Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tak trochu jiný Superman, Mark Millar, Dave Johnson: Superman – Rudá hvězda

Millar Mark: Superman: Rudá hvězda

Nalijme si čistého vína. Superman je tak trochu nudný hrdina. Všechno zná, všechno umí, svou morálkou by zahanbil i Mirka Dušína. Málokdo se diví Batmanově permanentní chuti tomuhle správňákovi upravit ciferník. Nejlepší Supermanovy příběhy jsou proto ty, kde je hlavním hrdinou někdo jiný, nebo kde je sám Superman nějak pozměněn…

Jedním z nejlepších Supermanových příběhů je Lex Luthor: Man of Steel. Což nikoho nepřekvapí vzhledem k tomu, že na obálce toho komiksu se skví jména Brian Azarello a Lee Bermejo. Jak jeho název napovídá, pravým Mužem z oceli je zde nikoli Clark Kent, ale Lex Luthor… a pokud jste jej ještě nečetli, určitě tak učiňte. Dnes se ale soustředíme na knihu od neméně velkého tvůrce, samotného Marka Millara (s kreslířskou podporou Davea Johnsona). Hlavním hrdinou komiksu Rudá hvězda je v podstatě také Lex Luthor, byť Superman tu hraje o dost větší roli než ve zmíněném Muži z oceli. A jde o Supermana konečně opravdu zajímavého!

K zásadní proměně tohohle modro-rudého (sic) chlápka přitom stačilo změnit relativně drobný detail a nechat jeho loď přistát v Sovětském svazu místo v Americe. Superman je stále velký slušňák, což se ostatně v marxistické ideologii všelidovosti tak nějak nosí, jenže ani on není odolný vůči tomu, že v politické praxi má tahle ideologie sklon se rychle stávat nebezpečnou a dystopickou parodií sebe sama. Ze Supermana se stává rozhodující zbraň na vahách Studené války a vedoucí muž Sovětského svazu. A stejně jako lídři před ním, ani on přeci nechce nic jiného než dobro a blahobyt pro úplně všechny…

Millarovi se v tomhle scénáři povedlo všechny postavy ohodit nekonečnými odstíny šedivé. Dotažením Supermanovy touhy po dobru ad absurdum krásně ukazuje, že ne vše dobré je správné (a obráceně). Luthor jako jediný, kdo se mu dokáže postavit, zase zdaleka není jen zápornou figurou.

Na poměrně jednoduché (byť v této jednoduchosti geniální) premise Millar s Johnsonem navíc přinášejí obrovskou spoustu drobných nápadů, které z komiksu činí velký zážitek i při opakovaném čtení. Krásně domyšlená je v tomhle alternativním světě i role Batmana, který je tradičně největším sympaťákem široko daleko.

Jedinou výtku bych měl k úplnému závěru, který je za mě promarněnou příležitostí – schválně si po přečtení představte, že by v něm místo stávajících aktérů figurovali Martha a Jonathan Kentovi.

Každopádně jde o dílo hodné jména svého autora a jeden z mála komiksů, kterým se povedlo Supermanovi takříkajíc vlít skutečnou krev do žil. Jeho nové vydání proto nenechává žádný prostor pro váhání, zda jej v knihovně potřebujete!

  • Mark Millar, Dave Johnson: Superman – Rudá hvězda
  • Překlad: Martina D. Antonínová
  • Vydal: BB art, 2020
  • 168 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 409 Kč)
11. prosince 2020, David P. Stefanovič

Superman: Rudá hvězda

Superman: Rudá hvězda
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč