks podbarvuje úsměvný kontrast mezi hrubozrnností Jonaha Hexe, který se často omezí na několik málo slov či spíše trefných hlášek, a akademickým mudrováním nepříliš praktického, zbabělého, ale zapáleného Arkhama. I proto jistě nechali ve volně navazujícím příběhu tvůrci tutéž dvojici spolupracovat znovu. Hex a Arkham se v něm vydávají do gothamských stok pátrat po dětech, které beze stop mizejí z chudinských čtvrtí.

Kromě tohoto nezvyklého vyšetřovatelského páru představuje první soubor All Star Western v samostatných příbězích ještě dvě další pozoruhodná individua. Zatímco prokletý mstitel Lazarus Lane alias El Diablo se v zapadlém městečku musí postavit přesile nemrtvých, Barbary Ghost, čínská emigrantka, má nevyřízené účty s asijskou mafií, která se postupně rozlézá po celém „svobodném“ kontinentě.

Americká drsná škola na Divokém západě

Grafickou podobu komiksu si do parády vzal především americký kreslíř Moritat, který stojí trochu stranou od současného „načančaného“ mainstreamu. Jeho Gotham působí i díky následnému coloringu pošmourně tmavomodře a je ponořený v mlhavém oparu jako správné viktoriánské město, v němž se kouř z továrenských komínů mísí se střípky střelného prachu. Moritat sice nevěnuje přílišnou pozornost detailu a jeho hrdinové si musejí vystačit s hrubými obličejovými rysy, i tak se mu však daří postavám vtisknout výrazně specifickou až groteskní podobu. Surovost kresby navíc zrcadlí neotesanost Jonaha Hexe i prohnilost gothamského podsvětí.

Atraktivní prostředí Divokého západu, do nějž je vsazena postava jako z detektivky americké drsné školy. Touto větou by se dal shrnout komiks staronového zjizveného ranaře. Nejenže se Hex může opřít o houževnatost a chladnokrevnost antihrdinů střihu Punishera, ale navíc oplývá skvělými analytickými a dedukčními schopnostmi srovnatelnými s nejlepším z komiksových detektivů, Batmanem. I díky tomu All Star Western nadchne všechny milovníky westernu, zejména pak drsných pistolníků z rodové linie Clinta Eastwooda. Vedle Snyderova Batmana (Soví tribunál) se bez pochyb jedná o dosud nejlepší česky vydaný komiks z „nové 52“.

13. července 2014, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

All Star Western 1 - Pistolníci z Gothamu

All Star Western 1 - Pistolníci z Gothamu
399 Kč 359 Kč