Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ta, jež čeká: Daniel Polansky završuje trilogii Dolní město, Daniel Polansky: Ta, jež čeká (Dolní město 3)

Polansky Daniel: Dolní město 3 - Ta, jež čeká

První díl trilogie byl autorovým knižním debutem, který ihned sklidil obrovský úspěch a byl vydán ve třinácti jazycích. Třetí pokračování je finální tečkou za slibně nastartovanou trilogií.

Děj finálního dílu série se odehrává několik let po událostech předchozí knihy. Správce, solitér a zároveň nepsaný král podsvětí královského města Rigu stačil kapku zestárnout, což mu na optimismu nepřidalo. Zatímco se ze všech stran se vynořují staré křivdy, přežité vládnoucí struktury se nezadržitelně řítí do propadliště dějin a patří k nim i Správce. Ale než vyklidí pole, chystá se ještě na poslední velký gambit.

Očekávání finále grande jistě budilo v nejednom čtenáři stejně velké napětí jako otázka startu Jardy Jágra na tuzemském mistrovství světa v ledním hokeji. Předchozí díly měly kvalitativně stoupající tendence, tudíž naděje na vybroušenou tečku byla na místě. Co se týče uštěpačných poznámek hlavního hrdiny, vydatného množství dialogů a naturalistických popisů všudypřítomného špinavého města, žádný čtenář nebude o tyto základní devizy autorova stylu ochuzen. Nicméně pro práci na kulisách se zapomnělo na ostatní nutné složky plnohodnotného divadla.

Daniel Polansky v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1984 v Baltimoru.
  2. Léčba ostrou břitvou, první část trilogie Dolní město, je jeho literárním debutem.
  3. Léčba ostrou břitvou byla přeložena do třinácti jazyků.
  4. Polanského styl je přirovnáván k tradici George R. R. Martina, J. R. R. Tolkiena a Quentina Tarantina.
  5. Mezi jeho vzory patří Dashiel Hammett a Raymond Chandler.

Prvních sto stran se tudíž čtenář kochá pozadím, kterého se mohl nabažit už dvakrát. Na dalších dvou stech padesáti stranách už postavy poskakují a naznačují, že děj je na cestě. A v cílové padesátce se všechno rozsekne krvavou gilotinou. Až na jeden zvrat je sice již od přečtení anotace naprosto evidentní, jak celý příběh nakonec dopadne, nicméně proměňování penalt je autorova mistrovská disciplína. Stejně jako v předchozích dílech se poslední část knihy čte jedním dechem a dává zapomenout, že drtivá většina textu byla jen nudným zdržováním uprostřed hřiště. Nabízí se tak otázka, zdali materiál trilogie není jen nafouknutým materiálem na jednu knížku.

Ta, jež čeká není špatná kniha. Zabaví bez problému, ale pokud ji člověk náhodou zapomene v dopravním prostředku, než dojde ze zastávky domů, už ani nebude vědět, že něco četl. Svět, v němž by každá fantasy série vygradovala a kde by poslední díl byl dokonalou tečkou uzavírající osudy postav, s kterými člověk strávil nějaký ten úsek života, se tu stává místem, kde se přešlapuje na dohled přehlédnutelného cíle. Odpusťme však začínajícímu autorovi, že velké finále nezvládl, protože i přesto jeho trilogie stojí za přečtení. Její největší chybou nakonec je, že vyšla v pevné vazbě, která komplikuje vlakové čtení.

  • Daniel Polansky: Ta, jež čeká (Dolní město 3)
  • Euromedia Group – Knižní klub, 2013
  • překlad: Petra Diestlerová
  • obálka: Emil Křížka
  • 414 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
31. ledna 2015, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dolní město 3 - Ta, jež čeká

Dolní město 3 - Ta, jež čeká
359 Kč 323 Kč