Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tisíce světů, tisíce bran, Seanan McGuireová: Každé srdce je bránou

McGuireová Seanan: Každé srdce je bránou

V zahraniční velmi populární série Každé srdce je bránou se dočkala vydání stejnojmenného prvního dílu i v Česku. Autorku už čtenáři mohou znát z předchozích knih, které jí vyšly v překladu u Fantom Printu, či pod jejím pseudonymem Mira Grant. Jaké ovace sklidí její nová série, která láká na desítky fantasy světů?

Lidský svět není ten jediný, který v celém širém univerzu existuje. Lze nalézt stovky dalších, do kterých je možné se dostat, pokud se člověku otevřou ty správné dveře. Je tu však jeden problém. Nikdo už neřeší to, co se stalo, když se Alenka vrátila z Říše divů zpět. Nancy o tom ví své. V Říši mrtvých se cítila jako doma, avšak byla nucena se vrátit zpět. A nebyla sama.

Nancy je rodiči poslána do internátního domova slečny Westové pro „problémové děti“, kde si má odpočinout a vrátit se zpět do „normálu“. Dívka však brzy zjišťuje, že svůj zážitek s cestováním sdílí s dalšími mladými lidmi, kteří byli taktéž nuceni opustit své světy. Nancy doufá, že najde způsob, jak otevřít své dveře a vrátit se zpět domů. Domovem však brzy otřese neskutečná tragédie, která vše zkomplikuje…

Projít či neprojít?

Každé srdce je bránou je prvním dílem v sérii z pera Seanan McGuireové, které v Česku vyšlo již několik knih u nakladatelství Fantom Print. Rovněž píše pod pseudonymem Mira Grant. Autorka dosud nespecifikovala, jaké bude konečné číslo dílů v sérii, v zahraničí však letos v lednu vyšla již pátá kniha. Mezi čtenáři se díky své výjimečnosti a specifickému stylu psaní těší série velké oblibě. Získá si respekt i u nás? To se teprve uvidí.

Seanan McGuireová v pěti bodech

  1. V dětství byla vychovávána na nejrůznějších místech s nebezpečnou dravou zvěří.
  2. Sama uvádí, že je jako magnet pro všechna jedovatá zvířata, a považuje za zázrak, že přežila tak dlouho, aniž by ji skolil pavoučí jed.
  3. V současnosti žije v rozvrzaném starém statku v severní Kalifornii, který sdílí se svými dvěma kočkami.
  4. Doma má rozsáhlou sbírku strašidelných panenek a hororových knih a filmů.
  5. Píše také pod pseudonymem Mira Grant.

Autorka v této sérii přišla s poměrně originálním nápadem tzv. portálové fantasy. Vytvořila univerzum, které se skládá z celé řady fantasy světů, které se od sebe liší jak svým vzezřením, tak i pravidly, kterými se návštěvníci musí řídit. McGuireová se v tomto aspektu rozhodně vyřádila a na krátkých, ač detailních popisech je poznat, že jí kreativita rozhodně nechybí. Vymyslela dokonce i vlastní rozdělení světů na ty plné nesmyslu a na ty logické, přičemž každý svět je sám o sobě originální.

Jak se cítila Alenka?

V prvním díle čtenáře autorka seznamuje s domovem slečny Westové pro mladé jedince, kteří si některými dveřmi prošli, avšak byli nuceni vrátit se zpět a už nezapadají. Jde o jakýsi centrální bod, kolem kterého se točí celý zbytek dosud vydané série, jelikož v nich autorka buď sleduje osudy některých postav z dob, kdy v domově ještě nebyly, či události navazující na to, co se stane v tomto díle. I přes nevelký počet stran se McGuireové podařilo vytvořit napínavou zápletku s velmi nečekaným plot twistem, který do příběhu přinese o dost temnější atmosféru.

Autorka přišla s celou řadu unikátních postav, jež jsou zapamatovatelné samy o sobě. Hlavní hrdinka Nancy díky své povaze a zkušenostem ze světa mrtvých nemusí sednout úplně každému, pro zápletku prvního dílu je ale ideální průvodkyní. Celá série je poměrně specifická svým stylem vyprávění a hodně netradičními světy, které občas nedávají smysl, a tak je víc než pravděpodobné, že nebudeme vyhovovat všem. Díky autorčiným dlouholetým spisovatelským zkušenostem a skvělému překladu Karoliny Medkové je však čtení knihy Každé srdce je bránou hotovou slastí.

Každé srdce je bránou by mohla zaujmout všechny čtenáře, kteří hledají netradiční fantasy s unikátními postavami, nesmyslnými světy a šokující zápletkou.

  • Seanan McGuireová: Každé srdce je bránou
  • CooBoo, 2020
  • překlad: Karolina Medková
  • 168 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasye již za 206 Kč)
11. července 2020, Kateřina Kopišťová

Každé srdce je bránou

Každé srdce je bránou
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč