Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Třetí Captain America je mrtev! Ať žije Captain America!, Ed Brubaker, Steve Epting a Mike Perkins: Captain America 3 - Smrt

Brubaker Ed: Captain America 03

Mnohé, co bylo předpovězeno, stává se realitou. Třetí omnibus Captain America od scenáristy Eda Brubakera zakončuje volnou trilogii o vzestupu a pádu americké komiksové legendy. Grandiózní finále vynahradí i tomu nejkritičtějšímu čtenáři zklamání z druhého dílu.

Captain America: Smrt je nejrozsáhlejším z trojice komiksových omnibusů a současně nejkompaktnějším z nich, neboť obsahuje všech osmnáct původně časopisecky vydaných kapitol (konkrétně čísla 25–42). Čtenáře tak nečekají odbočky, speciály a cross-overy, které nepříjemně tříštily celistvost druhého dílu. Výsledkem je příběh, jenž se od počátku do konce řítí za jediným cílem. A je o to lepší.

Smrt jednoho člověka…

Má-li komiks v podtitulu Smrt, tajit před čtenáři skutečnost, že právě smrt Captaina Ameriky je logicky jeho středobodem, by bylo bláhové. Jenže o tom středobodu to zase tolik neplatí. Smrt či lépe řečeno atentát na Stevea Rogerse se odehraje na několika málo prvních stranách. Mnohem podstatnější pro Capovo univerzum a knihu samotnou jsou však události, jež po jeho úmrtí následují.

Red Skull, Rogersův odvěký nepřítel, pokračuje ve svých plánech na svržení americké ekonomiky a daří se mu v ulicích většiny velkoměst vyvolat doslova lidovou revoluci. Navíc síly, které by měly proti tomuto maniakálnímu nacistovi stát bok po boku, jdou proti sobě. Bucky Barnes, bývalý Zimní voják, viní z Captainovy smrti nového velitele S.H.I.E.L.D.u To­nyho Starka. Agentka Sharon Carterová, milenka Stevea Rogerse, se ze ztráty své lásky sbírá podobně těžko a příliš ji nepovzbudí ani podpora Capova dlouholetého parťáka Falcona. A k tomu všemu má co říct i Black Widow.

Ed Brubaker a Steve Epting v pěti bodech

  1. Ed Brubaker je americký scenárista a několikanásobný držitel prestižní Eisner Award, kterou si vysloužil mj. i za práci na Captainu Amerikovi
  2. Kromě Capa, jehož příběh zcela restartoval, si sáhl i na ikonické postavy jako Batman (DC) či Daredevil (Marvel)
  3. Zajímavým, ale nikdy nerealizovaným projektem byl plánovaný crossover Batmana právě s Daredevilem, na němž chtěl na počátku tisíciletí Brubaker spolupracoval s Brianem Michaelem Bendisem. Kvůli neshodám ve vedení nakladatelských gigantů byl však jejich návrh smeten ze stolu
  4. Brubaker vytváří i vlastní minisérie. Jeho Criminal, soudě dle recenzí jeden z nejpovedenějších krimi komiksů posledních let, se chystá i v českém překladu
  5. Americký kreslíř Steve Epting začínal u Marvelu už na počátku 90. let na Avengers, pracoval i pro DC, kde se podílel třeba na komiksu Aquaman, než se opět vrátil k Marvelu a společně s Edem Brubakerem vrátil na scénu Buckyho Barnese v Captainu Amerikovi

Jenže život jde dál. A situace je natolik vážná, že není čas truchlit. Red Skull infiltroval řady S.H.I.E.L.D.u a společně se svými kumpány v čele se zabijákem Crossbonesem míří za velkolepým vítězstvím. Najde se hrdina, který by po Steveu Rogersovi pozvedl ikonický štít a byl hoden role nového Captaina Ameriky? A přijmou nového Captaina nejen obyčejní Američané, ale především Capovi přátelé?

… vdechuje život mnoha lidem

Na všechny tyto otázky hledá Ed Brubaker ve svém komiksu odpovědi, aniž by své čtenáře – obrazně řečeno – pustil k záchodové míse. Omnibus Smrt se skutečně čte jedním dechem, akce nepřítele vyvolává okamžitou reakci, souboj muže proti muži střídá bitka dvou žen, a zdánlivě komorní šarvátka se rozšíří až v plamenný konflikt malých armád. Velkolepé finále se vším všudy.

Skeptik může právem namítnout, že hektická akce příliš nedovoluje lépe vykreslit pohnutky a charaktery postav, s tím si však dal Brubaker dostatek práce už v předchozích dvou omnibusech, a tak tentokrát může konečně pořádně přitlačit na pilu. Nehrozí přitom, že by se čtenář v komiksu ztrácel. Každý, kdo je obeznámený s předchozími dvěma knihami a tím i novodobou podobou Captaina Ameriky, naopak docení uzavření hned několika dějových závitů. To vše opět v realistickém vizuálním zpracování Stevea Eptinga, jenž pracoval už na předchozích dvou omnibusech.

V mnoha ohledech je Captain America: Smrt dalším superhrdinským komiksem nového střihu, komiksem s omylnými hrdiny a pochybujícími individui, jednoduše řečeno lidmi, nikoliv bezchybnými ikonami nebo postavami, které by se lépe vyjímaly na plakátu. A nechá-li scenárista střílet do davu nevinných lidí, už se stěží dá mluvit o naivně vlasteneckém pojetí komiksu.

V jednom se však od řady superhrdinských sešitů trojka hodně liší. Zatímco Punisher, Spider-Man, Superman a mnohé další vsázejí zejména na hlavního hrdinu, všechny tři omnibusy Captaina Ameriky postupně stále výrazněji berou v potaz i řadu dalších postav, pro něž se termín ‚vedlejší‘ stává trestuhodně nepřesným. S odchodem Capa ze scény je tento proces dokončen. Brubakerovi takový přerod dovoluje hrát současně s více kartami, čtenáři sledovat vývoj hry hned na několika frontách. Oběma stranám, jak se zdá, takový styl vedení boje svědčí. A Captain America: Smrt je vskutku povedeným ukázkovým exemplářem.

  • Ed Brubaker, Steve Epting a Mike Perkins: Captain America 3 – Smrt
  • BBart 2012
  • překlad: Richard Klíčník
  • 452 stran / 990 Kč (V e-shopu Fantasye již za 899 Kč)
23. listopadu 2012, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Captain America 03

Captain America 03
990 Kč 891 Kč