Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Supermana trápí v novém komiksu Tajnosti a lži, kol.: Superman 2 – Tajnosti a lži

kol.: Superman 2: Tajnosti a lži

Když na jedné straně ringu stojí mimozemšťan, který svým zrakem rozpaluje kovářské výhně a holýma rukama v nich tepe železo, je třeba proti němu postavit minimálně stejně schopné vyzyvatele. Supermanovi nejnovější nepřátelé snesou i přísná měřítka, jejich rozepře s Kryptoňanem však vesměs vyznívají do ztracena.

Helspont, který svým vzezřením připomíná namodralou verzi Ghost Ridera, představuje zlosyna toho nejtěžšího kalibru, neboť se bez skrupulí chystá zotročit si celou planetu Zemi. Zlodějka Anguish zase mění svou hustotu dle libosti a díky tomu je prakticky nedotknutelná. A aby toho na Supermana nebylo málo, následkem ruské snahy získat vlastního Supermana začne na planetě řádit elitní mimozemský zabiják v lecčems podobný filmovému Predátorovi. Jednoduše další náročný pracovní týden.

Tajnosti a lži potvrzují, že se komiksový Superman vydal především cestou nenáročné, přímočaré akce. Nemine dějová linka, v níž by Superman neházel někým o stěnu mrakodrapu, nebo v níž by někdo naopak nemasíroval záda jemu. Paradoxně nikdo z jeho soupeřů nestojí o přímou konfrontaci a jednotlivé půtky sice začínají velkolepým měřením sil, zpravidla však končí ústní domluvou. Jak se zdá, ne vždy je síla tím správným prostředkem k vítězství. A Superman v tomto komiksu rozhodně není nepřemožitelný, ba naopak. Jeho sokové víceméně zmizí ze scény dobrovolně, aniž by je k tomu muž z oceli vyloženě dokázal přinutit.

Drobné zklamání z prvoplánové akce vyvažují alespoň částečně osobní lapálie Clarka Kenta, který se ocitá mezi mlýnskými kameny. Perry White od něj očekává chvalozpěvy na Supermana, jejichž psaní se skromnému Clarkovi příčí, a Lois Laneová mu na krk věsí vlastní příbuzné. K tomu se ke Clarkovi nastěhoval Jimmy Olsen, a tak je Supermanova tajná identita nejen v neustálé permanenci, ale víc než kdy jindy v ohrožení, že bude odhalena.

Keith Giffen a Dan Jurgens v pěti bodech

  1. Keith Giffen je zasloužilý komiksový harcovník z New York City.
  2. Giffen kreslil celou řadu superhrdinů, do dějin komiksu se však zapsal zejména jako spolutvůrce Loba.
  3. Dan Jurgens je komiksový scenárista a kreslíř z americké Minnesoty, který prakticky celou tvůrčí kariéru strávil u DC Comics.
  4. K postavě Supermana se poprvé dostal jako kreslíř v roce 1987. O dva roky později převzal The Adventures of Superman, později přešel i do hlavní supermanovské řady.
  5. Z dalších hrdinů si vyzkoušel Batmana, Nightwinga či marvelovské ostré hochy Thora a Captaina Ameriku.

To připomínají scenáristé Keith Giffen a Dan Jurgens (coby spoluautor námětu) drobnou vedlejší zápletkou, v níž se jeden příliš aktivní blogger domnívá, že Supermanovu totožnost odhalil. Scenáristé však tento průšvih jen nakousnou, záhy jej však utnou právě ve prospěch akční podívané. Přitom v komplexnějším zobrazení síly a senzacechtivosti médií, která by byla schopná domnělého hrdinu rozsápat na kousky, dřímal slušný potenciál.

Tajnosti a lži pokračují v trendu, který u nás nastavily předchozí komiksy z „nové 52“. Pod poměrně tuctovou superhrdinskou obálkou se skrývá spotřební komiksový příběh, respektive trojice kratších, na sebe víceméně nenavazujících epizod ze Supermanova života, které ještě doplňuje story o Helspontově původu.

A jakkoliv není vyloženě nad čím plesat, hořekovat by bylo podobně přehnané. Tajnosti a lži mají i své světlé momenty, zejména úsměvné scénky, v nichž se muž z oceli snaží žít nenápadný život Clarka Kenta. Přesto se nelze zbavit pocitu, že ze Supermanova restartu pro novou čtenářskou generaci, který měla první čísla „nové 52“ zahájit, bylo možné vykřesat ještě mnohem víc.

30. června 2014, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Superman 2 - Tajnosti a lži

Superman 2 - Tajnosti a lži
399 Kč 359 Kč