Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Svět se zhroutil. A my jsme běželi…, Adrian J. Walker: Běžecký klub na konci světa

Walker  Adrian J.: Běžecký klub na konci světa

Naše rodina byla jedna z mála v oblasti, která přežila den, kdy Zemi zasáhl zbloudilý asteroid. Měli jsme štěstí. Nebo jsme si to alespoň zpočátku mysleli. Všechno se velmi rychle začalo změnit – lidé, svět i naše životy. A naše domnělé štěstí nemělo trvat dlouho.

Adrian J. Walker se rozhodl nahlédnout do nedaleké budoucnosti. A nebyl to pohled radostný ani optimistický – slovy věštkyně Jolandy: „Vidím velký špatný!“. Běžecký klub na konci světa je o konci světa, nebo lépe řečeno o tom, co se dělo PO konci světa. Všechno totiž začalo tím, že Zemi trefil pořádně velký šutr z kosmu a vyhladil velkou část lidské populace.

Jsem Edgar, velmi špatný otec

Před apokalypsou byl Ed mizerný otec. Dost pil, zanedbával ženu, děti i cvičení, ale byl vážně dobrý v hledání důvodů, proč nemůže být lepší otec a v přesvědčování se, že to s ním není zas tak hrozné. Po prožité noci hrůzy se toho ale vlastně až tak moc nezmění. Celá rodina se sice stáhne do kasáren, která ve zdevastovaném světě nabízí iluzi ze všeho nejvíc připomínající normální život, jenže Ed se stále snaží být co nejdál od ženy a dětí. Raději chodí hledat zásoby do odlehlého města než trávit čas společně.

A trest na sebe nenechá dlouho čekat: Jednoho dne jsou při Edově návratu kasárna prázdná a nebohý otec vidí už jen odlétající vrtulníky plné evakuovaných. Od vojenské posádky se dozví, že na Štědrý den má jeho rodina odjet lodí ze vzdáleného města do Austrálie, které se zásah asteroidem téměř vyhnul. A tak se s několika dalšími „nezachráněnými“ vydá na cestu přes polovinu Anglie…

Co z nás zůstalo

Hlavní motor pohánějící příběh je asi zřejmý. Otec, který ztratil svoji rodinu; špatný otec, ve kterém se hnulo svědomí, a nyní chce zoufalým hrdinským činem zachránit vše, dokud ještě může. Muž, který se vydává na cestu s jasným cílem, ke kterému se může upnout.

Adrian J. Walker dal tomuto příběhu dvě vzájemně splývající roviny. První z nich je popis postapo světa. Na své cestě se skupina poutníků setkává s mnoha různými lidmi. Autor se s ničím nemazal a ztvárnil přerod společnosti zhruba tak, jak by se vše mohlo odehrát pravděpodobně i ve skutečnosti. Základní pravidla platící v civilizovaném světě padla; boj o zdroje, zejména potraviny a vodu, vyhrává silnější, rychlejší nebo lépe vyzbrojený. Člověk je člověku opravdu vlkem a o věci, které má, se nehodlá dělit. Lidé se sdružují do menších uzavřených komunit, a každý, kdo přijde „zvenčí“, se ocitá ve smrtelném nebezpečí.

Walkerův svět je surový, drsný, ale naprosto uvěřitelný. Dokázal se vymanit z pout žánrových klišé hlavně díky svojí variabilitě – během putování projde skupina vesnicemi i městy, ve kterých je chování lidí zcela odlišné, setkávají se s jednotlivci i různě velkými skupinami. Jakkoli je apokalypsa ohrané a vyždímané téma, je v autorově podání zábavná, působivá a děsivá zároveň. A dobré kulisy (byť v tomto případě rozhodně ne originální) příběhu vždy prospívají. Běžecký klub na konci světa není výjimkou.

