Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Třetí Modrá Crew přináší alternativní Japonsko, Hub: Okko: Cyklus vody (Modrá Crew 3)

HUB: Modrá Crew 3: Okko - Cyklus vody

Po úspěšném startu v podobě dvou dílů ze série Ëkho: Zrcadlový svět nastal čas, aby se v čerstvé Modré Crwi objevilo i jiné významné dílo světového komiksu. Tentokrát se čtenáři můžou těšit na dvouknihu Cyklus vody z komiksové série Okko, kterou napsal i nakreslil francouzský autor Humbert Chabuel alias Hub. A jeho příběh z alternativního Japonska za přečtení rozhodně stojí.

Děj komiksu se odehrává v říši nazvané Pajan a pozoruje netradiční partu lovců démonů. Ronin Okko a jeho dva přátelé – obr s maskou Noburo a alkohol milující mnich Nošin – zrovna dokončili jednu ze svých zakázek. Dům gejš, ve kterém Noburo stráví noc, je ale přepaden a dívky uneseny neznámo kam. Tikku, mladší bratr jedné z gejš, se rozhodne nabídnout skupině svůj život za to, že mu pomůžou ztracenou sestru Rybičku najít. A tak se stane součástí tohoto podivného dobrodružství.

Okko slíbí chlapci výměnou za jeho život deset dnů, během nichž budou po Rybičce pátrat. Brzo ale všichni zjistí, že se nejednalo o obyčejný nájezd banditů, ale o něco mnohem většího, co naše hrdiny zavede až k sídlu údajně vymřelého rodu kdesi v severním souostroví. A přestože na jejich straně jsou zkušenosti a také kami jsou za správnou cenu jejich poslání nakloněni, nebude jejich dobrodružství leh­ké.

Humbert Chabuel v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1969 v Annecy a navštěvoval školu v Lyonu.
  2. V roce 1996 kreslil komiks Kazandou napsaný Stéphane Gessem.
  3. Celkem stvořil čtyři cykly série Okko.
  4. Dělal třeba i na sérii Aslak nebo seriálu Pátý element.
  5. Mezi zdroje jeho inspirace se řadí třeba Hergé, Miyazaki nebo Mitchetz.

Přestože by zmínka příběhů inspirovaných Japonskem a se slušným podílem mytologie mohla někomu evokovat třeba podobnost s Usagim, komiksy se v mnohém liší. Okko je dospělý komiks, je explicitní a rozhodně se neštítí násilí. Tím pádem je samozřejmě také celkově temnější. Zároveň ale obsahuje i všechno to, co k samurajským příběhům patří. Sekání démonů katanou je zkrátka vděčné téma.

Charaktery sice působí trochu klasicky, ale všechny mají nějakou zvláštnost, která je činí zajímavými. Silný velký hromotluk tu už byl, když se ale k němu připočítá jeho za maskou skrytá tvář, je rázem pro čtenáře atraktivnější. Celkově je třetí díl Modré Crwe zatím příběhově nejbohatší, protože i když stejně jako Ëkho sestává ze dvou sešitů, tak tentokrát se jedná o dvě poloviny většího příběhu, ne samostatné příběhy. Přesto je očividné, že Cyklus vody je úvodem do něčeho rozsáhlejšího. Tak snad se někdy v Modré Crwi objeví i další cykly.

Pokud jde o kresbu, ta je velmi dobře zvládnutá a umně příběh doprovází. Převážně použití barev, na kterém s Hubem spolupracoval i Stéphane Pelayo, si zaslouží pochvalu. Bojové scény mají v sobě dost pohybu a hodně se toho v nich děje. I když možná dokonce až příliš, a tak z některých může být čtenář mírně zmaten.

Okko je ve výsledku dalším dobrým přírůstkem do série. Experiment v podobě oživení Modré Crwe se očividně vydařil a čtenáři se můžou radovat a těšit na to, co se v ní objeví příště. Další díl by měl vyjít v červenci a tentokrát se jedná o první číslo vytvořené dle hlasování předplatitelů. Půjde o historický thriller Třetí zákon, který si pro sebe krom čtvrtého zabere rovnou i pátý díl série. A navíc právě teď běží na stránkách hlasování o tom, které komiksy se vydají na začátku příštího roku. Tak si Modrou Crew předplaťte a pomozte o tom rozhodnout.

  • Hub: Okko: Cyklus vody (Modrá Crew 3)
  • Crew, 2017
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Hub
  • 104 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
15. června 2017, Jan Holan

Modrá Crew 3: Okko - Cyklus vody

Modrá Crew 3: Okko - Cyklus vody
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč