Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Trochu atypická punisherovská vybíjená, Jason Aaron, Steve Dillon: Kingpin (Punisher MAX 1)

Aaron Jason: Punisher MAX 11: Kingpin

„Pánové, buď umře Punisher… anebo my.“ Těmito slovy se mafiánský boss Rigoletto pokouší získat zbývající hlavy zločineckých klanů pro svůj likvidační plán, jehož cílem je pohřbít Franka Castlea. Muž s bílou lebkou na hrudi si však něco podobného líbit nenechá. Punisher pod taktovkou autora krvavých Skalpů.

Nestárnoucí řezník Punisher patřil na počátku milénia a přelomu desetiletí k oblíbeným stálicím tuzemského trhu. Pak se však na pár let z knihkupeckých polic vytratil a přihlásil se opět až předloni hned dvojicí svazků, pod nimiž je ještě podepsaný svérázný severoirský scenárista Garth Ennis. Loni na Ennisovu Dlouhou, chladnou tmu a Valley Forge, Valley Forge nepřímo navázala kniha nová – Kingpin. A společně s ní do světa Punishera zavítal i nový scenárista Jason Aaron a (staro)nový záporák Kingpin.

Legenda jménem Kingpin

Komiksovým fandům, kteří si potrpí na kriminálky a akční čtivo všeho druhu, není třeba Jasona Aarona sáhodlouze představovat. Ten, kdo v průběhu posledních let neslyšel o jeho výtečné indiánské sérii Skalpy, se nejspíš komiksové sekci v knihkupectví vyhýbal obloukem a na tento článek narazil čistě náhodou. Aaron je třída a člověk, který se se svými postavami zrovna dvakrát nemazlí. Jenže vyřádit se ve vlastním autorském komiksu není totéž jako pracovat se zavedenou fiktivní postavou, pro kterou její vlastní historie i nakladatel vymezují pevné mantinely. A když scenárista nemůže mantinely vyvrátit, co mu zbývá? Alespoň ke špetce originality si musí pomoci něčím jiným, třeba pozoruhodnou vedlejší postavou.

Jason Aaron v pěti bodech

  1. Je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu, kde už pracoval mj. na sériích Wolverine, Ghost Rider, Punisher či Thor: God of Thunder.
  2. Než přešel k Marvelu, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana). Za tuto minisérii si vysloužil svou první nominaci na Eisnerovu cenu.
  3. Největší ohlas zatím zaznamenal ambiciózní projekt Skalpy o zločinem prolezlé indiánské rezervaci, který Aaron psal pro Vertigo v letech 2007 až 2012.
  4. V současnosti boduje krimi-komiksovou sérií Southern Bastards (Jižanští parchanti), která byla roku 2015 oceněna Harveyho cenou za nejlepší novou sérii a o rok později dvěma Eisnerovými cenami (pro nejlepší pokračující sérii a pro nejlepšího scenáristu).
  5. Česky vyšel kromě série Skalpy a Punishera též Aaronův Doctor Strange či jižanský noir Muži hněvu (Men of Wrath). Další autorovy superhrdinské scénáře (X-Men, Black Panther aj.) vyšly v komiksových řadách nakladatelství Hachette Fascicoli.

Kingpin je legenda, s níž v různých komiksových obdobích zápolili také Spiderman či Daredevil. Nyní se postava vrací coby nejnovější nemesis Franka Castlea. Má to však jeden háček. Tenhle Kingpin není takříkajíc z masa a kostí, neboť si jej jeden šibal pouze vymyslel. S pomocí svého bodyguarda, který se za tajuplného Kingpina vydává, se mafiánský boss Rigoletto chystá chytit Franka Castlea do smrtelné pasti. Jenže jeho plán se, jak už tomu u podobných plánů bývá, obrátí proti němu.

Tragédie operních rozměrů

Nezdá se, že by Jason Aaron patřil k vášnivým návštěvníkům opery, přesto lze jen stěží věřit tomu, že by pro svého záporáka zvolil jméno Rigoletto, aniž by se informoval, jaký osud potká Rigoletta ze stejnojmenné Verdiho opery. Verdiho Rigoletto je dvorní šašek, jehož kvůli jeho vlastní zlomyslnosti a pomstychtivosti stihne krutý osud, který chystal jinému. A tak trochu šaška ze sebe udělá i Aaronův Rigoletto, neboť stejně jako jeho operní předchůdce uvízne i on v pasti, kterou sám pomáhal líčit.

Komiks Kingpin nicméně není o Rigolettovi, ten je pouze vedlejší postavou. Jak naznačuje obálka svazku, tváří v tvář v knize proti sobě stane jiná dvojice, Punisher a Kingpin. Jejich střet je bitva kosmických rozměrů, třebaže se z velké zčásti odehrává nepřímo, v zákulisí skrze prostředníky. Přesto si vyžádá pořádnou hromadu mrtvol, v jejichž likvidování se kreslíř Steve Dillon, dlouholetý interpret Punisherových příběhů, tradičně vyžívá. Ani tento svazek se proto neobejde bez několika vystřelených mozků a očí volně visících ze zkrvavených důlků. Jinými slovy, kresba není nic pro slabší povahy.

Aaronovo první setkání s Punisherem je především akční jízdou plnou krvavých střetů a násilností. Akce střídá akci, kulka následuje kulku. Vše se odehrává v rychlosti, jako by se Aaron obával, že na každé stránce může zájem čtenáře ochabnout. Přesto se autorovi podařilo dějovou linku patřičně sevřít, aby se mu pod návalem napětí neztratila, a zabydlet ji konkrétními postavami, jimž vepsal do tváře skutečná traumata a dilemata. Řečeno jednoduše, nechává Aaron čtenáře nahlédnout do osobních životů a rozdrásané duše několika vedlejších postav, čímž jejich jednání uvádí do širšího kontextu a vymaňuje je z jejich tradičně příliš jednostranného, černobílého vykreslení. I proto nejspíš Aaronova první punisherovská vybíjená v rámci zavedené série Punisher MAX působí tak svěžím dojmem.

  • Jason Aaron, Steve Dillon: Kingpin (Punisher MAX 1)
  • BB/art, 2018
  • 120 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
28. listopadu 2019, Jakub Ehrenberger

Punisher MAX 11: Kingpin

Punisher MAX 11: Kingpin
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč