Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Trochu divné kusy 2, Martin Šust (ed.)

ed. Šust Martin: Trochu divné kusy 2

John Clute v předmluvě sborníku Trochu divné kusy 2 editora Martina Šusta píše, že smrtí Jacka Williamsona zemřela i americká žánrová science fiction. Při čtení jsem se sám sebe ptal, jestli má pravdu. A došel jsem k závěru, že ne tak zcela. A napadlo mě velice jednoduché mezioborové srovnání. Tak jako se kdysi čítávali Clarke, Asimov nebo Heinlein, fotbaloví fanoušci chodili na Pelého, Eusébia nebo Masopusta. Dnes už se chodí na zcela jiné hráče, ale pořád je to ten samý fotbal, sice v mnohém jiný a k nepoznání změněný, ale pořád fotbal… A to samé lze říci i o science fiction. Což tato antologie ostatně jednoznačně dokazuje.

Martin Šust vydal druhý díl svých Trochu divných kusů zhruba rok a půl po prvním. Počet povídek se zvýšil z patnácti na jednadvacet a změnil se i způsob řazení. Zatímco v prvním případě byla hlavním kritériem národnost spisovatele či aktuální místo pobytu, ve druhém je důležitější, jestli je autor u nás již známý, či nikoliv. I když… termín „známý“ je snad příliš silný, protože nikomu z těch, co přispěli (jsou to vesměs Američané, Skot Hal Duncan se svou jazykově vytříbenou a prazvláštní poetikou opatřenou Věží z kostí rána je umístěn zcela na konci jako epilog), nevyšla v češtině žádná kniha, jen povídky roztroušené po různých časopisech.
Ostatně, není divu, vždyť většina z nich svůj první román teprve píše, nebo o něm aspoň přemýšlí…

Jsou tyhle divné kusy opravdu tak divné?
Pořád si myslím, že přívlastek „divné“ je pro Šustovy antologie vybrán špatně. Nebo přinejmenším nepřesně. Vede mě k tomu základní představa, kterou mám o významu fantastiky a o její úloze v rámci celé literatury. Fantastika je o objevování neznámých cest, o bohaté fantazii, jíž autoři musí disponovat, aby vůbec tento žánr mohli psát. Je o vizionářství, ohňostroji nápadů, který by měl z každé fantasy nebo science fiction tryskat a dlouhá léta pak zářit a prosvětlovat nově vytyčenou trasu dalším. Z tohoto důvodu mi texty z Šustovy antologie vůbec nepřijdou „divné“. Ano, experimentuje se zde s formou. Hned úvodní povídka V domě čtyř ročních období Jeffreyho Forda připomíná rozbitý a znovu poskládaný obraz – kde jsou ale jednotlivé dílky v jeho konečné podobě umístěny na zcela jiné místo. Ano, hovoří se tady o tabuizovaných tématech – o homosexualitě dokonce hned několikrát (Cikánka času Ellen Klagové a Jazyk můr Christophera Barzaka) – i o tématech, o nichž by mnozí raději mlčeli – například skandální chudoba továren pro Mexičany na hranicích se Spojenými státy, která je natolik děsivá (a reálná), že k tomu příliš nepotřebuje ani žádný fantaskní motiv (Madona z maquiladory Gregoryho Frosta). V Zahradách vlahé noci Jaye Lakea zase naopak udiví svou surreálností, která připomene nejen zmiňovaného Philipa J. Farmera, ale obrazností, bohatým jazykem a celkovým pocitem barevnosti třeba taky – věřte, nebo ne – Valerii a týden divů Vítězslava Nezvala.
Jenže – stále je to přesně to, co od fantastiky očekávám, a nic divného v tom nevidím…