Běžecký klub

Než se pustíme do druhé roviny příběhu, tedy postav, je třeba ještě si upřesnit, jak je to vlastně s tím běžeckým klubem v názvu knihy. Inu, je to vlastně takový vnitřní vtip v rámci knihy, protože když poutníkům začne docházet čas, rozhodnou se, že zbytek cesty poběží. No a organizovaná skupina běžců je přece běžecký klub, no ne?

Mimochodem – obálka v kontextu k obsahu knihy trochu mate, ale visící boty vizuálně dominující celému obrazu jsou prostě dokonalé (a jen kvůli nim obálku zmiňuji)!

A po troše humoru a chvály zpět k avizovaným postavám. Nesourodá skupina čítající čtyři muže a ženu sama o sobě nabízí slušný potenciál k práci se vztahy mezi nimi, ale upřímně: Dalo se z toho vytřískat mnohem více. Hlavní hrdina je… rozporuplný. Budete rozumět jeho motivaci, nejspíš s ním i soucítit, ale hlavní otázkou je, zda budete věřit jeho přerodu z otce-flákače v milujícího muže a tátu. On se totiž Ed v samém počátku knihy profiluje jako dost nesympatický chlapík, a pak přijde z ničeho nic změna lusknutím prstů. Kromě toho budete těžko věřit i tomu, že zvládne všechen ten běh a tělesnou námahu, kterými mnoho let upřímně pohrdal.

Adrian J. Walker v pěti bodech

  1. Narodil se v Sydney roku 1970.
  2. V mládí se s rodiči přestěhoval do Spojeného království. Vystudoval univerzitu v Leedsu a v současnosti žije s rodinou v Londýně.
  3. Dlouho dobu žil v karavanu, který jeho otec našel v příkopu u silnice a vlastnoručně opravil.
  4. Adrian se od malička zajímal o tři věci: jazyky, hudbu a nové technologie. Není proto divu, že začal pracovat jako vývojář.
  5. Nakladatelství Omega v blízké budoucnosti chystá vydání autorova nejnovějšího románu: Poslední pes na zemi.

A ani v rámci vztahů mezi členy skupiny se dlouho vlastně nic moc neděje, děj je soustředěn spíše na jejich interakci s přeživšími, které potkávají cestou. Žádné drama nebo neshody, pouze idylka s malými přeháňkami. Jenže v závěru knihy se autor pokusí všechno strhnout a změnit. Projevená snaha je však už v této fázi příliš okatá a upachtěná. Na poslední chvíli si skupina začne všímat, že jich je pět, že většina z nich má minulost, že mezi sebou mají ženu… Autor začne hlavnímu hrdinovi házet klacky pod nohy; snad aby vzbudil ve čtenáři soucit, kdyby náhodu doteď nezabral na citlivé téma ztráty rodiny, takže nebohý chudák dojde do cíle zrasovaný a na hranici smrti.

Vyvrcholení celého příběhu je brutálně přestřelené a čtenáři si toho nemohou nevšimnout. Pokud máte rádi sladkobolná dramata, budete slzet dojetím, pokud jste spíše cyničtější povahy, budete s potměšilým úšklebkem přát hlavnímu otloukánkovi ještě nášup.

Běžecký klub na konci světa je zajímavou výpovědí o muži, který se upnul k cíli, jemuž obětuje vše. Adrian J. Walker dal příběhu opravdu dobré postapokalyptické kulisy, ale neporadil si s tím hlavním – postavami, což nezachránil ani zběsilým, leč přepáleným závěrečným finišem. Příběh díky tomu stěží překoná laťku průměrnosti, ale přesto má v sobě několik aspektů, které vám učarují, a situací, které dokážou uvíznout čtenářům v paměti.

  • Adrian J. Walker: Běžecký klub na konci světa
  • Omega, 2018
  • Překlad: Aleš Kolář
  • Obálka: Jiří Miňovský – ARBE
  • 472 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
26. prosince 2018, Martin Bečvář

Běžecký klub na konci světa

Běžecký klub na konci světa
399 Kč 359 Kč