Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tony S. Daniel zkouší na Batmana Zastrašovací taktiky, Tony S. Daniel: Batman Detective Comics 2 – Zastrašovací taktiky

Daniel Tony S.: Batman Detective Comics 2 - Zastrašovací taktiky

V Gothamu se stále něco děje. Ať už má v konkrétním případu prsty Mad Hatter, Scarecrow, Catwoman či nováček Mr. Toxic, Batman si nemůže vybírat. Navíc komiks Tonyho S. Daniela zdvořilostní návštěvou poctí i zabijáci Sovího tribunálu.

Maskovaná skupina přepadne v rušné obchodní čtvrti Gothamu dodávku převážející nebezpečný chemický materiál. Už samotný fakt by jistě upoutal Batmanovu pozornost, útočníci však navíc vše provedli v napodobeninách Batmanova kostýmu, čímž na sebe poštvali nejnebezpečnějšího netopýra v jeskyni.

Jméno Jeremiáše Arkhama se leskne na seznamu cílů Sovího tribunálu (viz recenze na Soví město), mladého terapeuta však tato informace příliš neznepokojuje a odmítá se uchýlit do bezpečí. Zachránit tvrdohlavého muže před dýkami zabijáků tak může jen jediný muž – Batman.

Hluboko v zasněžených Himalájích se Bruce Wayne pod vedením buddhistického mistra učí obrnit svou mysl a nepodléhat vlastním emocím. Jenže láska kvete v každé nadmořské výšce a projevovat city, jak mu vštěpuje šihan, je slabost. Někdy může taková slabost přijít člověka pěkně draho.

Krajíc akce a kolem drobky

Tyto tři příběhy a ještě celou hrst dalších shrnuje druhá kniha souborného vydání Batman Detective Comics. Titulní příběh Zastrašovací taktiky paradoxně v knize patří k těm kratším a kromě horečného vyšetřování jednoho únosu nemá co nabídnout.

Největší prostor si nárokuje poměrně dobře napsaný triptych Na pokraji – Radioaktivní – Vnitřní zabiják o novém gothamském škůdci, Mr. Toxikovi. Příběh, v němž parta Batmanů přepadne dodávku a záhy sebe sama vyhodí do vzduchu, aby skutečnému Batmanovi prakticky znemožnila další vyšetřování, stojí jako pilíř uprostřed celé knihy a z obou stran se o něj opírají další, vesměs epizodické a krátké pohledy do života v Gothamu i mimo něj.

Tony S. Daniel v pěti bodech

  1. Tony S. Daniel je americký scenárista a kreslíř.
  2. Začínal u Image a Marvelu, později se přesunul k DC.
  3. Spolupracoval například s Geoffem Johnsem na Teen Titans.
  4. Jméno si udělal kresbou Batmana pod taktovkou scenáristy Granta Morrisona. V češtině je k dispozici jejich Batman R.I.P..
  5. Po restartu „The New 52“ se ujal řady Batman Detective Comics, kde vydržel rok (12 čísel + 1 mimo řadu). Kromě toho se podílel i na relaunchovaných sériích The Savage Hawkman, Justice League či supermanovském Action Comics.

Zbývající půltucet kratších komiksů napsaných a nakreslených zčásti Tonym S. Danielem, zčásti méně známými tvůrci poodhalí něco málo z Bruceova tvrdého výcviku v Himalájích, upomene čtenáře na obličej, který si Joker v předchozí knize Tváře smrti nechal odoperovat a také představí Wayneova komorníka Alfreda v roli člověka neztrácejícího víru za žádných okolností.

Rozmanitost a víc nic

Pokud kompletu Zastrašovací taktiky něco nechybí, je to rozhodně rozmanitost. Která jiná komiksová kniha se může chlubit tím, že se rozpíná od himálajských vrcholků až po ztemnělé chodby policejní stanice či zapadlé uličky, v nichž Two-Face uzavírá pochybné dohody?

Jenže to je tak vše, čím se tento komiks skutečně může chlubit. Centrální příběh o Mr. Toxikovi sice zaujme a má spád, skvělý nápad s Batmanovými dvojníky však zůstává trestuhodně nevyužit. Cross-over Noc sov potěší fanoušky Scotta Snydera a jeho série, s ničím vyloženě novým však nepřichází a ty, kteří Snyderovy souběžně vydávané komiksy ještě nečetli, přirozeně neosloví.

Zbytek příběhů už je více či méně povedeným doplněním Batmanova světa, které sice nikterak neurazí, zabere však téměř třetinu celého kompletu, tedy prostor, na němž by se klidně mohl odehrávat celý jeden pečlivěji budovaný komiks.

Taková už je však daň za novou politiku nakladatelství DC, podle níž nově v každém měsíčním čísle Batmana vychází jeden hlavní a jeden vedlejší příběh. V brožovaném souboru několika měsíčníků, jehož složení musí přirozeně respektovat i český nakladatel, se rázem počet příběhů násobí a pocit sevřeného vyprávění, jakým se pyšní starší tituly, logicky vyprchává. Tuzemský nakladatel si je nejspíš sám slabin komiksu vědom, neboť v přepočtu na počet stran nasadil velmi přívětivou cenu. O tom, zda kvůli tomu člověk sleví ze svých nároků a touhy po kvalitním epickém dobrodružství, si však každý musí rozhodnout sám. Navíc to vypadá, že lepší už to nebude, neboť formát 1+1 u DC razí dál.

  • Tony S. Daniel: Batman Detective Comics 2 – Zastrašovací taktiky
  • BB art, 2013
  • překlad: Petr Zenkl
  • 230 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
31. ledna 2014, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Batman Detective Comics 2 - Zastrašovací taktiky

Batman Detective Comics 2 - Zastrašovací taktiky
499 Kč 449 Kč