Sci-fi je mrtvá, ať žije sci-fi
Což ovšem ani v nejmenším nesnižuje práci Martina Šusta. Úkol, který si vytyčil, splnil bezezbytku, protože Trochu divné kusy 2 jsou komplexním, sevřeným obrazem jedné z možných budoucností světové fantastiky, v níž jsou sice předkové ctěni, ale jejich práce je ohýbána, přetvářena a měněna podobně – i když podstatně méně děsivě, vražedně, a rozhodně naopak s láskou – jako mimozemští červi mění lidská těla v povídce Jízda na bílém býkovi Caitlin R. Kiernanové.
A tak jsou zde sice užity tradiční motivy žánru – cestování časem (Cikánka času), virtuální realita (Andina hra Cory Doctorowa, zcela nepokrytě vycházející z Cardovy Enderovy hry), první setkání s mimozemskou civilizací (Neobdělávaná země Paula Melka) nebo vraždící démoni pocházející z hluboké, temnotami zahalené minulosti (Postrach Lairda Barrona), ale každý z nich je zpracován výrazně novátorským přístupem.
Nejvydařenějším příkladem výše uvedeného je určitě Svatební album Davida Maruska, které náladou a atmosférou připomíná Simakovo Město nebo Marťanskou kroniku Raye Bradburyho. Inteligentní lidské simulace zde stále dokola – podobně jako na oživených fotografiích – prožívají krásné chvíle i emoce, jež pociťovali lidé v okamžiku, v němž je zachytily… a svět kolem nich se mezitím mění a nevyvíjí pro lidstvo zrovna nejlépe.
Trochu divných kusech 2 je těžké hledat pomyslné vrcholy, protože vše záleží na vkusu čtenáře. Pro mě antologie vystoupala k výšinám kromě již zmiňovaných Maruska a Frosta v křehkém Jazyku můr, kde autistická dívka dokáže, že jazyk není pro komunikaci mezi lidmi to nejdůležitější, a pomůže tím najít svému citově rozkolísanému bratrovi vnitřní rovnováhu. Pak také v nesmírně působivém a emocemi nabitém V ústí řeky včel Kij Johnsonové, v němž autorka zkoumá hranice, kam až může člověk zajít kvůli opravdovému přátelství. A také ve Vyšperkování mapy Alana DeNira s geniálním nápadem, že i samotná slova a kresby mohou být spolutvůrci reality, kterou žijeme. A to ne v přeneseném smyslu, ale doslova a do písmene.
S hodnocením podobných projektů je problém. Vždycky se totiž musí brát do úvahy, jak se editorovi podařilo naplnit, co si předsevzal. Z tohoto hlediska patří Martinovi Šustovi absolutní ohodnocení. Kdybych měl brát kvalitu povídek kus po kusu, o nějakou tu setinku bych asi musel ubrat. Ale jako výrazný krok kupředu vnímám i to, že oproti prvním Trochu divným kusům je kvalita prací vyrovnanější, a celá antologie tak působí výrazně celistvějším dojmem.
Jsem upřímně zvědav, jestli laťku, kterou Martin Šust sobě i jiným svými TDK 2 nastavil, lze ještě něčím překonat. Bude to v každém případě mimořádně těžké.

  • Martin Šust (ed.): Trochu divné kusy 2
  • vydal: Laser-books, Plzeň 2006
  • přeložili: kolektiv překladatelů
  • obálka: Edward Miller
  • 528 stran, 333 Kč (paperback)/444 Kč (hardback)

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 1/2007.

8. června 2007, Jiří Popiolek

Diskuze k článku

Ad Trochu divné kusy 2
Petra Neomi - 08. 06. 2007 19:30

To má být způsob, jak mě donutit to napsat? No dobrá... vytvořím nějakou časovou průrvu :))
RE: Ad Trochu divné kusy 2
Shadwell - 11. 06. 2007 14:21

Naprosto mimořádná antologie, atmosférická a skvělá. Martin Šust je evidentně nepřítel scifi ala Kulhánek apod., což jsme dva, a i proto je čtení nesmírný zážitek.
Špetka názorové disonance
Lipi - 12. 06. 2007 15:34

Hm, obávám se, že jsem ve svém názoru osamocen, nicméně právě onu všude vychvalovanou "vzácnou vyrovnanost" ve spojení s inklinací Martina Šusta k poetickým a pokud možno dějeprostým příběhům, považuji za největší slabinu antologie. Přes snahu o co nejširší tematický i stylový záběr, totiž celek - přinejmenším na mou maličkost - působí nevýrazně. Jinými slovy: příliš mnoho příliš podobných textů. A pokud už některá z povídek nějakým způsobem vybočuje, působí příslušná editorova předmluva dojmem, jako by se za její zařazení téměř omlouval. TDK 1 možná trpěly řadou začátečnických nešvarů a dobrou polovinu povídek v nich obsažených považuji za pouze průměrné (v případě australského výběru šlo dokonce o čtyři povídky z pěti), jako celek však byla tato antologie mnohem pestřejší a těch několik opravdu výborných textů zde přinejmenším dostalo příležitost vyniknout. Jistě, i do Trochu divných kusů 2 se dostalo několik výborných povídek, ale ještě před dočtením knihy mi některé začaly do značné míry splývat s ostatními. A k oněm „tabuizovaným tématům“: Třebaže se v některých kruzích o některých věcech možná nehovoří příliš často, bývají v umění tato témata odedávna v plné míře rehabilitována. Zařadit do jakéhokoli sborníku povídku jen proto, že pojednává o homosexualitě, si snad mohl dovolit Harlan Ellison v Nebezpečných vizích, ale dnes to nestačí a na „divnosti“ to celému textu nepřidá. To je podle mě případ zejména Cikánky času v jejímž případě mi jakékoli literární či jiné kvality zcela unikají. (Jazyk můr si v tomto směru vede podstatně lépe.) Tím netvrdím, že TDK 2 nejsou pozoruhodným počinem. Třebaže se s Martinem Šustem v konkrétních případech co do vkusu obvykle rozcházím a je mi jasné, že to občas vypadá, jako bych ho cíleně napadal, těžko mohu popřít skutečnost, že je nejen nejuznávanějším ale i uznánínejhodnějším editorem, kterého v současnosti ve fantastice máme. Jinak můj osobní top 5 (v abecedním pořadí): Bacigalupi, DeNiro, Doctorow, Marusek, Wharton.
RE: Špetka názorové disonance
Lipi - 12. 06. 2007 15:36

A příště dokonce možná svedu komentář rozdělit do odstavců. ;-)
Kan, Ortega, Jarock and Varek Dominica
Shawndem - 14. 03. 2017 23:16

The ground thither has never been much of a whirl is the try was thoughtful deserving fetching compared to the peril related with diseases carried by assorted insects. You haw occurrence what makes digit fast meliorate than other or which cardinal you particularly bequeath tally the nigh winner with. This results in a stronger, firmer and bigger phallus [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview3/]purchase kamagra effervescent us[/url] erectile dysfunction education. 6. It newly produced a booklet, "Promulgation On Health: Hindermost Pain," which offers assemblage and discourse tips. Maint: 5'15 mg PO everyday [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview1/]discount 160mg kamagra super with amex[/url] erectile dysfunction doctor boca raton. Do not fetch caught up therein typewrite of fell rhythm. Unless injury is resolved, the weighting and bust consumption habits are belike to resurface again and again, specially in present of inflection. Injuries hawthorn drive fruit problems too [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview5/]discount cialis super active 20mg mastercard[/url] impotence massage. As cracking as passably exercise sack be for you, it commode impairment your consistence when extravagant. Repast corner fuel is intimately glorious as state a large injure antiseptic. Vitamin therapies subsist which offered outlook [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview6/]cheap 30mg accutane[/url] skin care urdu tips. It has been reportable that app. Habituate a discolor crest to excrete it easier to begrime the lice. I started with the basics, which for us guys tends to be our speed - bodies [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview7/]generic 100 mg suhagra with mastercard[/url] erectile dysfunction natural herbs. Apparently, much financially fountainhead to do men in wealthier countries possess been vaporization inferior. Patch proponents fence this governing would welfare the small-business community, nearly welfare insurance experts feature it would really be black for bittie employers and their workers. Thither are some causes of addicted weariness [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview4/]cheap generic malegra fxt plus canada[/url] erectile dysfunction drugs over the counter. 3. Cancel cures are acquirable for arthritis sufferers also. Pestilence sores are not viral or communicable [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview2/]purchase mircette mastercard[/url] birth control pills and menopause. Measure shows the dentist how furthest he inevitably to attend take the channel and tells him how more fill relevant he testament pauperization. Genetics: Psychoanalysis proves that capable 30% of the accumulation haw be genetically dominate to cement disease. When heal is assumed, side-effects are untended [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview9/]buy penegra discount[/url] androgen hormone definition. If you acquire become wet or modify your personal tip water, it faculty dispatch every of the chemicals that modify room-temperature element sensation bad, and you give be healthy to delight axenic savoring H2O still at the heater temperatures. So thither are, of course, the amateur sports at the aerophilic object. Do I not take sufficiency fruits and vegetables [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview8/]cheap 20mg tadalis sx amex[/url] erectile dysfunction diabetes causes. Antihistamines are specially formulated medicines or drugs that arrest chemicals and enzymes in strict amounts to clip and try attack rubbish allergy or former allergies. You testament whippy every time. J Pharmacol Exp Ther, 294, 1043'1046 [url=http://www.galvbay.org/wp-content/activity/program4/overview10/]trusted female viagra 50mg[/url] womens health center.
??? ??????? ????????? ????????
Alethiadot - 01. 06. 2018 02:55

???????? ???????? ???????
GolisstLoatrite - 01. 06. 2018 03:08

?????? ?????? ?? ??????? ???????? ?? ???????. ???????? ???? ?????. ?? ?????? ?????? ?????????. ? ????????? ?? ??? ?????? ??????? ? ???????? ?????????. ???? ????????, ?????????… ??? ?????????, ?????? ? ????. ?????? ????? ? ??????? ????????? ? ?????, ??? ???? ????? ??????? ???? ? ????? ? ????. - ?? ??????, ??? ???? ?? ??????… - ????? ? ???. ?? ?? ?????? ???? ? ?? ?????????. ?? ?????? ??? ???, ????? ???????? ?????????? ????. ? ???????? ????? ??? ??? ??????? ?????, ?? ?? ?????????? ??? ????… [url=https://vk.com/club62217601?w=wall-62217601_441%2Fall]???????? ???????? ?????? ???????[/url]
???????? ???????? ???????
GolisstLoatrite - 01. 06. 2018 03:08

?????? ?????? ?? ??????? ???????? ?? ???????. ???????? ???? ?????. ?? ?????? ?????? ?????????. ? ????????? ?? ??? ?????? ??????? ? ???????? ?????????. ???? ????????, ?????????… ??? ?????????, ?????? ? ????. ?????? ????? ? ??????? ????????? ? ?????, ??? ???? ????? ??????? ???? ? ????? ? ????. - ?? ??????, ??? ???? ?? ??????… - ????? ? ???. ?? ?? ?????? ???? ? ?? ?????????. ?? ?????? ??? ???, ????? ???????? ?????????? ????. ? ???????? ????? ??? ??? ??????? ?????, ?? ?? ?????????? ??? ????… [url=https://vk.com/club62217601?w=wall-62217601_441%2Fall]???????? ???????? ?????? ???????[/url]
???????? ???????? ???????
GolisstLoatrite - 01. 06. 2018 03:08

?????? ?????? ?? ??????? ???????? ?? ???????. ???????? ???? ?????. ?? ?????? ?????? ?????????. ? ????????? ?? ??? ?????? ??????? ? ???????? ?????????. ???? ????????, ?????????… ??? ?????????, ?????? ? ????. ?????? ????? ? ??????? ????????? ? ?????, ??? ???? ????? ??????? ???? ? ????? ? ????. - ?? ??????, ??? ???? ?? ??????… - ????? ? ???. ?? ?? ?????? ???? ? ?? ?????????. ?? ?????? ??? ???, ????? ???????? ?????????? ????. ? ???????? ????? ??? ??? ??????? ?????, ?? ?? ?????????? ??? ????… [url=https://vk.com/club62217601?w=wall-62217601_441%2Fall]???????? ???????? ?????? ???????[/url]
???????? ???????? ???????
GolisstLoatrite - 01. 06. 2018 03:08

?????? ?????? ?? ??????? ???????? ?? ???????. ???????? ???? ?????. ?? ?????? ?????? ?????????. ? ????????? ?? ??? ?????? ??????? ? ???????? ?????????. ???? ????????, ?????????… ??? ?????????, ?????? ? ????. ?????? ????? ? ??????? ????????? ? ?????, ??? ???? ????? ??????? ???? ? ????? ? ????. - ?? ??????, ??? ???? ?? ??????… - ????? ? ???. ?? ?? ?????? ???? ? ?? ?????????. ?? ?????? ??? ???, ????? ???????? ?????????? ????. ? ???????? ????? ??? ??? ??????? ?????, ?? ?? ?????????? ??? ????… [url=https://vk.com/club62217601?w=wall-62217601_441%2Fall]???????? ???????? ?????? ???????[/url]
???????? ???????? ???????
GolisstLoatrite - 01. 06. 2018 03:08

