Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Supermana tentokrát provází hlavně nespoutaná akce, Jim Lee, Scott Snyder, Alex Sinclair: Superman Nespoutaný 2

kol.: Superman nespoutaný 2

Zakončení minisérie z nové Supermanovy řady v rámci New 52 se ještě více odpoutalo od dialogů, děje a vůbec všeho, co by mohlo zdržovat od bitek epických rozměrů. Zbývá jenom otázka, jestli to ale stačí na dobrý komiks.

Pokud o první knize minisérie Nespoutaný Superman platilo, že staví proti slavnému superhrdinovi jednoho protivníka za druhým takovým tempem, že neví, kam dřív skočit, pro druhou knihu to platí přinejmenším dvojnásobně. Nic jiného se tady totiž ani neděje, skoro všechny dějové linky byly připraveny minule a teď je čas jen na dršťkovou epických rozměrů. Kdo všechno si na Supráka vlastně troufne? No v první řadě je to speciálně proti-supermanovsky vybavená armáda generála Lainea, nechybí ani Supermanův kolega z jiné planety Wraith, a aby to náhodou někomu nepřišlo málo, dojde i na nějakou tu menší invazi z vesmíru.

Co se děje týče, tak ten nestojí v podstatě za řeč. A to doslova, protože vlastně ani není o čem mluvit. Snad kromě pár klišovitých scén o sebeobětování, emociálně kýčovitého flashbacku a archetypického zvratu typu „nezahrávej si s věcma, kterým nerozumíš“, bylo vše řečeno v první knize. Tady to na metál v originalitě zrovna není a od scénáristy Snyderova formátu by se dalo čekat i něco víc.

Na druhou stranu skoupost děje ponechává dost prostoru pro akci, která je v podání Jima Leeho opravdu velkolepá, takže stránky budete očima jen hltat. Akční pasáže totiž zjevně dostávají veškerý prostor a imaginaci, kterou autoři ušetřili na příběhu. A tak se Superman se svými protivníky rube všude možně. Od pouští po dna oceánů a od hlubin vesmíru po hlubiny zemského jádra. A na konci na čtenáře čeká opravu velký ohňostroj. Poté už jen tadááá a zavírání opony; akční cirkus skončil, můžete jít domů, nic víc pro vás nemáme. Aniž by bylo jasné, kdo a proč vlastně chtěl Zemi zase zničit. Ale to nevadí, hlavně že dostali hnusní emzáci pořádně na prdel.

Nespoutanému Supermanovi chybí spousta věcí. Dokonce by se dalo říci, že skoro vše. Až na jednu jedinou věc – akci. Ta ovšem vynesla klasické superhrdiny na výsluní zájmu. Málokteré dílo by takové jednostranné zaměření sneslo. Pokud vůbec nějaké takové existuje, tak to bude určitě komiks z pera Snydera a Leeho, protože oba páni dokáží dodat nekonečnému mlácení Supermana s kýmkoli a čímkoli takový šmrnc a grácii, že na chvíli zapomenete i na takové zbytečnosti, jako je děj, dialogy nebo, nedej bože, originalita.

Bohužel, za chvíli zapomenete nejen na příběh, ale i na to, že jste vůbec tento komiks četli. Na nějakou dobu zábavu obstará, ale rozhodně ne na déle, než je doba čtení. A i to pouze v případě, že jste fandové mlácení superhrdinů.

  • Jim Lee, Scott Snyder, Alex Sinclair: Superman Nespoutaný 2
  • BB/art, 2015
  • překlad: Martin D. Antonín
  • 128 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
20. října 2015, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Superman nespoutaný 2

Superman nespoutaný 2
399 Kč 359 Kč