Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Útok titánů 12: Jeden za všechny, všichni za Erenem!, Hadžime Isajama: Útok titánů 12

Isajama Hadžime: Útok titánů 12

Na odpočinek není čas! Zrádci lidské rasy Reiner a Bertold unesli bezvědomého Erena a zmizeli. Zotavující se otřesená jednotka průzkumníků, posilněná velitelem Erwinem a vojáky z vojenské policie, je okamžitě začne stíhat – pokud ztratí Erena, přijde lidstvo o veškerou naději na vítězství.

Mikasa, Armin, Erwin, jednotka průzkumníků a výjimečně i vojenská policie – ti všichni nasazují své životy v otevřeném poli obklopení hordou titánů, aby dostali Erena zpět poté, co jeho a Ymir Reiner s Bertoldem odvlekli. Hon začíná. Kdo se unaví dříve, vojáci nebo zrádci lidské rasy? Nebo je snad všechny před finálním střetem rozcupuje tlupa rozběsněných titánů?

Ještě jednou o Ymir a Kristě

Pardon, Historii Reiss. Vztah malé, všemi milované blondýnky Historie a sobecké, flegmatické Ymir se dočkává dalšího vývoje a významným způsobem zahýbe událostmi dvanáctého Útoku titánů. Obě by totiž pro tu druhou šly třeba do pekla, a to i za cenu toho, že vezmou s sebou všechny ostatní. Právě jejich charakterový vývoj patří v posledních svazcích k těm nejvýraznějším a vzhledem k jejich rolím – Ymir je desítky let starý titán a Historia levoboček královské rodiny s právem dozvědět se pravdu o původu Zdi – je nasnadě, že do příběhu ještě budou mít mnoho co mluvit.

Přízrak z minulosti

K bezesporu nejdojemnějším momentům dvanáctého svazku, a vlastně vůbec celé mangy, ovšem patří jeho vyvrcholení – Erenovy noční můry totiž konečně nabydou děsivě ohromných rozměrů, když ho bez možnosti úniku přepadne někdo, s kým má dosud nevyřízené účty. Hadžime Isajama si v rámci vykreslování dokonale zmatečné a bezvýchodné válečné vřavy, v níž se během pár okamžiků osud hned několika postav ocitne na hraně života a smrti, našel chvilku i na zpomalení momentu a ždímání emocí.

Otázkou zůstává, nakolik je následující velkolepé odhalení, doprovázené monstrózní akcí, pouhopouhá berlička a nakolik dlouho očekávaným bodem, díky němuž začne pár věcí dávat smysl. Jedno je ale jisté – pravidla boje s titány se v budoucnosti výrazně změní.

Nejlepší z nejlepších? Pche!

Isajama konečně poslal do pořádné bitvy vojenskou policii, jednotku rekrutovanou z těch nejlepších z každého ročníku kadetů, jež chrání královskou rodinu ve vnitrozemí – tedy útvar, který nedělá naprosto nic a titány viděl maximálně na obrázku. V kontrastu s jejich zbabělou povahou a totální bojovou neschopností výrazně vyniká prudkost a tak trochu i sebevražedné sklony průzkumníků, v čele s velitelem Erwinem, jehož taktické schopnosti a odhodlanost hraničí s totálním šílenstvím. Isajamova nepokrytá kritika elitářství má zřetelně cynický náboj a jednoznačné poslání: „Nemáte se co naparovat, když vás zrovna žere titán.“

Hadžime Isajama v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Óita v roce 1986.
  2. Útok titánů je jeho první, momentálně pokračující, manga sérií.
  3. Uvedl, že nejvíce ho ovlivnila manga Project ARMS.
  4. Na střední škole začal posílat své práce do různých soutěží.
  5. Za Útok titánů získal cenu Kodansha Manga Award.

Nový Útok titánů je monumentálním završením konfliktu s obrněným a obřím titánem – a přitom se nevyřešilo téměř nic. Už od prvního souboje dvou titánů bylo jasné, že lidé se svými 3D manévrovacími zařízeními jsou pro více než desetimetrová monstra jako otravné sršně, co občas bodnou. A nyní jejich bezmocnost vynikla ještě o něco více. Vojenské jednotky opět znatelně prořídly, aby ochránily Erena. Proč na jeho životě vlastně nepřátelům tolik záleží?

Třináctý svazek Útoku titánů vyjde v říjnu 2017 – a dá se předpokládat, že po uplynulých událostech se opět dočkáme klidnějšího děje, v němž si i titáni dají na chvíli pohov. Konec konců je třeba shrnout informace, které lidstvo za obrovskou cenu získalo, a vyvodit z nich nějaké závěry.

  • Hadžime Isajama: Útok titánů 12
  • Crew, 2017
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hadžime Isajama
  • 196 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
9. října 2017, Sabina Dudová

Útok titánů 12

Útok titánů 12
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč