Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Trója 1: Pán se stříbrným lukem, David Gemmell

Gemmell David: Trója 1 - Pán se stříbrným lukem

Davida Gemmella známe jako plodného spisovatele, jehož dílo zahrnuje desítky svazků. Rovněž rozpětí témat je velké, i když se drží fantasy nebo pseudohistorické fantasy. Je zřejmé, jaké období si autor vybral pro jmenovanou trilogii, jejíž poslední díl však museli dokončit jiní.

Těžko říci, jak to bylo doopravdy, ale Gemmell si s historickou věrností evidentně hlavu nelámal. Je ovšem dosti pravděpodobné, že Homér také ne, pokud vůbec existoval.

Jedno je jisté, existovala Trója, Mykény, Sparta, Egypt i Chetitská říše a vztahy mezi národy ve Středomoří byly trvale napjaté jak tehdy, tak ostatně i nyní. Jak to bylo skutečně s válkou o Tróju, se už asi nedozvíme, ale Gemmellova verze je alespoň čtivá…

Autor nás zavádí do Středomoří v době rozkvětu antické civilizace. Kvete obchod, věda i umění, ale také pirátství, intrikaření a války. Hlavním hrdinou knihy je princ Helikáon, který je současníkům spíše znám pod svým pravým jménem Aineiás. Podle Vergilia trojskou válku přežil a stal se zakladatelem slavného římského impéria – uvidíme, jaký osud mu přichystá Gemmell v závěru série.

Helikáon je neohrožený bojovník, který se s flotilou obchodních lodí nemálo podílí na středomořském obchodním ruchu. K jeho smůle si ho však mykénský král Agamemnón krkolomně spojí s neblahou věštbou a vyhlásí odměnu na jeho hlavu. Zároveň se Mykény začínají připravovat na další válečnou výpravu, tentokrát na klíčové místo východního Středomoří – Tróju.
Od té chvíle čeká hrdinu perný boj o vlastní život i životy jeho blízkých. Z Homéra je známo, že Aineiás byl obávaným bojovníkem na straně Trójanů, tak se mají Mykéňané na co těšit.

S dalšími hrdiny nezachází autor nijak v rukavičkách, a ne každý z nich se dožije konce prvního dílu. Jejich očima se podíváme na život prostých námořníků té doby, život v paláci i na myšlenky nájemného vraha.

Kniha je napsána jako akční román, plný hrdinských skutků, pomsty a krve, ale také lásky a milosrdenství – jak se ostatně dá od Gemmella čekat. Naštěstí tentokrát nepoužívá svůj oblíbený vzorec děti-přestárlí hrdinové příliš často, i když se mezi hrdiny samozřejmě i takoví najdou.

Kdo má ponětí o starých řeckých bájích a četl Illiadu, bude postrádat bitvu bohů, ale v tomto románu poteče krev jen z hrdinů z masa a kostí, i když trocha magie v podobě pravdivých věšteb a předpovědí se také vyskytne. Na Gemmella je to podivuhodně nemagický román, což je jen dobře.

V pozadí všeho jde ovšem o politickou moc. S Andromachou jde o spojenectví s mocnými Thébami, s Helenou o vládu nad Spartou. Helena (ani trochu krásná) je potomek spartského krále, který nemá syny, a kdo si ji vezme, zdědí Spartu. Mocní se nemohou rozhodovat podle citů, ale podle rovnováhy moci a politických soupeřů. A vždy platilo, že válka je jen pokračování politiky jinými prostředky.

Potěšitelné je, že Perseus zachovává konzistentní vzhled Gemmellových knih a zaměstnává i překladatelku Danu Krejčovou, která má v překladu tohoto autora dlouholeté zkušenosti a kvalita jejích překladů je stabilně dobrá.

Obálka od Larryho Rostanta je odpovídající obsahu a byla vytvořena přímo pro tento román.

Začátek série je kvalitní a téma lákavé. V porovnání s jeho ostatními díly hodnotím Pána se stříbrným lukem jako nadprůměr a i mimo kontext Gemmellových knih jde o kvalitní, čtivou pseudohistorickou fantasy, která ovšem není nijak objevná ani novátorská. Pokud vám stačí dobré nenáročné čtení, mohu doporučit.

  • David Gemmell: Trója 1: Pán se stříbrným lukem
  • vydal: Perseus, Plzeň 2009
  • přeložila: Dana Krejčová
  • obálka: Larry Rostant
  • 456 stran / 349 Kč.
21. srpna 2009, Piter

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Trója 1 - Pán se stříbrným lukem

Trója 1 - Pán se stříbrným lukem
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč