Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tak trochu ostřejší četnické humoresky, Tomáš Bandžuch: Dlouhý krok do tmy

Bandžuch Tomáš: Dlouhý krok do tmy

Jak oslavit století vzniku československého státu? Takovou otázku si loni pokládal kdekdo. Tomáš Bandžuch se rozhodl k oslavám přidat a zvolil trochu netradiční způsob – historickou krimi. Nebál se vykročit za hranice fantastiky, ve které se už etabloval, do tvrdé konkurence mainstreamového čtiva. A odvážně pojal i samotnou „oslavu“ – vznik Československa nevidí úplně v růžových barvách. Což je ale jenom dobře.

Skvěle zvolený je proto název díla, který atmosféru knihy vystihuje dokonale. A dlouhý krok do tmy podniká i Bandžuch, který zkouší zcela nový žánr. Nastudovat takové převratné historické období dá spoustu práce. Ale v tomto ohledu nemá Bandžuch konkurenci. Vzhledem k tomu, že „občanským povoláním“ je profesionální historik zabývající se první republikou, reálie mu nečinily nejmenší problémy. Na knize je to setsakramentsky znát.

Teď nemluvím ani tak o tom, jak moc vycházel nebo nevycházel z dobových pramenů a kolik podchytil detailů. Největší síla celého příběhu je totiž právě v tom, jak Bandžuch dokáže představit atmosféru revoluční doby. Skrze příběhy jednotlivých postav ukazuje, jak komplikovaná doba to byla. Dnes se vyhlášení Československa sice může zdát jako samozřejmá záležitost. Jednoduše Čechům a dalším národům ruply nervy s dlouhou válkou a ještě delším habsburským útlakem. Ale Bandžuch názorně ukazuje, že to bylo všechno možné jenom ne jednoznačné. Nesmíme zapomínat, že stále probíhala válka, mezi bojovníky za samostatnost se vtrousili oportunisti (tak jako při každé revoluci), socialisté si zase představovali příchod pravé proletářské revoluce a spousta dalších brala vyhlášení samostatného státu jako jednu z mnoha lidových bouří, které doprovázely konec války.

Pro málokoho byla situace složitější než pro četníky, kteří sloužili jako hlavní obránci veřejného pořádku Rakouska-Uherska. To není zrovna pozice, na které byste se chtěli nacházet v momentě, kdy davy začnou shazovat Habsburské orlice. A už vůbec ne, pokud je váš velitel až fanatický zastánce umírající monarchie a na krku máte znásilnění a vraždu „adoptivní dcery“ známé socialistické revolucionářky. Přesně v takové situaci se nachází závodčí Jindřich Kališ. V podstatě chce jenom v klidu dělat svou práci, ale nejprve mu to kazí válka, pak zase revoluce. A když už to vypadá, že je po všem a Československo opravdu vznikne, tak se mu do vyšetřování připlete protřelý Rakouský intrikán, který chce monarchii udržet za každou cenu. I kdyby to mělo znamenat vypuknutí nové války.

Kromě originálního prostředí inspirovaného historickými událostmi ale jinak Bandžuch využívá naprosto klasického detektivního schématu (zlí jazykové si tady vystačí s jednoduchým slovíčkem klišé). Máme tady poldu, který žije svou prací, jeho nechtěného parťáka, respektive parťačku – socialistku Malíkovou. S tou se od počáteční neochotné spolupráce, přes krizi hrozící definitivním rozchodem, stanou opravdoví přátelé na život a na smrt. Nechybí ani dva zdánlivě nesouvisející případy „obyčejné vraždy“ a „velkého spiknutí“, které se ale nakonec ukážou jako propojené.

Slabší je také samotná detektivní rovina, k žádnému velkému pátrání vlastně ani nedojde. V podstatě k němu ani nemůže dojít, protože oba případy nepojí nic jiného než hloupá náhoda. Spíše tak čekejte procesuální kriminálku. Ovšem specifickou tím, že během revoluce klasické četnické postupy moc nefungují. Román tak nakonec funguje spíše jako historická road movie po severních Čechách, během které se ústřední duo proplétá nejrůznějšími problémy provázející vznik nového státu.

Tomáš Bandžuch nezměnil pouze žánr, ale proměnil i svůj styl a z poměrně barvitého a nápaditého vyprávění přešel sice k dobře fungujícímu, ale zato poměrně suchému stylu vyprávění. Jako kdyby ho nastudované reálie trochu svazovaly. Poslední vadou na kráse je několik pozůstatků tiskařského šotka v druhé polovině knihy. A i když kniha neexceluje v konstrukci hlavní zápletky a spokojuje se s okoukaným vyprávěcím schématem, její zasazení do převratné doby ji dodává šťávu. Není to kdovíjak skvělá detektivka, ale je to skvělý románový průvodce po prvních krůčcích nového českého státu. Dlouhý krok do tmy vám totiž dokáže osvětlit neskutečně zajímavou dobu, která je na jedné straně pozapomenutá a na druhé idealizovaná.

  • Tomáš Bandžuch: Dlouhý krok do tmy
  • Mystery Press, 2018
  • Obálka: Jindřich Janíček
  • 368 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
26. února 2019, Jan Červenka