Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ukáže se nakonec, že je Clara Nespoutaná ve svých rozhodnutích?, Cynthia Handová: Nespoutaná (Nadpozemská 3)

cynthia-handova-nespoutana

Clara je Triplare, neboli tříčtvrteční anděl, dcera samotného Michaela. Její život řídí vize od Boha, které musí správně rozluštit a poznat z nich, co ji čeká a co má udělat. Jenže život anděla není tak snadný, jak by se mohlo zdát. Před nedávnem jí umřela máma, bratr utekl z domova a navíc se Clara kvůli své andělské podstatě musela rozejít se svým lidským přítelem Travisem. A aby toho nebylo málo, jdou jí po krku padlí andělé.

„Asael vyhledává Triplare,“ pokračuje Samjeeza. „Pokud zjistí, kdo ve skutečnosti jsi, nepoleví, dokud se nepoddáš jeho vůli, nebo tě nezničí.“ (str. 118)

Kvůli vizi své andělské kamarádky Angely se Clara s ní i se svou (údajně) spřízněnou duší Christianem vydá na Stanfordskou univerzitu, kde se má vize naplnit. O životě spořádané vysokoškolačky si ale může nechat jenom zdát, protože události naberou spád a spolu s Christianem musí Clara trénovat boj se svatozářným mečem a vyrovnat se se svou novou vizí, ve které možná umírá. Aby zachránila své blízké, musí si Clara doslova projít peklem…

„Budovy vypadají celkem povědomě. Až na to, že se mezi nimi plazí hustá, chladná mlha a scházejí tu barvy, jako bychom vstoupili na scénu v hororovém filmu v černobílé televizi.“ (str. 286)

Už při pohledu na obálku s dívkou v krásných šatech, která není nepodobná těm z jiné série o andělech, je celkem jasné, jaká je cílová skupina této knihy. Hlavním příběhem je znovu Clařina nejistota ohledně vztahu k dvěma chlapcům v jejím životě, z nichž jeden je člověk a druhý anděl. Komu bude čtenář fandit, záleží na tom, zda se od prvního dílu hlásí spíše k Teamu Tucker nebo k Teamu Christian. Závěr tohoto dilema si každý tipne už předem, ale stejně jako v předchozích dílech ani nyní do poslední chvíle není jasné, jak to nakonec dopadne. Autorka totiž se čtenářem mistrně manipuluje, a proto je většina v průběhu několikrát šokována a na konci překvapena, ač některé zvraty čekala.

Pokud některý ze čtenářů rád a hodně čte různé andělské série, kterých se poslední dobou na trhu objevilo několik, může být ze začátku zmaten ohledně děje předchozích dílů. Například série Zář má totiž z velké části podobnou zápletku a člověku může chvíli trvat, než si ujasní, která postava a událost patří do které série. Těžko říct, jestli jde o náhodu, nebo inspiraci.

Nespoutaná je sladký happy end andělské trilogie od Cynthie Handové, která započala knihou Nadpozemská, a stejně jako předchozí díly je strhujícím čtením převážně pro dívky. Obsahuje všechno, co od takové knihy čekají, budou se u ní smát, plakat, a možná i lehce rozčilovat. A hlavně, po jejím dočtení v nich alespoň nějakou dobu zůstane stopa tohoto příběhu, proto na něj jen tak v záplavě jiných podobných sérií nezapomenou.

  • Cynthia Handová: Nespoutaná (Nadpozemská 3)
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Ivana Svobodová
  • obálka: Howard Huang
  • 344 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
5. listopadu 2013, Veronika Stránská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nespoutaná

Nespoutaná
349 Kč 314 Kč