Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tchaikovski varuje o konci světa: Lidstvo tam čeká maximálně vražedná příroda, Adrian Tchaikovski: Klec duší

Tchaikovsky Adrian: Klec duší

Britský spisovatel sci-fi Adrian Tchaikovski se často pyšní originálními nápady. Jak by ne, sám má na kontě neobvyklou kombinaci studia psychologie, zoologie a praxe v právničině. Předurčuje ho to k výjimečně zajímavým románům a zápletkám, které do češtiny začalo převádět hned několik nakladatelství. Nejnovější přírůstek ze stáje vydavatelství Planeta9 nese název Klec duší a vypráví příběh o lidstvu, které už má na kahánku.

Ve vzdálené budoucnosti hrozí planetě Zemi zánik. Slunce totiž umírá a lidská rasa nepřišla na to, jak to zastavit. Naopak, místo výprav do kosmu nevedly snahy celých pokolení k ničemu jinému než k tomu, že se zbytky civilizace uzavřely do jednoho jediného města Shadraparu, kde si lidé řeší svá malá dramata – politikaření, dluhy, vraždy, drobnou kriminalitu i třeba tělesné úpravy.

Naneštěstí hlavní hrdina Stefan Advani si ničeho takového už neužije. Za své prohřešky byl odsouzen na doživotní pobyt na Ostrově – plovoucím vězení na jezeře v srdci smrtící džungle. Vězni tu společnými silami těží chemikálie a rudy, které udržují Shadrapar v provozu, a zároveň si šlapou jeden druhému po krku. Prostě Klec duší.

Tisíc a jeden nápad

Nová kniha Adriana Tchaikovského začíná jako cesta vězeňskou lodí kamsi do vražedného neznáma. Zní to skoro jako Srdce temnoty Josepha Conrada, a to není zdaleka první inspirace, které si člověk během čtení všimne. O umírající planetě Zemi a dekadentním lidstvu, které už všechno vzdalo, toho bylo napsáno spousty, Tchaikovski z tematiky přesto vyždímal docela hutný kousek, který oplývá výjimečnou čtivostí.

Po úvodní pasáži, kdy se útlocitný Stefan začleňuje do vězeňského kolektivu, v němž si nikdo nemůže dělat naděje na přátele, se přesouváme do jeho minulosti v Shadraparu a k důvodům, proč se do zeleného pekla džungle vůbec dostal. Tak proskáčeme dějem hned několikrát, což přidává autorovi jen další a další prostor na demonstraci své imaginace. Mimo džungli a Shadrapar se podíváme i do neméně smrtící pouště, jež jako bloudi brázdí nevysvětlitelní tvorové vysocí jako mrakodrapy, i do temných prostor hluboko pod Shadraparem, kde dlouhá milénia lidských civilizací nastřádala všemožné poklady i nebezpečenství. Nápadů totiž má autor na rozdávání a nebojí se je použít kdekoli, kde pro ně najde místo.

Adrian Tchaikovsky v pěti bodech

  1. Britský autor s původně polským jménem Adrian Czajkowski se narodil v roce 1972 v Lincolnshiru v Anglii.
  2. Vystudoval zoologii a psychologii na University of Reading, později praktikoval právo.
  3. Po patnácti letech snah se prosadit vyšla jeho románová prvotina Impérium černé a zlaté roku 2008.
  4. Za román Děti času získal roku 2016 cenu Arthura C. Clarka.
  5. Od roku 2018 je spisovatelem na plný úvazek. Žije se svou ženou v Leedsu.

A to je vlastně tak trochu alfa i omega celé knihy, kterou spisovatel pojal jako subjektivní kroniku, v níž hlavní hrdina chvílemi promlouvá i na samotného čtenáře. Čtivý příběh ubíhá tu rychleji, tu pomaleji a jeho hlavní devizou je prezentace mnohých autorových originálních myšlenek. Přesto se člověk občas nemůže ubránit dojmu, že Klec duší vlastně vede odnikud nikam. Lidstvo i hlavní hrdina mají v jejím pojetí dost depresivní vyhlídky, což kniha bere jako svůj výchozí bod – zároveň ale i jako bod, k němuž celou dobu kráčí. To je dost zajímavé pozadí, na které by si mnoho autorů netrouflo, zároveň to však u 550stránkové knihy s těsnou sazbou staví čtenáře častokrát před rozhodnutí, jakou další motivaci mu vlastně autor dává k otáčení stránek.

Přistupte blíže, lidstvu už není pomoci

Podobně jako jiné romány Adriana Tchaikovského představuje Klec duší zajímavý ústřední koncept, a ještě originálnější nápady. Zároveň však místy pokulhává v jednom z nejdůležitějších faktorů – udržet člověka u čtení. Není tedy divu, že se čtenářské recenze hemží rozporuplnými reakcemi, kdy někteří knihu vyzdvihují do výšin a jiní na ní nevidí nic moc světoborného. Pokud jste však srozuměni s tím, že máte před sebou mírně depresivní a občas rozvláčné čtení o konci lidstva (kombinované mimo jiné s ekologickými tématy), pak otevření této knihy rozhodně nebudete litovat.

  • Adrian Tchaikovsky: Klec duší
  • Planeta9, 2020
  • překlad: Milan Pohl
  • obálka: Jiří Miňovský
  • 568 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
12. července 2021, Jan Nohovec

Klec duší

Klec duší
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč