Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stvořena pro to, aby zabíjela, ale zároveň předurčena chránit křehké bytosti, S. J. Kincaid: Diabolik

Kincaidová S. J.: Diabolik

Nemesis ve všech směrech připomíná člověka, ale člověk to není. Má lidské srdce, které však tluče jen pro jednu osobu. Je diabolik, stroj, bytost a věc s lidskou DNA ve svém genotypu. Moderní vynález geniálních mozků civilizace. Žije a dýchá jen pro jednu konkrétní osobu, pro tu, pro kterou byla stvořena. Všichni ostatní mohou lehnout popelem, ale její chráněnka senátorova dcera Sidonia von Impyrean musí přežít za každou cenu.

Sidonia a její osobní strážkyně spolu vyrůstají již od útlého dětství, jsou to důvěrné přítelkyně, které spolu sdílejí mnohá tajemství. Ovšem osud postaví jejich poutu do cesty překážky. Senátor von Impyrean se přidá na stranu rebelující populace, která touží po nových objevech a vědě, díky níž by se lidstvo neustále zdokonalovalo. Jeho smýšlení však lze označit za kacířské, neboť je silně v rozporu s tím, co hlásá Impérium. Rebelie sílí, a aby se jí zabránilo, jsou potomci vlivných znepřátelených rodin pozváni na Galaktický dvůr, kde mají posloužit jako živí rukojmí. Jedno je jisté, Sidonia se tam nesmí dostat, v chýši intrik a lží by nepřežila ani minutu. Právě proto je tu Nemesis, která se má vydat do bašty imperátorova vlivu místo své dobrosrdečné majitelky a zajistit ji tam dobrou reputaci i budoucí vlivné postavení.

S čerstvými sci-fi novinkami se doslova roztrhl pytel. Za mnohé lze jmenovat třeba unikátně graficky zpracovanou Geminu či nemálo populární Čáry života, jimž je právě tenhle žhavý kousek od Fragmentu velice podobný. Avšak S. J. Kincaid zašla ve svém díle daleko dál než její kolegyně Rothová. Kromě mocenských vlivů a politiky totiž nakousla i problém genetických modifikací či marnotratnictví a ideologie, již dokážou naprosto zaslepit a otupit lidskou mysl i přirozenost.

Nutno podotknout, že autorka neponechala nic náhodě a své postavy si opravdu vyšperkovala do nejmenších detailů. Hlavní hrdinka je sice uměle vytvořená bytost, která trochu připomíná vojína v sukních, ale nenechte se zmást, pod neproniknutelnou maskou se skrývá daleko víc než jen šrouby a kolečka. Rozhodně je to správná holka, co má srdce na svém místě, dokáže logicky uvažovat a má neuvěřitelně trefné poznámky.

S. J. Kincaid v pěti bodech

  1. Už od útlého dětství snila o tom, že bude kosmonautkou.
  2. Poté obrátila svůj zájem k vědě.
  3. Je autorkou trilogie Diabolik a Insignia.
  4. Insignia je jejím debutem.
  5. Diabolik sklízí úspěch nejen ve světě, ale i v ČR.

Naproti tomu Sidonia nepůsobila v knize nikterak přitažlivým dojmem, byla plachá, a tudíž trochu bez šťávy, což pro tak skvěle rozjetý děj nebylo zrovna dvakrát přínosné. Jenže co nedokázala Donia, s tím si hravě poradil Tyrus – troufám si podotknout, že tohohle hrdinu budete doslova milovat. Je vtipný, chytrý, pohledný, svérázný a jednoduše samé překvapení. Díky němu má kniha ten správný ráz i atmosféru a jednoznačně se jedná o tahouna celého románu.

První díl z plánované trilogie sklízel nemalé úspěchy v cizině. Hodně se o něm mluvilo například u našich polských sousedů. Nutno podotknout, že oprávněně. Jedná se o poměrně netradiční žánrovou směsku, která potěší nejen milovníky young adult. Pokud se pídíte po něčem opravdu zajímavém, tak je Diabolik zcela určitě tou správnou volbou.

  • S. J. Kincaid: Diabolik
  • Fragment, 2017
  • Překlad: Lucie Schürerová
  • Obálka: TK
  • 376 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
20. prosince 2017, Anastasja Vištalová

Diabolik

Diabolik
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč