Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

UTF Salamis je novou vlajkovou lodí české space opery, Jakub Mařík: V Krvavém pásu (UTSS Salamis 03)

01420644-1A13-4E38-884D-4BF888D734DD

Cesta Jakuba Maříka k první knize byla poměrně dlouhá, úspěchy s prvními povídkami slavil již před více než deseti roky, ale postupná a neukvapená práce se nakonec vyplatila. V Krvavém pásu je doopravdy vyzrálé dílo, zejména po řemeslné stránce je napsáno naprosto precizně. A nejeden trumf si Mařík nechal v rukávu i po příběhové stránce a ve válce s Korzáry se máme na co těšit.

Po vesmírné přestřelce, a ne úplně jednoduchém první kontaktu s mimozemskou civilizací, nás čeká vysoká hra diplomacie. Záhadní Korzáři nedrancují jenom pozemské lodě, a tak se nabízí uplatnit klasické heslo nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. Pozemšťané ale musí postupovat velice opatrně, už první setkání s mimozemskou rasou jen tak tak nedopadlo katastrofou. Ne náhodou se proto odehraje v Krvavém pásu na těžařské stanici chráněné tím největším štítem, jaký lidstvo kdy stvořilo. A pro jistotu nebudou chybět ani špičkové lodě Manuela Saenz a Salamis. Otázkou zůstává, jestli to i tak bude stačit. Korzáři ale mají tu nepříjemnou vlastnost, že dokážou ovládat nejenom cizí techniku, ale i mysl jiných ras. Nedělá jim proto problém infiltrovat řady jejich nepřátel. A jako by toho nebylo málo, tak z mrtvých vstane jeden poražený nepřítel. Je tedy jasné, že posádka lodi Salamis bude mít o zábavu postaráno.

V Krvavém pásu čtenář najde kombinaci toho nejlepšího z předchozích dílů – klaustrofobické přestřelky na vesmírné stanici, strategické manévry v kosmu i uštěpačné poznámky mariňáků (tentokrát na adresu diplomatického sboru). Samozřejmě taky řadu dalších standardních motivů, které čtenáři vesmírné military space opery budou čekat.

I když zelené hláškování tvoří stále podstatnou část knihy, postupem času nabývají na síle i další složky příběhu. Mařík se pozvolna přesouvá k volněji pojaté space opeře – čím dál větší roli hrají mimozemské rasy a politické intriky, byť to může být dáno jen „diplomatickým“ námětem dílu.

Mařík v bohaté míře využívá všech možných i nemožných technických detailů, a to jak ve prospěch výstavby příběhu, tak i pro tvorbu jednotlivých scén (tady nelze opominout scénu sbližování pozemských a bicephalských mariňáků skrze poměřování efektivity zbraní). Salamis je od začátku věnována největší pozornost autora a v podstatě představuje jakousi „kolektivní“ protagonistku příběhu. Postavy tak umírají a přicházejí (ano v tomto pořadí), a to včetně těch, které dostanou vlastní dějovou linku, ale na čtenáře to nemá zas až takový dopad, protože Salamis pluje dál.

Většinou zde postavy slouží hlavně jako prodlužené senzory, které umožňují čtenáři zkoumat vesmír z různých úrovní a úhlů pohledu. V rámci zachování bazální kontinuity a prostoru pro psychologický vývoj postav tak Mařík musí někdy trochu čarovat, aby jednotlivé postavy dostal tam, kde potřebuje. Někdy se mu to daří více (technický specialista Kowalski), jindy méně (česká stopa ve vesmíru Jan Marhoul – velitel mariňáků není zrovna typickým představitelem diplomatických špiček).

Velké plus oproti předchozím dílům spočívá v tom, že drobky, které se týkaly postav a uspořádaní univerza, už se začínají kupit a postupně formují čím dál tím zajímavější a živější obraz světa. V prvním díle to sice místy vypadalo, že Salamis proplouvá vzduchoprázdnem, nešlo však o opomenutí, ale o autorův způsob, jak si poradit s tradičním dilematem prvních dílů, které často dlouho popisují a představují, aniž by se v nich něco událo.

Autor oproti tomu v každé knize představí jen to nejnutnější pozadí pro fungování příběhu. Díky skutečnosti, že základní kostru univerza Mařík buduje postupně a po malých kouscích, nezpomaluje představení světa tempo děje. Zabere to sice podstatně více stran, než se čtenář v novém univerzu rozkouká, ale postupem času se dostává hlouběji a hlouběji, a nakonec kouzlu Salamis propadne, aniž by věděl jak. Nezbývá než doufat, že autor má v zásobě nachystáno několik dalších dílů a vydrží je produkovat se stejnou rychlostí a kvalitou. Pokud tomu tak bude, nemusíme mít o českou space operu obavy.

  • Jakub Mařík: V Krvavém pásu (UTSS Salamis 03)
  • Mystery Press, 2022
  • Obálka: Tomáš Flak
  • 328 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
4. prosince 2022, Jan Červenka

UTSS Salamis 03: V Krvavém pásu

UTSS Salamis 03: V Krvavém pásu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč