Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Temný příběh o ještě temnější knize, Holly Blacková: Kniha noci (Kniha noci 01)

big_kniha-noci-kjk-498923

Charlie bývala podvodnice a zlodějka. Poslední rok se snaží žít poklidným spořádaným životem se svou sestrou a přítelem a živit se jako barmanka. Nicméně všechno se změní ve chvíli, kdy cestou z práce uvidí stínovou postavu, která zabije muže vyptávajícího se na Liber Noctem neboli Knihu noci. Charlie se celý rok snažila oprostit od minulosti, ale možná to budou právě její schopnosti, které prací na hraně zákona získala, co jí pomůže přežít v boji o moc, do kterého se nedopatřením připletla.

Magie stínů je ve světě hlavní hrdinky stále nová a lidé teprve pomalu přicházejí na to, jak urychlený stín získat a použít. Na internetu existuje spousta zaručených rad a návodů, jak toho dosáhnout, jedním z nich by mělo být ocitnutí se blízko smrti, což Charlie děsí, neboť její sestra je získáním urychleného stínu přímo posedlá. Přítel hlavní hrdinky naopak stín žádný nemá. O stín můžete v lepším případě přijít tak, že ho prodáte, v tom horším vám ho mohou ukrást. Vince však o své minulosti zarytě mlčí a při první konfrontaci raději odejde. Až v té chvíli si Charlie uvědomí, jak málo o svém příteli věděla, může v této hře o moc vůbec někomu věřit?

Stínovou magii někdo využívá k tomu, aby si nechal upravit svůj stín, který se tak může stát módním doplňkem, ale ne všechna její využití jsou tak neškodná. Stín se živí krví, špatnými vzpomínkami, emocemi, může nás chránit před bolestí a získává stále na síle. Mocný stín může sloužit svému majiteli, může pro něj i zabíjet. Někteří Stínaři si o svém bádání stínovou magií vedli záznamy a knihy, většina z nich je mezi Stínaři žádaná a cenná. Hlavní hrdinka se právě krádežemi takových knih živila až do chvíle, kdy se jí poslední podvod stal málem osudným. Na vrcholu všech takových knih stojí právě Liber Noctem, kniha pro kterou jsou lidé ochotni zabíjet.

Holly Blacková v pěti bodech

  1. Dětství strávila v barabizně na východním pobřeží USA, které připomínalo sídlo rodu Spiderwicků.
  2. Kronika rodu Spiderwicků ji proslavila po celém světě, na kontě má však již desítky fantasy knih pro mladé čtenáře.
  3. Společně s Cassandrou Clare (Nástroje smrti) napsala sérii Magisterium.
  4. Za svou prvotinu Daň peklu si v roce 2007 vysloužila cenu Amerických knihovníků.
  5. Se svým manželem a synem žije v Nové Anglii v domě s tajnou knihovnou.

Příběh zasadila Holly Blacková do světa, který se od toho našeho liší jen v jediném detailu – existencí urychleného stínu. O tomto světě se dozvídáme prostřednictvím hlavní hrdinky a ač se příběh odehrává v současnosti, hned v úvodu se prolíná s větším množstvím retrospektivních kapitol, které čtenáři odhalují podrobnosti z dětství Charlie a její cesty, jak se stala podvodnicí a zlodějkou. To umožní lépe pochopit hlavní hrdinku, ač někdo může považovat střídaní současnosti a minulosti za rušivé a zpomalující děj.

O světě ústřední protagonistky a o stínové magii a vlastně i hrdince samotné se v průběhu čtení na čtenáře valí velké množství informací a nějakou dobu vlastně není jasné, jak s nimi naložit. Až na konci knihy lze všechny informace nebo alespoň jejich podstatnou část využít, a tak si udělat ucelený obraz o tomto světě a detailech, s kterými autorka pracovala po celou dobu.

Hlavní postavu nelze nazvat úplně „hrdinkou“ – působí totiž dost svérázně, jde si za svým a pro své zájmy obětuje vše, neštítí se ani okrást své známé. Ne každému čtenáři může být sympatická, a ne každý si k ní může vybudovat vztah nebo si ji oblíbit. Nic není jen černobílé a u Charlie to platí na sto procent. U jejího přítele Vince se dočkáme několika retrospektivních kapitol, které poodkryjí tajemství jeho minulosti a nezbývá než doufat, že v chystaném pokračování dostane více prostoru, neboť si ho jistě zaslouží.

Mnoho čtenářů bude Kniha noci svádět k tomu, aby ji porovnávalo s předchozí úspěšnou sérií Krutý princ. Nicméně tato kniha, značená jako new adult, cílí na starší čtenáře, a navíc ji lze popsat jako fantasy detektivku. Značný rozdíl mezi jednotlivými díly se nachází v postavách, ty jsou starší a mají jiný pohled na svět, což nemusí každému vyhovovat. I přes pomalejší rozjezd určitě stojí za to si román přečíst až do hořkosladkého konce. Jen zde hrozí nebezpečí, že po jejím dočtení budete hledět na svůj stín s notnou dávkou nedůvěry.

  • Holly Blacková: Kniha noci (Kniha noci 01)
  • CooBoo, 2022
  • Překlad: Petra Badalec
  • 384 stran, 429 Kč (v e-shopu Fantasye již za 386 Kč)
2. června 2023, Ivana Scholzová

Kniha noci

Kniha noci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč