Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Třetí Gantz zvolnil, ale je stále napínavý, Hiroja Oku: Gantz 3

Oku Hiroja : Gantz 3

Třetí Gantz ve svém tempu polevil. To však neznamená, že si autor pro čtenáře nepřipravil další obrovskou porci akce, emocí a zajímavých zvratů. Dokazuje také, že četba každého dílu nebude pouze nějaká oddechová záležitost, ale spíše vyčerpávající zážitek, který člověka určitým způsobem poznamená.

Zatímco se přeživší hrdinové vzpamatovávají z nedávného děsuplného zážitku, musí také normálně fungovat a žít jako před svou „smrtí“. Z toho pak vznikají chvíle plné vzpomínek, podivných konverzací a odvážných činů. Kei se musí vypořádat se staršími šikanujícími studenty a řeší i společné bydlení s dívkou Kišimoto. Masuro se též vypořádává se šikanou, jen v osobitějším sty­lu.

Tyhle problémy však nic neznamenají ve chvíli, kdy si je zavolá Gantz. Kei, Masuro a Kišimoto se tak opět setkávají s úlisným Nišim a stanou tváří v tvář novým účastníkům hry. Vyvstává tedy otázka – kdo tentokrát získá body a komu se vůbec podaří přežít?

Kombinace, která chytne (a nepustí)

Jak šlo předpokládat, Hiroja Oku v novém díle Gantz zvolnil tempo, ale není to vůbec nic, kvůli čemu by měl čtenář metat blesky a autora proklínat. Ba naopak, snížení otáček třetímu svazku pouze prospělo, japonský kreslíř se v jeho první polovině věnuje hlavně psychologii postav a buduje atmosféru pro druhou polovinu, kde vzrůstá napětí a jde se do další akce.

Nesporným kladem všech dosavadních dílů Gantz (včetně toho posledního) je, jak do nich dokáže Hiroja Oku i přes vážnost mnohých situací napasovat vtipné momenty typické pro tyto známé japonské komiksy, které situaci dokáží odlehčit a svým způsobem ji předvést v jiném úhlu. Příkladem budiž Kei a jeho řešení situace ohledně Kišimoto. Samotné jeho vnitřní proslovy, jež působí naivně a až stupidně vtipně, dokáží čtenáři vykouzlit úsměv na tváři.

Na druhou stranu pak nemá autor problém během okamžiku přeladit na jinou vlnu a dopřát člověku o něco akčnější scény, kde nechybí pořádná sprška krve. Všechny tyto prvky japonský kreslíř střídá s lehkostí a doplňuje je zrovna tak, jak je potřeba pro vytvoření solidního příběhu, jenž nemá nudit,. Dohromady tak dávají chytlavou kombinaci, u níž si nikdo nemůže být jistý, co záhy přijde, což čtenáře pouze nutí k tomu, aby třetí Gantz přečetl jedním dechem.

Nehledět na nastavenou laťku

Druhý Gantz nastavil laťku hodně vysoko a je pouze logické, že ji série nedokázala udržet a zvolnila tempo. Mezi druhým a třetím dílem se tak nachází mírná propast. Není špatně, že se autor v Gantz 3 akci co nejvíce vyhnul, ale měl by tak učinit postupně, ne naráz. Kromě této maličkosti si však třetí Gantz vede dobře, protože Hiroja Oku čtenáři i tak namíchal dobrý koktejl, který se lidé s postupem času rádi vrátí znovu ochutnat.

  • Hiroja Oku: Gantz 3
  • Crew; 2014
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hiroja Oku
  • 224 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
12. dubna 2014, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Just wanted to say Hello.
Bradly Addis - 03. 08. 2020 16:07

where can i buy hydroxychloroquine

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Gantz 3

Gantz 3
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč