Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tajná historie Twin Peaks: Deník, který není tím, čím se zdá být, Mark Frost: Tajná historie Twin Peaks

Frost Mark: Tajná historie Twin Peaks

Vše, co jste chtěli vědět o nikdy nevyřčených tajemstvích v pozadí seriálu Twin Peaks… se zde nedozvíte. Pokud ale na Frostovu a Lynchovu hru s vrstvením tajemství na další tajemství přistupujete dobrovolně a rádi, vítejte v ráji.

Tajnou historii Twin Peaks představuje reklama jako určité přemostění mezi původním seriálem a jeho letošním pokračováním. Je to částečně pravda v tom, že se odhalí pár nedořečených detailů ze života postav a představí se jedna nová. Jinak jde ale spíše o samostatné dílo ze světa Twin Peaks, ba přímo o artefakt, který prosákl ze své fikční existence až do čtenářových rukou, a který tak činí celé to univerzum ještě znepokojivější.

Tajná historie Twin Peaks je jakýmsi deníkem, sepsaným osobou známou pouze jako Archivář. Čtenář dostává do rukou již opoznámkovanou verzi, a to agentkou FBI s iniciálami T. P. Tu pověřil úkolem přečíst celý materiál a odhalit Archivářovu totožnost nám všem známý Gordon Cole. Tak jak se sám Archivář pouští do komentování a vysvětlování novinových útržků, tajných zpráv různých vojenských organizací a dalšího, agentka T. P. ověřuje jednotlivé skutečnosti a komentuje Archiváře i své osobní pocity. Ve chvíli, kdy knihu dostává do rukou laskavý čtenář, tak jde již o metafikci na x-tou, v níž ani zdaleka není jasné, kde končí náš svět a začíná ten fiktivní.

Deník samotný je rozdělený na několik tematických celků, které ale na sebe – minimálně v Archivářově mysli – plynule navazují a tvoří jediný příběh. Začínáme výpravou Lewise a Clarka, slavných amerických objevitelů, kteří zažijí cosi divného na místě, kde mezi dvěma horami tryská vysoký vodopád. Plynule pak přecházíme k příběhu jednoho indiánského kmene a již o něco kostrbatěji k fenoménu sledování UFO. Zde přichází na scénu jedna ze spíše okrajových postav seriálu, starostův bratr a vydavatel místních novin, Douglas Milford, který v deníku hraje zcela klíčovou roli.

Mark Frost v pěti bodech

  1. Narodil se v New Yorku, vystudoval režii a scenáristiku.
  2. Proslavil se seriálem Twin Peaks, na kterém se podílel společně s Davidem Lynchem.
  3. Společně s ním pak vytvořili v roce 2017 pokračování původního seriálu odehrávající se o 25 let později.
  4. Některé jeho knihy vyšly i v češtině. Mezi nejznámější patří třeba Golfový sen a Přísně tajný cíl.
  5. Momentálně žije se svou ženou a synem v Los Angeles.

V následující části, pro čtenáře asi nejzajímavější, se deník věnuje několika postavám z Twin Peaks a historii hlavních rodin městečka, aby se oklikou vrátil opět k mimozemským entitám… a sovám.

Není to ale kupodivu čtivo ani příliš náročné, jak by se dalo čekat, ani nezáživné. Mark Frost dokonale kombinuje „divnost“ Twin Peaks, hrátky s možná-a-možná-ne fiktivní historií a akční vyprávění, ač formou komentovaných dokumentů.

Minimálně pro fanoušky Twin Peaks je navíc kniha povinností už pro svou podobu. Jde o nádherně vyvedenou publikaci s pečlivě vypiplaným zpracováním všech článků, zpráv i komentářů, doplněnou o velkoformátové fotografie, které člověka snadno přenesou na místo, kde to máme tak rádi, a kde věčně zní geniální hudební motiv skladatele Badalamentiho. Po jejím dočtení budete z toho všeho moudřejší jen o málo, maličko. Ale tak to má být.

  • Mark Frost: Tajná historie Twin Peaks
  • Jota, 2017
  • Překlad: Jan Kovařík
  • 368 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
13. října 2017, David P. Stefanovič

Tajná historie Twin Peaks

Tajná historie Twin Peaks
598 Kč 538 Kč