Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V debutu Elly Blakeové bude prolita nejen ledová krev, Elly Blakeová: Ledová krev (Ledová krev 1)

Blakeová Elly: Ledová krev

Světlo a temnota. Oheň a led. Vše ve světě má svůj konec i počátek. Ruby se narodila s darem ohně, ale v době vlády krutého Ledového krále je tento dar spíše prokletím. Většina ohnivých totiž zemřela během válek, ti nejsilnější v aréně pro královo potěšení. Podle proroctví se však objeví mocný ohnivý, který zničí krále i s jeho ledovým trůnem vytvořeným samotným bohem.

Ruby žije chudým, ale spokojeným životem v odlehlé vesnici v horách společně se svou matkou. To se však změní v den, kdy do vesnice vpadnou vojáci a hlavní hrdinka ztratí nejen svou matku, ale i svobodu. Z vězení ji následně vysvobodí mnich nadaný ledovou mocí, který to však nedělá z nezištných důvodů. Ruby je totiž součástí jeho plánu na svržení krále. Jenže plány se velmi rychle mění a ne vždy vyjdou podle představ. Zvládne Ruby pomstít matku a osvobodit svou zemi ze sevření ledu?

Sedmnáctiletá hlavní hrdinka se snažila celý život své schopnosti potlačit. Jenže pokud má mít mnichův plán úspěch, musí se naučit tento dar ovládat. Ve výcviku jí mimo mnicha pomáhá i Arcus, tajemný mladík, jehož darem je led, a ze začátku to vypadá, že má i ledové srdce. Sice je spolehlivý, ale v podstatě bez emocí. To se ovšem může lehce změnit, když má vedle sebe ohnivou dívku, z které emoce vyzařují do širokého okolí.

Elly Blakeová v pěti bodech

  1. Narodila se ve Windsoru v Kanadě, kde žije doteď.
  2. Vlastní sibiřské husky.
  3. Má ráda pohádky, staré domy a sovy.
  4. Po získání bakalářského titulu v anglické literatuře pracovala v různých zaměstnáních – například jako projektová manažerka, grafička, reportérka pro místní časopis nebo asistentka v knihovně.
  5. Nyní se věnuje už jen psaní fantasy literatury.

Elly Blakeová píše knihu z pohledu hlavní hrdinky, která je velmi chytrá, krásná, ovšem s výbušnou povahou. Své rozpaky, strach a pochybnosti se snaží skrýt za ironické poznámky. Pro její odvahu a smysl pro spravedlnost, kdy neváhá pro své přátele i zemřít, si jistě u čtenářů získá na oblíbenosti. Další hlavní hrdina, Arcus, má tajemnou minulost a zahalenou tvář, ale i přesto se s ním Ruby sblíží, takže nechybí ani romantické prvky.

Zatímco kladné postavy autorka dobře promyslela, záporným nedává moc prostoru. Právě i kvůli tomuto rozdělení na dobro a zlo působí kniha místy pohádkově. To se ovšem srovná ve chvíli, kdy je hrdinka nucena pro své přežití někoho zabít.

Ledová krev nabírá svižné tempo už od úvodu. Autorka nezatěžuje čtenáře hned na prvních stránkách popisem neznámého světa, ale prolíná ho s dějem tak, že dotváří čtenářovu představu. A to bez toho, aby zpomalovala spád příběhu. To se ještě umocní podrobným představením jak charakteristik postav, tak i detailů, které oživují děj. Ten působí velmi plynule až do překvapivého konce, který zůstal částečně otevřený pro případné pokračování.

  • Elly Blakeová: Ledová krev (Ledová krev 1)
  • CooBoo, 2017
  • Překlad: Tereza Frantová
  • 318 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
8. října 2017, Ivana Scholzová

Ledová krev

Ledová krev
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč