Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Svět bez magie je jejich jedinou nadějí, Sara Raaschová: Mráz nebo noc (Sníh nebo popel 3)

Raaschová Sara: Sníh nebo popel 03 - Mráz nebo noc

Meira už zdaleka není tou mladou a bezstarostnou dívkou. Na jejích bedrech se nyní houpe nevýslovná tíha. Angrův temný rozklad se totiž šíří jako mor a nakazí každého, kdo je příliš slabý na to, aby se mu postavil. Pokud to takhle půjde dál, celý svět nakonec upadne do temnot zapomnění. Schyluje se ke strašlivé válce, v níž přijdou o život tisíce nevinných duší. Zdá se, že ze zajetí černé magie není cesty zpět. Jediná naděje se nachází v sebeobětování. Jenže dokáže královna zimy čelit svému osudu a přijmout smrt pro záchranu ostatních?

Panovnice bude muset projít tou nejtěžší zkouškou ze všech. Je třeba, aby dokonale ovládla své mocné schopnosti. Jen pokud si bude sama v sobě bezpodmínečně jistá, může podniknout cestu do labyrintu, jenž se rozprostírá pod Střídavými královstvími. Právě bude zapotřebí, aby navždy sprovodila z povrchu zemského nejen kouzla, ale i samu sebe jakožto královský zdroj. Jenže zatímco se odhodlává, nepřítel se připravuje na boj. Koho si budou dějiny pamatovat jako vítěze?

Závěr celé trilogie se nese v temnějším duchu než její předchůdci. Blíží se zkáza, která je patrná napříč všemi stránkami. Díky oné katastrofě celá kniha opravdu svižně odsýpá, zatímco druhý díl byl spíše oddechový a seznamoval své čtenáře s tím, jak tato propracovaná říše funguje. Oproti tomu si poslední příběh rozhodně nebere servítky a střídá jedno napětí za druhým. Krátké vojenské šarvátky brzy ustoupí taktizování a plánům na velký střet, v němž zcela dle očekávání nachází děj své završení.

Kromě klasických prvků, na které vás autorka naláká již v anotaci, se však mohou čtenáři těšit i na několik překvapení. Zajímavý vývoj postav a vyvrcholení milostných patálií jsou jen některé z aspektů. Připravte se na politické hříčky i na nová dosud neprobádaná místa.

Sara Raaschová v pěti bodech

  1. Již v pěti letech naprosto věděla, že je předurčena k tomu, aby se stalo spisovatelkou.
  2. Kromě toho je to talentovaná výtvarnice.
  3. Patří mezi nadšené fanoušky Assassin’s Creed.
  4. Chystá novou knižní sérii s názvem Rebelové vln.
  5. Narodila se roku 1989 v Ohiu v USA.

Sara Raaschová rozhodně ví, jak napsat dobrou knížku. Umí stvořit zcela novou dimenzi, kterou si zamilujete. Navíc všechno do sebe ideálně pasuje, a vy tak nebudete mít pocit, že by vám něco scházelo, či naopak některé detaily působily nereálně. Svým čtenářům totiž kromě popisných pasáží s trochou toho sladkého klišé, na které si všichni nevědomky potrpí, servíruje taktéž vydařenou dějovou linku.

Obecně se jedná o jednu z povedenějších fantasy sérií pro mladé dospělé. Jestli se hrdě nazýváte fanoušky tohoto žánru, bude vám po chuti i Mráz nebo noc. Jde o kvalitní čtivo s obstojnými pilotními postavami, ke kterým čtenář okamžitě pocítí sympatie. Rozhodně lze toto dílo doporučit coby relaxační záležitost pro dlouhé podzimní večery.

  • Sara Raaschová: Mráz nebo noc (Sníh nebo popel 3)
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • Obálka: Jeff Huang
  • 328 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
7. listopadu 2018, Anastasja Vištalová

Sníh nebo popel 03 - Mráz nebo noc

Sníh nebo popel 03 - Mráz nebo noc
329 Kč 296 Kč