Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Transmetropolitan 5: Osamělé město, Warren Ellis & Darick Robertson

Ellis Warren a Robertson Darick: Transmetropolitan 05 - Osamělé město

Den se se dnem sešel a máme tady nový díl populární komiksové série Transmetropolitan. Pojďme se společně podívat, co si pro nás autor připravil. Jestli někomu přijdou podobná úvodní slova k článku o nejna-pííp-, nejvy-pííp-, zkrátka o setsakramentsky ostrém novináři Spideru Jerusalemovi, jako slova nepatřičná a suchopárná, není se čemu divit, protože pátý díl série nabral naprosto nečekaně a netradičně sucharský směr.

Pátý díl série zapřísáhlým fanouškům zase po půstu umožní nahlédnout do skvěle zpracované futuristické vize Warrena Ellise a užívat si příběh, který si, jak jsme zvyklí, nebere žádné skrupule.

Předchozí díly Transmetropoli­tanu se týkaly voleb o výběru menšího zla, které nakonec občané Města neprokoukli. Tudíž se v Osamělém městě dalo čekat, že si Spider Jerusalem vezme na mušku lehce odlišné téma. Svazek obsahuje šest příběhů, přičemž první trojice na sebe nenavazuje, druhá obsahuje hlavní provázanou dějovou linku, která posunuje celý děj série.

První dvě části komiksu jsou jakousi grafickou podobou úvahy hlavního hrdiny. Bere si na paškál chudobu, sexuální zvrhlost, ekologická témata a skončí u smyslu života. Hlavní část, která následuje v druhé polovině, začíná vraždou mladého, nevinného, a tak dále, mladíka špacírujícího po ulici. Policie se k vyšetřování nemá, tak se do všeho pouští Spider, aby odhalil pravdu. A ta je vždy ukrytá pěkně hluboko, zalezlá v hromadě smradlavého hnusu.

Zápletka se tváří zajímavá, jak jsme u Transmetropo­litanu zvyklí. Pomalu se člověk dostává do světa úvodními povídkami a čeká gradaci, která ho postupně ojede… však vy víte kam. Jenomže, jak všichni dobře ví z babiččina vyprávění, zdání klame. Lepší polovina zůstane na začátku a ve druhé, hlavní části jde zcela nepochopitelně o poměrně nudnou vatu, která jenom chystá půdu pro konec tuhého kalibru. Ovšem euforie zažitá v závěru neodplaví hořčinu zklamání, jež se mezitím usadila na jazyku.

Ellis Warren a Robertson Darick: Transmetropolitan 2 - Život je pes
Ellis Warren a Robertson Darick: Transmetropolitan 3: Rok parchanta

Transmetropolitan na Fantasyi:

Nakoukněme, kde se proti minulým dílům vytratila pára nad hrncem. Nejvíc mé srdce zaúpělo nad sníženou koncentrací nechutných, vulgárních a jinak perverzně dokonalých hlášek. Větší roli dostaly tentokrát Spiderovy asistentky. Bohužel nejsou využity jako komplikované postavy rozvíjející děj. Pouze panáčkují za svým panem vedoucím a chovají se, ehm, trapně.

Bohužel i samotná titulní postava série kapánek ztrácí na kráse neustálým vykřikováním pravdy. Spider byl vždy bojovníkem za pravdu, i když trošku neortodoxním. Čtenář to ví, a vždy s ním tiše úpěl, když se po ní šlapalo. Ale sám si po tom místy připadá jako hlupák, když autor tuto tezi o pravdě ústy svého hrdiny neustále vyřvává komiksovým obrázkům do oken.

Kresbě Daricka Robertsona není co vytknout. Skvěle vykresluje děj, navíc proti předchozím dílům ubylo ilustrací, které sloužily jenom na pozadí Spiderových myšlenek a ve skutečnosti nebyly součástí děje. Naopak nabobtnalo zobrazení dějových scén, bez kterých by číst v úplnosti nebylo možné.

Waren Ellis v pěti bodech:

  1. Britský komiksový scénárista, sloupkař a spisovatel.
  2. V komiksovém světě je krom Transmetropolitanu také znám jako autor sérií Fell, Gloval Frequancy a Nextwave.
  3. Napsal také pozoruhodný román, v němž vyjádřil svůj pohled na Ameriku. Nese název Crooked Little Vein a může si ho přečíst i český čtenář pod názvem Americkej sen.
  4. Věrní fanoušci nedají dopustit na jeho blog.
  5. Údajně nikdy nespí.

Na závěr se musím ospravedlnit za mnohá kritická slovíčka. Transmetropolitan 5 – Osamělé město rozhodně není špatný komiks. Jen trošičku zaostává za svými předchůdci a zmlsaný fanoušek si odfrkne zklamáním. Naštěstí jen malým, protože již zmíněný famózní závěr opět nabudí chuť po dalším albu. Snad v příštím díle nevyplýtvá autor papír na vypravěčskou hlušinu, a opět se vrátí pouze břitké hlášky, nemilosrdná kritika v perverzních sci-fi kulisách a netradiční existencionalis­tické moudra v takové míře, že na cokoliv nudného nezbude místo.

5. března 2012, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Transmetropolitan 5 - Osamělé město

Transmetropolitan 5 - Osamělé město
399 Kč 359 Kč