Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tři mladé středoškoláky čeká boj o holý život. Ocitnou v pasti, Michael Northrop: V pasti

michael-northrop-v-pasti

Scotty, Petr ani Jason nevěřili, že by se pár sněhových vloček mohlo během okamžiku proměnit v něco mnohem nebezpečnějšího. Společně s dalšími čtyřmi studenty a školníkem, kteří stejně jako oni zůstali v budově školy jako poslední, jsou nuceni vyčkat na záchranu, která by je dostala pryč. Nikdo však nepřichází. Zima sílí a všechny pomalu začíná opouštět energie a boj o přežití začíná.

Je jednoduší doufat, nežli čelit kruté realitě. Své o tom ví Scotty a jeho přátelé. Právě oni uvízli na místě, na kterém se mnozí snaží příliš mnoho času netrávit. Avšak v jejich případě se právě škola stala vítaným útočištěm před okolním světem, který se začal dusit pod těžkou sněhovou pokrývkou. Všichni do jednoho jsou proto nuceni spojit své síly a zůstat naživu co nejdéle. Alespoň do té doby, kdy bouře pomine. Pokud pomine.

Přichází zima a smrt

Michael Northrop vsadil na kouzlo maloměsta, a proto svou v pořadí druhou knihu zasadil do prostředí místní střední školy nacházející se kilometry daleko od civilizace. Tajuplná a osamělá atmosféra navíc krásně nahrává autorovu záměru vytvořit velmi reálnou situaci a pohrát si se čtenářovými pocity. Docílil toho, že vznikl příběh čítající všechny potřebné prvky, jako je lehká a zároveň záživná zápletka, zcela skutečné charaktery postav a situace, která se kdykoli může stát skutečností.

Jedná se o velmi svižně napsanou a relativně krátkou knihu, která potěší převážně tu část čtenářů, která hledá něco, co nezabere příliš mnoho času. Ti, jež hledají spíše objemnější příběhy s květnatějšími popisy a mnoha dějovými liniemi, pravděpodobně nenaleznou to, co hledají. Přesto lze V pasti označit za velmi nadějný pokus o lehce apokalyptickou knihu pro mládež.

Každý může být svým vlastním hrdinou

Scotty a jeho přátelé nejsou žádní hrdinové, ale obyčejní mladí kluci prožívající zcela běžný teenagerský život. O to zajímavější je sledovat jejich osudy během zuřící sněhové bouře, kdy se životy všech spojují a vytvářejí nové přátelství a jiné vztahy. Nezáleží na rozličnosti všech osmi lidí, uvězněných v prostorách školy, ale na tom, jak spolu dovedou vyjít a spolupracovat. Autor se v případě této knihy zaměřil právě na postavy a jejich charakter, nežli na samotnou situaci tam venku. To tomuto titulu pomohlo zažehnout jiskru života a skutečnosti.

Michael Northrop v pěti bodech

  1. Pochází z malého horského městečka Salisbury v Connecticutu v USA.
  2. Kvůli studiu na NYU se přestěhoval do New Yorku.
  3. Je dyslektik.
  4. Podle rodokmenu je vzdáleným příbuzným Jonathana Swifta, autora Gulliverových cest.
  5. V předešlých letech pracoval jako editor pro časopis Sports Illustrated Kids.

Northropovo V pasti je zářným příkladem toho, že není nutné, aby knize vévodili superhrdinové s nadpozemskými schopnostmi či jiné dokonalé postavy. Někdy jsou i obyčejní lidé s obyčejnými lidskými problémy tím pravým, co dokáže z jednoduchého nápadu vytvořit dokonalou smršť emocí, nadějí a překvapení.

  • Michael Northrop: V pasti
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Zuzana Halamíčková
  • 224 stran, 229 Kč
7. prosince 2013, Lucie Želenská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).