Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Úvodní díl nové série Paměti lovce monster je parádní spinoff k super military Lovci monster z bakelitových osmdesátek, Larry Correia & John Ringo: Paměti lovce monster - Grunge

Correia Larry & Ringo John: Paměti lovce monster 1 - Grunge

Chud se rodičům příliš nevyvedl. Zatímco jeho otec je roztržitý profesor, matka hipísácká aktivistka a bratr sadistický premiant, on jen průměrný milovník pořádku a zbraní. Jak to jde, vstoupí do armády a stane se tím, co jeho matka nenávidí. Dotáhne to na svobodníka, jenže během zbabrané vojenské akce přijde k těžkým zraněním, náboženskému prozření a smrtelně nebezpečné výzvě. Jako správný mariňák se jí s úsměvem a katanou postaví.

Románový cyklus Lovci monster, od milovníka fantastiky a střelných zbraní Larryho Correiy, se zaslouženě řadí mezi špičkové série akční urban (military) fantasy. Autorovi se zde podařilo vytvořit smrtící, ale neodolatelný svět plný magie, sympatických postav a vražedných tvorů. Proto je čekání jeho fanoušků na každý nový díl poměrně náročné a z téhož důvodu je určitě nadchne skutečnost, že i k nám se dostala nová spin–off série k jeho skvělému cyklu.

Vzešla z pera a hlavy jiného populárního autora sci-fi a politických thrillerů, Johna Ringa. Ten se nechal inspirovat cool týpky likvidujícími nadpřirozené potvory, kteří před nad/nepřirozenými útoky chrání nevědomé lidstvo a představí další z nich. Nová military série Paměti Lovce monster dá volno týmu Smajlík a nápor slizu i trollů v jejich úvodním svazku Grunge schytají Ohniví divočáci – hlavně nováček a Boží vyslanec, Oliver „Chad“ Gardenier.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Larry Correia se narodil v roce 1977, nyní žije s rodinou (má čtyři děti) v Utahu a po kariérně barvitém období (účetní, instruktor střelby, práce v FBI a vlastním obchodě se zbraněmi) jen píše.
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, kde střílel čtyřnohé škůdce a vzhledem ke své konstituci upřednostňoval knihy (T. Brooks, R. E. Feist, D. Eddings aj.) před sportem (od čtení je blízko ke psaní a později za svou vášeň dostal i zaplaceno).
  3. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě. Na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  4. Lovce Monster s.r.o. vydal roku 2007 samonákladem, aby se stali bestsellerem Entertainment Weekly a záhy následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en.
  5. Kromě zmíněného cyklu military urban fantasy přeloženého do 7 jazyků napsal také sérii Grimnoirské kroniky a Dead Six (napsal přes 10 románů i antologií).

Lovci monster se vracejí s geniálním mariňákem a jeho katanou

Oliver Chadwick Gardenier nenávidí své jméno i rodinu a brzy si ke všemu pořídí upgrade. Nechá si říkat „Chad“, otce (chlípného profesora) vymění za středoškolského učitele a exbojovníka z Pacifiku i Koreje, matkou zve jeho domáckou ženu namísto vlastní (nenávistné komunistky) a bratra tyrana pustí z hlavy (než mu vše vrátí s úrokem). Z nadšeného zelenáče (ovládajícího všemožné zbraně i bojová umění) je brzy parádní mariňák. Při cestě za seržantskými frčkami to jde jako po másle.

Do chvíle, kdy Chada a jeho spolubojovníky vyšlou na pofidérní misi do Bejrútu. Tam ho čeká devastující poranění a konec armádní kariéry, ale také spirituální zážitek. Setkání se svatým Petrem (nebo snad halucinace), ho donutí k rozhodnutí. Vydat se do maličko nudného Nebe, či splnit pozemskou misi ve jménu Nejvyššího? Je snad jasné, co chrabrý mladík zvolí. Stačí mu jen rozklíčovat tajemné znamení. Jenže 57 vidí na každém druhém kroku. Naštěstí pro Chada i svět ho však nakonec přizve k útoku zombíků a seznámí s drsňáckými Lovci monster. A pak už to jde všechno jen z kopce…

Lovci monster mají borce v každém ze svých týmů

Světoznámý a nadmíru populární literární cyklus Larryho Correyi (Lovci monster) si za léta svého vydávání získal nespočet nadšených ctitelů. Jedním z nich se (po mnoha doporučeních) stal i John Ringo. Nadchlo ho to tolik, že začal přemýšlet, jak vypadala tato militantní společnost v osmdesátých letech a vzápětí se vrhnul na psaní spin-off cyklu, jehož prvním svazkem je Grunge.

Stejně jako v posledních knihách Lovců monster (Alfa a Nemesis), ani v prvním dílu série Paměti Lovce monster nehraje prim obvyklý Correiův hlavní hrdina (bojový účetní a Vyvolený, Owen Pitt). Nový (spolu)autor John Ringo vytvořil zmíněnému superhrdinovi důstojnou náhradu v osobě výjimečného (sympatického, inteligentního, namakaného, vtipného a snad krapet sebestředného) Chuda Gardeniera.

John Ringo v pěti bodech

  1. John Ringo se narodil roku 1963 v USA a je autorem bestsellerových science fiction a thrillerových románů, jichž bylo vydáno více než milion kusů.
  2. Navštívil přes 23 zemí a 14 škol (podnítilo v něm uznání jednoty lidstva i averzi k cizímu jídlu), až vystudoval VŠ, obor mořská biologie (která příliš nevynáší), proto začal se správou databází.
  3. Roku 1999 se stal profesionálním spisovatelem – dalším z kmenových autorů nakladatelství Bean a překvapivou rychlostí publikoval řadu titulů.
  4. Zatímco v mládí se věnoval adrenalinovým aktivitám (seskoky s padákem, jeskynní potápění, horolezectví a další), jako autor je šťastný, že riskují ostatní a upřednostňuje četbu či psaní (pokouší se také o scenáristické adaptace svých románů).
  5. Kromě série Paměti lovce monster má na kontě i další (Empire of Man, Legacy Of The Aldenata, Looking Glass, Paladin Of Shadows, The Council Wars i Troy Rising) a také prozatím jednotlivé romány (Von Neumanns War, The Last Centurion, Citizens) a krátké příběhy.

Úvodní vyprávění má podobu seržantova deníku, proto čtenáře nenásilně provede jeho dětstvím i dospíváním, seznámí s pohnutými rodinnými poměry i zatížením k prohánění každé sukně. Chudovými slovy vylíčí také iniciační souboj se zabijáckými monstry nebo vstup mezi Lovce monster (LM) a ukáže jeho motivace, silné stránky i úsměvné slabiny. Navíc je pravděpodobné, že se minimálně v pár dalších svazcích ještě ukáže.

Fanoušci LM se s nováčkem také podívají k dalším týmům jejich oblíbené zabijácké/záchra­nářské společnosti (v knize s podtitulem Grunge to jsou Ohniví divočáci ze Seattlu) a přečtou si o některých dalších, lépe či hůře zvládnutých případech, v nichž se angažoval již také Chud.

Nová série ze staré známé reality není originál, ale pobaví

Paměti Lovce monster (navazují s Correiovým požehnáním i editorskou pomocí) na lákavý a propracovaný svět, z něhož se jim daří vytěžit nové parádní čtení. Do prověřené reality (ve které sice vlkodlaci, upíři, trolové, či obrovští lidožraví pavouci existují, ale běžní smrtelníci o nich nevědí a s trochou štěstí je nikdy nepotkají) přivádí zbrusu nové a sympatické postavy. Kromě nich má autor v kapse ještě další trumf, a to je setkávání s oblíbenými hrdiny (členy týmu LM, ale třeba i soupeřící FBI), byť jen na pár chvil.

S tím však souvisí drobnost, jež nemusí být každému příjemná. John Ringo během vyprávění často zmiňuje některou již známou postavu a její špatný konec nebo tragickou událost s obdobně neveselým rozuzlením. Přestože si jich jsou fanoušci většinou dávno vědomi, nemusejí si je pamatovat, navíc si k Pamětem Lovců monster může najít cestu i ten, kdo LM dosud nečetl, a spoilery ho příliš nepotěší.

Naopak ryze pozitivní skutečností v sérii je, že autor navazujícího cyklu má stejně lehký styl psaní, a nejspíš obdobnou zálibu ve zbraních, jako zakladatel světa LM. Také John Ringo do textu vkládá (minimálně pro laika) realistické detaily o armádě, výzbroji i výstroji, jimiž přispívá k uvěřitelnosti super napínavých scén. Autor také nešetří vtipnými glosami, kterými zpestřuje svištící děj, Chudovy milostné avantýry a zmírňuje některé vypjatější okamžiky.

Paměti Lovce monster jsou parádní románovou sérií ze současnosti, jež se díky zmíněnému může směle poměřovat s klasickými LM. Třebaže budou Lovci monster díky originalitě a prostě jen tím, že je napsal Correya, patrně vždy na prvním místě, fanoušci si mohou krátit čas dělící je od jejich dalšího svazku právě nad stránkami Ringových příběhů a jistě nebudou zklamaní.

  • Larry Correia & John Ringo: Paměti Lovce monster – Grunge
  • FANTOM Print, 2017
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Petr Willert
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
19. června 2017, Olga Buriánková

Paměti lovce monster 1 - Grunge

Paměti lovce monster 1 - Grunge
299 Kč 209 Kč