Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Usagi slaví 25. narozeniny extra porcí mytologie a barvami, Stan Sakai: Yokai (Usagi Yojimbo)

Sakai Stan: Usagi Yojimbo - Yokai

Ušatý ronin Myiamoto Usagi u nás rozhodně není žádnou novinkou. Série, která má po celém světě dlouholetou tradici, se totiž stejně dobře zabydlela i u nás. A zatímco Stan Sakai stále pilně píše a kreslí další příběhy tohoto zvířecího samuraje, nakladatelství Crew také nezahálí a pravidelně zásobuje čtenáře novými dobrodružstvími.

Série nedávno oslavila své dvacáté páté výročí a k této příležitosti nakreslil Stan Sakai nový barevný příběh, který nese název Yokai. Tímto slovem se v japonském folkloru označují nadpřirozené bytosti a právě v tomto příběhu si jich čtenáři užijí víc než dost. Bezradná žena totiž Usagiho poprosí o nalezení ztracené dcery, ten se ovšem ocitne v lese plném duchů a brzo pochopí, že se tady jedná o něco mnohem většího.

Yokai totiž stále přibývá a tak nakonec musí Usagimu s jeho posláním pomoci i lovec démonů Sasuké, známý z předchozích roninových příběhů. Čtenáři, kteří mají rádi japonskou mytologii, budou bezesporu nadšení. Nadpřirozena je zde totiž spousta a krom tradičních kitsune se objeví i živá zeď nurikabe, noha s okem sansho či chodící deštník karakasa.

Zápletka je ovšem poněkud přímočará a celá kniha má jen 64 stran. Ostatním Usagiho příběhům se zkrátka Yokai po stránce děje nemůže rovnat, jedná se spíš o efektivní přehlídku všemožných mytologických monster. To, čím tento speciální díl série proto boduje, je kresba a celkové provedení. Komiks má totiž krásnou pevnou vazbu, umně vyvedenou obálku a oproti zbytku série je celobarevný.

Stan Sakai v pěti bodech

  • Narodil se v Kyótu, ale vyrůstal na Hawaji.
  • Studoval Art Center College of Design v Los Angeles.
  • Příběhy Myamota Usagi začaly vycházet už v roce 1984.
  • Vytvořil i futuristický spin-off jménem Space Usagi.
  • Obdržel Eisnerovu cenu za lettering.

Stan Sakai tak dokazuje, že vedle barevných obálek mu nedělá problém ani vybarvit celou jednu knihu. Jak autor sám uvádí v rozhovoru na konci knihy, příležitosti nahradit používání různých textur v černobílých dílech série vodovými barvami si velmi užíval. V podstatě snad skoro každý obrázek z komiksu by zarámovaný a pověšený na stěně působil dojmem váženého uměleckého díla.

Oproti ostatním Usagiho komiksům jsou obrázky větší, nejčastěji v počtu tří či čtyř panelů na stránku. Ovšem ani jiný počet není výjimkou, v Yokai se nacházejí netradičně i celostránkové a dokonce i dvoustránkové ilustrace, které čtenáře přesvědčí, ať na chvíli opustí nit příběhu a jen si prohlíží Sakaiovu kresbu.

Celkově si komiks zaslouží označit za povedený a je hoden takové události jako je dvacáté páté výročí série. Tam, kde trochu pokulhává příběh, přebírá čtenářovu pozornost kresba vylepšená o barvu. Čtenáři, kteří ještě nejsou se sérií plně obeznámeni, by měli pro začátek sáhnout raději po jiném dílu, na druhou stranu fanoušci by si neměli nechat tento počin uniknout.

  • Stan Sakai: Yokai (Usagi Yojimbo)
  • Crew, 2012
  • překlad: Ľudovít Plata
  • 64 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasya již za 206 Kč)
26. března 2013, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Usagi Yojimbo - Yokai

Usagi Yojimbo - Yokai
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč