Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V Gothamu teče krev hrdinů, Francis Manapul, Brian Buccellato, Peter J. Tomasi: Batman Detective Comics 8 – Krev hrdinů

Manapul Francis: Batman Detective Comics 8 - Krev hrdinů

Když v komiksu Supertíha legendární komisař Gordon zahodil brýle, na hlavě si vyholil vojensky strohé, krátké číro a navlékl se do černého kostýmu Batmana, nejednoho čtenáře to zaskočilo. Jim Gordon novým Batmanem? I komisař byl k nápadu skeptický, jenže neměl moc na výběr. Městská rada rozhodla, že právě on zaplní díru po původním Batmanovi, který zmizel neznámo kam. To, že Gordon obléká netopýří plášť i v paralelně se odehrávajících příbězích sebraných ve svazku Batman Detective Comics – Krev hrdinů, tak nejspíš nikoho nepřekvapí. Kromě toho má tentokrát po ruce svého parťáka ve zbrani Harveyho Bullocka.

Být Batmanem není žádný med. Vždyť Bruce Wayne se na svou celoživotní misi, jejímž cílem není nic menšího než ochrana Gothamu a jeho obyvatel, vydal po několikaletém tvrdém tréninku. Navíc musel volné hodiny trávit zdokonalováním svých schopností a vylepšováním své výbavy, aby s vynalézavými zločinci vůbec dokázal držet krok. Jít v jeho šlépějích je pro Jima Gordona, který byl zvyklý postávat v dešti na střechách a kouřit krabičku cigaret denně, takřka nesplnitelný úkol. Jenže Gordona hodili do vody a řekli mu, že musí plavat, jinak se utopí. A tak Gordon plave, seč mu síly stačí.

Osmý svazek série Detective Comics, respektive původní řady Detective Comics, než došlo k jejímu restartu v rámci Znovuzrození hrdinů DC, ukazuje pod maskou netopýra muže zranitelného, muže pochybujícího o sobě samém a svých limitech. Současně ale ukazuje i muže snažícího se ze všech sil překročit vlastní stín. Jim Gordon totiž dobře ví, že Batman není jen člověk, nýbrž symbol. A symbolu nemůže v půlce pouliční rvačky dojít dech.

Gordon a sidekick

Scenáristé Francis Manapul a Brian Buccellato si pro Gordona a partu kolem něj připravili komplexně vystavěný, do vícera časových rovin rozložený příběh o několika neznámých, který funguje tak trochu jako týmovka. Třebaže jediným hrdinou v kostýmu je Gordon, do děje výrazně promlouvá i škarohlíd Harvey Bullock coby – Harvey by se tomu označení jistě bránil – Batmanův oficiální policejní sidekick. Společně s ním brázdí město v policejní dodávce i jeho parťačka Yipová a navrátilec Renee Montoyová, policistka, kterou našinec zná ze série Gotham Central o úskalích gothamských detektivů.

Zatímco Batman v zapadlých uličkách vzdoruje mrštným bojovníkům v umrlčích maskách, které by se dobře vyjímaly i na bujarých halloweenských oslavách, Harvey musí vyřešit problém poněkud osobního rázu. A to dřív, než začne cirkusové představení pro městskou smetánku. Nabité šapitó by se totiž mohlo stát vděčným cílem některého z gothamských zločineckých syndikátů.

Francis Manapul a Brian Buccellato v pěti bodech:

  1. Francis Manapul je kanadský komiksový scenárista a kreslíř filipínského původu.
  2. Za jeden z vrcholů jeho kariéry lze považovat spolupráci s Geoffem Johnsem na Flashovi, postavě, kterou po Johnsovi později převzal úplně.
  3. Brian Buccellato je komiksový kreslíř a scenárista z newyorské čtvrti Queens.
  4. Buccellato začínal jako kolorista, psaní scénářů si vyzkoušel právě po boku Manapula v sérii Flash.
  5. Od vychvalovaného Flashe se Manapul a Buccellato přesunuli k Detective Comics, oba ale u série vydrželi sotva rok, než se s ní rozloučili kvůli dalším projektům.

Přestože závěr příběhu trochu působí, jako by tvůrcům docházely volné stránky i čas a vše se muselo vmžiku dotáhnout ve zrychleném módu, prvotní dojem po dočtení je dobrý. V přiměřeně atraktivním, nikterak divokém, ale také nijak vláčném tempu, se před čtenářem otevírá pohled na klasický pracovní den nového Batmana. Výhodou je, že se scénář nesoustředí pouze na postavu Gordona v Batmanově masce, ale minimálně stejně velký prostor věnuje i Harveyho bolehlavu. Oba protagonisté navíc do příběhu o Batmanovi vnáší velmi lidské elementy: pochybnosti, trpké pocity zklamání, ale i takřka bratrskou sounáležitost. To je něco, co odtažitému Bruci Wayneovi někdy chybí.

Gordon a mimozemšťané

Kromě toho osmý svazek nabízí čtenáři ještě jednu ucelenou zápletku, pod níž už ale není podepsaná výše zmíněná dvojice, nýbrž Peter J. Tomasi. Ten se dlouhá léta věnoval zejména Green Lanternům, v rámci The New 52 ale pracoval i na komiksové řadě Batman a Robin a je to mimochodem tentýž chlapík, který od roku 2019 kočíruje sérii Detective Comics, takže jeho jméno se vyplatí si zapamatovat.

Tomasiho příběh představuje Gordona v trochu odlišné roli, kterou taktéž volky nevolky přebírá po svém předchůdci: Minimálně na pár okamžiků se Gordon stává členem Ligy spravedlnosti. Superhrdinové si nevědí rady s obrovskou, zjevně mimozemskou kostrou objevenou ve sněžných závějích kdesi v Himalájích, a právě Gordonovy zkušenosti detektiva by jim mohly pomoci záhadu vyřešit. Tematicky snad trochu nekonvenční, lineárně vyprávěný příběh ukazuje, že úsudek obyčejného člověka může někdy dokázat víc než nadpřirozené schopnosti, komiks ale ve výsledku působí trochu příliš sentimentálně.

Zhruba dvousetstránkový svazek, který tradičně uzavírá působivá galerie alternativních obálek, doplňuje ještě sešit tvořící střípek z delšího crossover příběhu o amatérských Robinech, kteří se znelíbili městské garnituře. Ten se k českému čtenáři stěží kdy dostane v ucelené podobě, a tak těch několik málo stran, jež hodí nepřipraveného čtenáře do víru dění, aby se po chvilce zase bez výraznější pointy rozloučily, lze brát nanejvýše jako pozoruhodný exkurz do příběhů odehrávajících se mimo hlavní řady vycházející v češtině.

18. března 2021, Jakub Ehrenberger

Batman Detective Comics 8 - Krev hrdinů

Batman Detective Comics 8 - Krev hrdinů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč