Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Trichamin, Tomáš Žlůva

Žlůva Tomáš: Trichamin

Trichamin aneb Dvakrát do stejné řeky

Nekupuji oblečení na tržnicích. Je sice levnější, ale u značkového obchodu mám jistou záruku, že tamní zboží je z kvalitního materiálu a kvalitně zpracované. Není to záruka stoprocentní, ale šance na kvalitní výrobek je mnohem větší.

Tomáš Žlůva, autor románu Trichamin, si řekl, že expert na krvavé lázně, Jiří Kulhánek, již dlouho nic nenapsal, tak může jeho místo zastoupit někdo jiný – potažmo on sám. Vzal několik osvědčených ingrediencí – nezničitelný hrdina, ještě nezničitelnější nepřítel, potoky krve, útěk a hlášky – smíchal je dohromady a doufal, že vyjde kultovní krvák typu Nočního klubu. Někdy se zadaří, a někdy také ne – záleží na poměru přísad a koření.

Píše se blízká budoucnost, kde megakorporace válcují státy a prosazují své zájmy drsnými prostředky. Smůla je, když si bezskrupulózní vědec, pracující pro stejně smýšlející společnost, vezme za pokusného králíka zfetovaného bezdomovce, který ovšem býval ruským vojákem. Jen tak shodou okolností patří vědec ke koncernu, který ovládá ruský oligarcha, jemuž zrovinka náš hrdina v minulosti pěkně nadzdvihl mandle.

Svět sice vypadá jako v blízké budoucnosti, ale asi to nebude tak docela pravda. Jak jinak vysvětlit, že Japonci kolonizují cizí planety a bez problémů lze splácat tkáně mimozemšťana, nazývaného zpravidla „šedivák“, a člověka. Vznikne tak nevábně vyhlížející hybrid se zajímavými vlastnostmi a nesmírnou regenerační schopností. Pokud ovšem použijete jako základ feťáka, tak příšerka používá jako „palivo“ narkomanovu drogu, toho času oblíbený utrejch trichamin. Zajímavé je, že dále už o kosmickém výzkumu nepadne ani slovo.

Zbytek knihy vyplňuje jen útěk, krvavá lázeň, útěk a vážený čtenář si již doplní. Jedinou odbočkou jsou krátké odskoky s tématem The Incredible Hulk, kdy se z nezničitelného hrdiny stává ještě nezničitelnější.

Psychologie? Zapomeňte! O hlavním hrdinovi se nedozvíte absolutně nic. Jeho myšlenky se točí jen kolem pomsty a přežití. Žádná historie, žádné soukromí a přátelé se zřídka dožijí rozhovoru.

Gradace děje? Zapomeňte! V celé knize žádný děj není, je to jen jedna velká řež s krátkými mezihrami na útěku. Možná je absence děje výhodou, protože není třeba se pozastavovat nad nelogičnostmi.

Hlášky? Ano, ty tam jsou. Ale že byste se nějak extra pobavili? Zapomeňte! Zalamování šipek (přeloženo: skákání po hlavě do úkrytu) mne napoprvé pobavilo, ale naposedmé vytočilo do nepříčetnosti. A naivní dvojsmysly o braní nohou na ramena? Ano, dá se to brát doslova, zvlášť při dostatku granátů, obětí a nedostatku autorovy soudnosti.

Kulhánka nedělá mistrem krvavé akce počet mrtvých ani počet morbidních žertů, ale čtivost. Čtivosti nedosáhnete bezduchým masakrem s hrdinou podobným zběsilému robotovi. Čtivost je dána motivací a psychologií hrdiny, kterému můžete uvěřit, že masakr není zbytečný a že jeho cílem je zastavit „ty zlé“, aby svět nebyl ještě horší.

Nuže, pokud vám stačí oblečení z tržnice a krabicové víno zajídáte „točeňákem“, vaše věc. Já si pořídím něco kvalitnějšího.

  • Tomáš Žlůva: Trichamin
  • vydal: Klub Julese Vernea, Praha 2007
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 200 stran / 195 Kč
11. prosince 2007, Piter

Diskuze k článku

Ad Trichamin
Radek Vyšný - 12. 12. 2007 20:57

Ech měl jsem chuť si to fakt přečíst... Teď váhám jestli raději nesáhnout po HALO...
RE: Ad Trichamin
Piter - 13. 12. 2007 21:47

Halo je kvalitní military, Trichamin je mizerný plagiát Kulhánka - výběr je na vás.
Podle mě dost hrozná knížka. Vřele nedoporučuji!...
raven - 21. 12. 2007 18:45

Podle mě dost hrozná knížka. Vřele nedoporučuji!
skvělé
isman - 22. 12. 2007 15:10

Skvělá knha. Výborná na zimní dlouhé večery, když má přítelkyně krámy a nebo je frigidní. Obsahuje mnoho čiré a brutálmí akce, která se kloubí s promyšleným dějem. Akce je ovšem tak výrazná a barvitě popsaná, že samotný děj bude hrát druhé housle, i tak budou ale znít krásně. Knihu jsem zhltl za tři večery, opravdu chytne a nepustí
Jedinečné
Wzum - 22. 12. 2007 15:29

Knížku jsem včera přečetl a musím se zde zmínit o jedinečné kombinaci humorně popsané akce s dechberoucím příběhem. Někdo může namítat, že ve srovnání s ostatními tituly je příběh málo rigidní, ale v tom právě zpočívá jeho kouzlo. Nechceme přece být nudeni zlouhavými psychologickými profily a nekonečnými popisy charakterových vlastností jednotlivých postav. Jako odpočinkovou záležitost rozhodně doporučuji! Jak se říká, knížek ve stylu Kulhánka není nikdy dost. Jen at vychází víc podobných titulů.
neznáte někdo náhodou pana Žlůvu?
Blaster - 22. 12. 2007 16:22

Vazeni ctenari, nenasel by se mezi Vami nekdo s kontaktem na autora teto knihy? Kniha nas velmi zaujala a radi bychom se s panem Zluvou sesli. S kolegou Micankem se venujeme literarni kritice od dob prvnich fantasy romanu, jez byly na ceskych pultech k sehnani. Pan Zluva ma jako romanopisec velkou budoucnost. Pomozte proto prosim sehnat jakekoliv spojeni na pana Zluvu. S pratelskym pozdravem Jan M.
RE: neznáte někdo náhodou pana Žlůvu?
Michael Bronec - 22. 12. 2007 19:58

Zkuste to u nakladatele. Poutník má určitě nějaké webové stránky a na nich kontakt...
E- mail Tomáše Žlůvy
Einherjar - 05. 08. 2013 12:37

Adresa pana Žlůvy je: zluva.tomas@seznam.cz Prosím, udělejte se Žlůvou rozhovor. Děkuji.
MiguDiunda
MiguJourasot - 16. 12. 2017 22:15

Chválím
Okult - 30. 09. 2020 13:37

S recenzí nesouhlasím. Kniha se mi dost hodně líbila, má spoustu originálních fórů i hlášek, odsejpá to, je velmi čtivá. Samozřejmě nápodoba Kulhánka, ale ani ten by se za tohle nemusel stydět. Kam se na Žlůvu hrabe třeba Kyša s řadou svých nudných povídaček. Žlůvo, napiš ještě něco! :)

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Trichamin

Trichamin
Vložit do pytle na zboží  Koupit 195 Kč 137 Kč