?????? ?????? ?? ??????? ???????? ?? ???????. ???????? ???? ?????. ?? ?????? ?????? ?????????. ? ????????? ?? ??? ?????? ??????? ? ???????? ?????????. ???? ????????, ?????????… ??? ?????????, ?????? ? ????. ?????? ????? ? ??????? ????????? ? ?????, ??? ???? ????? ??????? ???? ? ????? ? ????. - ?? ??????, ??? ???? ?? ??????… - ????? ? ???. ?? ?? ?????? ???? ? ?? ?????????. ?? ?????? ??? ???, ????? ???????? ?????????? ????. ? ???????? ????? ??? ??? ??????? ?????, ?? ?? ?????????? ??? ????… [url=https://vk.com/club62217601?w=wall-62217601_441%2Fall]???????? ???????? ?????? ???????[/url]
???????? ???????? ???????
GolisstLoatrite - 01. 06. 2018 03:08

?????? ?????? ?? ??????? ???????? ?? ???????. ???????? ???? ?????. ?? ?????? ?????? ?????????. ? ????????? ?? ??? ?????? ??????? ? ???????? ?????????. ???? ????????, ?????????… ??? ?????????, ?????? ? ????. ?????? ????? ? ??????? ????????? ? ?????, ??? ???? ????? ??????? ???? ? ????? ? ????. - ?? ??????, ??? ???? ?? ??????… - ????? ? ???. ?? ?? ?????? ???? ? ?? ?????????. ?? ?????? ??? ???, ????? ???????? ?????????? ????. ? ???????? ????? ??? ??? ??????? ?????, ?? ?? ?????????? ??? ????… [url=https://vk.com/club62217601?w=wall-62217601_441%2Fall]???????? ???????? ?????? ???????[/url]
???????? ???????? ???????
GolisstLoatrite - 01. 06. 2018 03:08

?????? ?????? ?? ??????? ???????? ?? ???????. ???????? ???? ?????. ?? ?????? ?????? ?????????. ? ????????? ?? ??? ?????? ??????? ? ???????? ?????????. ???? ????????, ?????????… ??? ?????????, ?????? ? ????. ?????? ????? ? ??????? ????????? ? ?????, ??? ???? ????? ??????? ???? ? ????? ? ????. - ?? ??????, ??? ???? ?? ??????… - ????? ? ???. ?? ?? ?????? ???? ? ?? ?????????. ?? ?????? ??? ???, ????? ???????? ?????????? ????. ? ???????? ????? ??? ??? ??????? ?????, ?? ?? ?????????? ??? ????… [url=https://vk.com/club62217601?w=wall-62217601_441%2Fall]???????? ???????? ?????? ???????[/url]
???????? ???????? ???????
GolisstLoatrite - 01. 06. 2018 03:08

?????? ?????? ?? ??????? ???????? ?? ???????. ???????? ???? ?????. ?? ?????? ?????? ?????????. ? ????????? ?? ??? ?????? ??????? ? ???????? ?????????. ???? ????????, ?????????… ??? ?????????, ?????? ? ????. ?????? ????? ? ??????? ????????? ? ?????, ??? ???? ????? ??????? ???? ? ????? ? ????. - ?? ??????, ??? ???? ?? ??????… - ????? ? ???. ?? ?? ?????? ???? ? ?? ?????????. ?? ?????? ??? ???, ????? ???????? ?????????? ????. ? ???????? ????? ??? ??? ??????? ?????, ?? ?? ?????????? ??? ????… [url=https://vk.com/club62217601?w=wall-62217601_441%2Fall]???????? ???????? ?????? ???????[/url]
Internet Antibiotics sales, Order online max discount Amoxil
inetryconydot - 22. 02. 2021 08:12

[b]Buy Antibiotics without prescription[/b] [b]Best Price for Antibiotics[/b]: Amoxil (Amoxicillin), Cipro, [i]Zithromax[/i], Stromectol, [i]Doxycycline[/i], Flagyl ER (Metronidazole), Augmentin, Cephalexin, Biaxin, Omnicef, Prograf, Flagyl... In ours Online a drugstore all Antibiotics you buy at Incredible prices. Buy antibiotics online NOW and save UP to 80%! [b]Why is your Antibiotics so cheap?[/b] There is a number of reasons for that. We do not spend anything on marketing, there are no taxes to be paid as the product comes into the country unregistered, the manufacturer is located in an offshore zone and the production costs are way lower. No child labor is used. [b]How do you ship orders?[/b] We can offer 2 shipping methods at the moment: 1. Trackable Courier Service: the packages sent by this postal service can by tracked by the tracking number supplied after the order is shipped. See Tracking Your Package for details. 2. International Unregistered Airmail [url=http://rebizsearch.com/5.html?group=2021¶meter=Antibiotics][b]Order Antibiotics Online without prescription needed[/b]![/url] Buy Antibiotics without a prescription buy Clomid online store [b]Cheapest Antibiotics no prescription[/b] Cheapest mg Antibiotics online Maryland Antibiotics cod order [b]Buy Cheap Antibiotics on the internet[/b] cheap Amoxicillin without a prescription [url=http://neurontin.yolasite.com/]Buy Neurontin Online Without Prescription Needed![/url] BEST PRICE Antibiotics UK order online no membership overnight Order cheapest Antibiotics on line [b]Find Cheap Antibiotics Without Prescription[/b] Buy Antibiotics COD Overnight Canada [i]Order Antibiotics Online Cod[/i] Where to buy Antibiotics without prescription Antibiotics Belgium discountmedstore online Best Antibiotics on line drugstore [b]Buy Antibiotics in legal online clinic[/b] buy deal deal price Doxycycline Order Antibiotics now Antibiotics money order
Recommended SEO Service Blog
FrankJScott - 09. 01. 2023 22:40

In response to the person asking about web design pricing, link building services company, linkedin backlinks, gsa backlink, profile creation sites 2019, web design and marketing, I highly suggest this [url=https://forum.landofheroes.hu/showthread.php?tid=38531]excellent seo service url[/url] or the art of seo, php web development services, free backlink websites, top 10 seo, backlinks are, backlink indexer, not to mention this [url=https://tech.codelazy.org/viewtopic.php?t=24]updated seo service info[/url] as well as white hat link building strategies, get backlinks cheap, nofollow backlinks seo, best seo service provider, purchase backlinks, google seo analyzer, as well as this [url=https://clickthatprofit.com/viewtopic.php?t=209]updated seo service advice[/url] which is also great. Also, have a look at this [url=http://www.myotherlife.club/viewtopic.php?t=64883]useful seo service url[/url] and don't forget 5000 backlinks, backlinko seo 2021, web app development company, affiliate marketing backlinks, custom web design and development, backlinking strategies 2021, alongside all this [url=http://tuenix.de/viewtopic.php?f=4&t=9018]high rated seo service url[/url] not to mention dofollow website list, google seo services, drip feed backlinks, backlink submission websites, hire seo expert, seo coach, and don't forget [url=http://ecliptik6tm.free.fr/phpBB2-fr/viewtopic.php?p=441673]updated seo service site[/url] which is also worth a look. I also recommend this [url=http://forum.scenakultury.pl/viewtopic.php?t=4833]high rated seo service link[/url] alongside all dfy suite 3.0 backlinks, seo link building agency, ecommerce website design, project backlinks, seo ads, high da pa profile creation site, as well as this [url=http://nosecs.com/thread-38063-1-1.html]excellent seo service link[/url] alongside all creating backlinks for my website, custom wordpress development services, top websites for backlinks, profile creation websites, the best backlink seo, drupal web development company, and don't forget [url=https://dof-bot.com/showthread.php?tid=104]top rated seo service link[/url] not to mention custom website development, seo marketing company, custom web application development company, wordpress development services, divi web design, gov backlinks free, which is also great. Finally, have a look at this [url=https://www.punterforum.it/viewtopic.php?pid=646590]high rated seo service tips[/url] with seo1seotools, website maintenance, scrapebox backlinks, google my business seo, free high da backlinks, web 2.0 sites for backlinks, for good measure. Check more @ [url=http://diendan.tamducjsc.info/showthread.php?tid=136&pid=1585#pid1585]Top Rated Packing Machinery Info[/url] 8b344d4
...
яюCVet - 26. 07. 2023 23:55

...
яюCVet - 27. 07. 2023 12:15

...
яюCVet - 31. 07. 2023 13:26

...
яюCVet - 31. 07. 2023 15:37

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Trochu divné kusy 02 (brož.)

Trochu divné kusy 02 (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 333 Kč 300 Kč