Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Těšíte se na space operu? Právě jste spadli do pasti, Luděk Pešek: Past na Persea

Pešek Luděk: Past na Persea

Vesmírná loď Perseus III se pomalu blíží k desáté planetě sluneční soustavy. Jeho mise je jasná – zjistit, co se stalo s posádkami Persea I a Persea II poté, co ztratily kontakt se Zemí. Později se ukáže, že vyřešení této záhady nebude tak obtížné, jako podat o tom zprávu zpět na Zemi.

Komandat Blair a jeho posádka se po několikaleté cestě hlubokým vesmírem konečně dostali do oblasti, kde se předchozí dvě výpravy ztratily. Věří, že se jim podaří zjistit, co se stalo, a proto neváhají prozkoumat i neprobádané kouty. A víte, co se říká o vězeních – dostat se dovnitř je hračka, ale dostat se ven…

Past na Persea začíná jako krásné a tradiční sci-fi. Vesmírná loď plující černým kosmem vstříc odhalení záhady a na její palubě inteligentní sympatické postavy nořící se do filozoficky fantaskních rozhovorů a očekávající rozlousknutí mnohaletého tajemství. Zkrátka poctivá space opera, s níž lahodně souzní hudba Hanse Zimmera. Ale čtenář i komandant Blair brzy zjistí, že tato idyla je pouhou iluzí. O cestách vesmírem ani o technologických vymoženostech tato útlá kniha nevypráví a v mžiku se promění z jímavé pouti vesmírem v tíživý antiutopistický psychologický román ve stylu George Orwella.

Nelze mluvit o Pasti na Persea a ani slovem nezmínit autora a jeho životní příběh. Tak jako mnoho jiných i Luděk Pešek emigroval v roce 1968, kdy atmosféra v Československu notně zhoustla a země se stala nebezpečnou pro nepohodlné osoby. Sám pocítil tlak režimu, když se kvůli knize Dražba z roku 1948 dostal na seznam zakázaných autorů. Past na Persea se svou silně politicky motivovanou dějovou linkou by v tehdejším Československu neměla nikdy šanci vyjít, na Západě se však okamžitě stala bestsellerem. Tím, že v domovině autora vychází až nyní, doháníme několik desetiletí trvající rest a je moc dobře, že se čeští čtenáři konečně dočkali.

Manipulace jedince, organizovaná nucená asimilace autoritářským systémem, psychické týrání za účelem převýchovy, existenciální otázky, paranoia, překrucování lží a polopravdy… Hlavní témata Pasti na Persea jsou i v dnešním světě stále aktuální a nemusíme kvůli nim chodit daleko do historie ani až na druhý konec planety. Stojí ale za povšimnutí, v čem se jeho obraz smyšlené utopie liší od těch, které známe. A dokážeme vůbec zhodnotit všechny aspekty jeho světa, když jej sledujeme výhradně Blairovou optikou? Protože některé zásady Peškova politického systému, jako například odměňování upřímnosti a pravdomluvnosti, se zpočátku jeví jako krok správným směrem. Ale kam až se dá dojít, než člověk narazí do zdi?

Z hlediska rozpracování této utopie a její politického a filozofického nastavení je největší slabinou a zároveň i pozitivem románu jeho rozsah. Past na Persea je útlá knížečka a pořád se tu něco děje. Peškovi se podařilo na těchto pár stran vecpat neuvěřitelně moc příběhu zasazeného do pečlivě vybudovaných kulis a vystavěného na hlubokých myšlenkách. Ale je to málo a zároveň není. Protože jakmile člověk začne o jednotlivých stupních příběhu přemýšlet více do hloubky, zjistí, že Blairův pohled je značně limitovaný a zoufale neúplný – což slouží jako dvojsečná zbraň.

Román krásně ilustruje život jedince, který neví, co se kolem něj děje ani v jakém světe se nachází. Navíc nechává prostor pro celou řadu vlastních interpretací. Na druhou stranu po jeho přečtení čtenář prostě má pocit, že potřebuje vědět víc, že se dozvěděl jen strašně málo odpovědí, přičemž po cestě jej napadla spousta otázek. Peškův svět by mohl kynout a kynout a jako těsto přetékat z hrnce a stále by bylo, na co se ptát. Past na Persea je svým rozsahem jednohubkou, ale svojí hloubkou hostinou o pěti chodech. A slabším povahám se možná udělá špatně už během předkrmu.

Je nesmírná škoda, že Luděk Pešek u nás nemohl být doceněn ještě za svého života – zemřel na srdeční zástavu v roce 1999. Past na Persea je však sci-fi, jenž s časem na aktuálnosti neztratí vůbec nic, protože nesvoboda a politický útlak jsou témata, o nichž bude třeba mluvit vždy – i když se čtenáři jen těžko bude otáčet další stránka, protože Peškův svět není ani hezký ani jímavý. Je to šachovnice, na níž máte jen jedinou figurku – zoufalou vůli nepodlehnout přetrvávajícímu nátlaku a neztratit sám sebe – kdežto nepřítel jich má všech šestnáct.

  • Luděk Pešek: Past na Persea
  • Triton, 2020
  • obálka: Luděk Pešek
  • 184 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
25. listopadu 2020, Sabina Dudová

Past na Persea

Past na Persea
Vložit do pytle na zboží  Koupit 189 Kč 170 Kč