Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tajný kruh 2: Otrokyně, L. J. Smithová

Smith L. J.: Tajný kruh 2 - Otrokyně

L. J. Smithová se proslavila sérií Upíří deníky, ale upíři nejsou to jediné, o čem tato americká spisovatelka píše. Příběhy pro mladé s paranormálními prvky tvoří už přes dvě desetiletí – zatímco k nám se první díl série Tajný kruh dostal teprve loni, originál vyšel už v roce 1992. V druhém díle této trilogie s podtitulem Otrokyně se vracíme do městečka New Salem, kde žije dvanáct mladých čarodějek a čarodějů, dohromady tvořících Tajný kruh…

Zasvěcení, prvním díle trilogie Tajný kruh, se šestnáctiletá Cassie Blakeová přestěhovala ke své babičce, zjistila, že je čarodějka, byla zasvěcena do čarodějnického Kruhu a zamilovala se do Adama, kluka své nejlepší kamarádky Diany. Cassie sice přísahala, že nikdy nedopustí, aby její láska k Adamovi Dianě ublížila, ale naneštěstí se o tom dozvěděla zlá Faye. Ta Cassie vyhrožuje, že pokud neudělá, co po ní chce, poví vše Dianě. Faye si z Cassie udělá svoji otrokyni, a aby toho nebylo málo, v New Salemu umírají lidé – může za to tajemná křišťálová lebka, kterou Kruh našel, či je to něco úplně jiného?

Na rozdíl od prvního dílu, kde se toho tolik nestalo, zrychluje Otrokyně tempo příběhu. Ačkoliv nejde říct, že by kniha byla plná překvapení a zvratů, nelze ji popsat jako předvídatelnou nebo nudnou. Stránky rychle ubíhají, jednak proto, že je knížka lehce a čtivě napsaná, a jednak kvůli napětí, které s postupem knihy ještě více graduje. Na konci nechybí ani akce a velké odhalení, které způsobí, že čtenář bude chtít okamžitě pokračovat dalším dílem.

Série Tajný kruh:

  • The Initiation – 1992 (č. Zasvěcení, CooBoo, 2011)
  • The Captive – 1992 (č. Otrokyně, CooBoo, 2011)
  • The Power – 1992 (č. Moc, CooBoo, 2011)

Otrokyně je napsaná typickým stylem L. J. Smithové. Ta snad nedokáže napsat knížku, aniž by v ní byla láska na první pohled, milostný trojúhelník a osud. Autorka detailně popisuje hrdinčiny představy a myšlenky. Nemluvě o případech, kdy má Cassie z něčeho pocit, který jí říká, že je něco správné/špatné… Přesně to, co některým tolik leze na nervy. Knížky L. J. Smithové zkrátka nejsou pro každého; kdo nedokáže skousnout všechna ta klišé, kterými příběh přetéká, ani by se do ní neměl pouštět.

Cassie od prvního dílu prošla velkou proměnou. Ze zasněné, nesmělé dívky, plaché jako jednorožec, které tak ráda sbírá, se změnila na odvážnou, silnou čarodějku. Je vyspělejší a má větší kuráž. Zatímco první díl se zaměřoval především na Cassie, Dianu, Adama a Faye, nyní se hrdinka a spolu s ní i čtenář seznamují se zbytkem Kruhu. Cassie poznává, že někteří nejsou tak špatní, jak si o nich myslela, a mohla by se s nimi i spřátelit.

L. J. Smith v pěti bodech:

  1. Napsala více než dvě desítky knih pro mládež s paranormálním námětem, například Upíří deníky, Tajný kruh a Temné vize. Další její série, u nás zatím nepřeložené, jsou Wildworld, The Forbidden Game nebo Night World.
  2. Její nejpopulárnější sérií jsou Upíří deníky, které poprvé vyšly v roce 1991. Od roku 2008 autorka vydává další pokračování.
  3. Procestovala celou Evropu i Dálný Východ.
  4. Je vášnivou sběratelkou – v jejích sbírkách můžeme najít nejrůznější malé krabičky, knihy o kvantové fyzice a dětské knihy z devatenáctého století.
  5. V současnosti žije v Kalifornii, ale často tráví čas na své chatě poblíž národního parku Point Reyes, kam může chodit na spoustu procházek do přírody.

Otrokyně je správným druhým dílem trilogie. Rozvíjí záhady a postavy z jedničky, přidává něco málo záhad a navnazuje na závěrečný díl. Ze všech sérií, které můžete od L. J. Smithové v našich knikupectvích dostat, je tahle určitě ta nejlepší. Takže i když jste třeba nesnášeli Upíří deníky, neodsuzujte předem Tajný kruh. Třeba by se vám mohl líbit.

  • Smithová, Lisa Jane: Otrokyně (Tajný kruh 2)
  • Albatros Media a.s. – CooBoo, 2011
  • překlad: Ivana Svobodová
  • obálka: Shutterstock
  • 224 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
Fitzpatrick Becca: Zavržený
Noël Alyson: Nesmrtelní 1 - Napořád

Redakce Fantasye doporučuje podobné série:

20. června 2012, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Tajný kruh 2 - Otrokyně

Tajný kruh 2 - Otrokyně
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč