Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Temná romance z mrazivé Aljašky, Tracy Wolffová: Touha (Touha 01)

touha wolfova tracy

Před více než deseti lety se stala upírská sága Stmívání celosvětovým fenoménem a přispěla tak k rozkvětu paranormálních young adult knih. Trendy mají tendenci se vracet, o čemž svědčí i překlad Touhy, zbrusu nové upírské romance. Bude tuto sérii následovat stejné šílenství jako jejího staršího a známějšího sourozence?

Grace byla celý svůj život šťastná. Život v slunné Kalifornii spolu s milovanou rodinou ale netrval dlouho. Po smrti rodičů je dívka nucena se přestěhovat ke svému strýci a sestřenici až na dalekou Aljašku. V mrazivé pustině stojí Katmerská akademie, která se stane jejím novým domovem. Grace ale netuší, že starobylá škola skrývá tajemství, o kterých se jí ani nesnilo.

Hned po příjezdu potkává dívka tajemného a překrásného Jaxona Vegu. I přes prvotní šok a všudypřítomnou bolest ze ztráty rodičů se Grace snaží nevzdávat a dát novému životu na severu šanci. Brzy však zjišťuje, že její příjezd odstartoval nebezpečnou hru o moc mezi tamními frakcemi. Jejich cíl je více než jasný – zabít ji. Co se doopravdy skrývá pod střechou Katmerské akademie? Je možné, že jsou příšery z jejích nočních můr skutečné?

Megahit z Tik Toku

Touha představuje první díl paranormální šestidílné série, za kterou stojí ostřílená spisovatelka Tracy Wolffová. Kniha je promovaná jako ideální čtivo pro milovníky Stmívání a pro novou generaci Tiktokerů, kteří jsou upířínami dosud nepolíbeni. Nese se i v podobném duchu jako její slavnější předchůdce – krásný a nedostupný mladík s tajemstvím, nadpřirozené bytosti a mrazivá divočina, kam se hlavní hrdinka přestěhuje. Má ale daleko pomalejší rozjezd a trvá poměrně dlouho, než si Grace začne uvědomovat, že něco není v pořádku.

Tracy Wolffová v pěti bodech

  1. Žije v Austinu v Texasu se svou rodinou.
  2. Píše i pod pseudonymy Tracy Deebs a Tessa Adams.
  3. Vydala již přes šedesát čtyři románů všech možných žánrů.
  4. Je velkou milovnicí upírů, draků a dalších paranormálních bytostí.
  5. Ráda zkouší nové recepty.

Větší počet stránek může na první pohled působit možná trošku děsivě, krátké kapitoly na dvě tři čtyři stránky to ale hravě vyrovnávají. Wolffová se s tím rozhodně nemazlila a šla do toho po hlavě. Příběh je navíc psaný v první osobě z pohledu Grace, čtenáři tak mají mnohem lepší možnost hlavní hrdinku poznat a zjistit, jak na ten „paranormální cirkus“ reaguje z první ruky. Jak již bylo zmíněno, kniha se ze začátku rozjíždí pomaleji a soustředí se především na adaptaci hlavní hrdinky do nového prostředí a seznamování se s ním a novými spolužáky. Pro někoho možná trošku nudnější, je však třeba si uvědomit, že Touha slouží pouze jako úvod do celé šestidílné série.

Paranormální cirkus

Co se týče nadpřirozených bytostí, figurují zde tři hlavní frakce – upíři, vlčí měniči a draci, všichni se ale čtenářům představí až v druhé části příběhu. I tak jde ale o poměrně zajímavou směsku, kterou v Stmívání rozhodně nenajdete. Co se týče postav, hlavní hrdinka Grace může občas sice působit jako hloupá husička vrhající se do nebezpečí rovnou po hlavě, ve výsledku ale není až tak hrozná. To samé platí o tajemném Jaxonovi. Romantika tvoří velkou část příběhu a už od začátku je poměrně jasné, jakým směrem se bude ubírat. Tato předvídatelnost však k tomuto typu příběhu patří a dělá z něj přesně to, co od něj čekáte.

Odhadnout cílové publikum této série se zdá poměrně těžké, mohla by se ale líbit jak mládeži, tak i starším čtenářům odrostlým na Stmívání. Rozhodně nejde o nic originálního, je třeba ale zmínit poměrně nečekaný konec, který okamžitě naláká na pokračování, když už nic jiného.

Touha je ideálním čtivem pro všechny milovníky paranormální romance, upírů, draků a vlků.

  • Tracy Wolffová: Touha (Touha 01)
  • Fragment, 2023
  • překlad: Drahomíra Michnová
  • 496 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
6. ledna, Kateřina Kopišťová

Touha 01

Touha 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč