Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Studie ohně – po studiích je třeba si zvolit životní cestu, Maria V. Snyderová: Studie ohně (Studie jedu 3)

Snyderová Maria V.: Studie jedu 03: Studie ohně

Jelena začínala jako kriminálnice, vyvrhel společnosti, na něhož čeká kromě toho největšího stigmatu také těžký výběr ze dvou možností, z nichž obě končí smrtí. Buď si rovnou podepíše rozsudek a bude se vesele houpat na šibenici, nebo si o něco prodlouží svůj čas mezi živými a stane se ochutnávačem samotného vladaře. Jenže ani jedno v sobě nevěštilo žádný příslib vábné budoucnosti, avšak osud měl s dívkou jiné plány. Její magické schopnosti ve spojitosti s nevábnými intrikami mocných ji přivedly zpět do rodné vlasti. Tam má za úkol zdokonalovat své vrozené vlohy.

Jenže studium se chýlí ke konci a její neobvyklé, až znepokojující schopnosti vyjdou najevo. Dokáže komunikovat s mrtvými, cítit jejich duše. Esence zemřelých umí nejen polapit, ale i pustit na svobodu. Tato dovednost pochopitelně není všeobecně příliš pozitivně přijímána, a tak se opět stává lovnou zvěří a smrt její věrnou společnicí. Hra o čas začíná, nepřítel je blíž než kdykoli předtím. Schyluje se k válce, krev poteče proudem a z chaosu vzejde nový řád.

Remake původní originální fantastické série s názvem Studie jedu přijala česká fantasy komunita s velkým nadšením. Už od prvního dílu si knihy z pera Marie V. Snyderové získaly svou přízeň. Nešlo jen o skvostně propracované obálky, jež české čtenáře zaujaly, ale pochvalovali si především děj, který v mnohém překvapil. Na rozdíl od valné většiny titulů, na které se nakladatelství CooBoo zaměřuje, není toto toliko počinem pro mladé dospělé, ale spíše v sobě snoubí starou dobrou klasiku žánru, kterou ocení především fajnšmekři a srdcaři.

Maria V. Snyderová v pěti bodech

  1. Narodila se ve Filadelfii, kde také vyrostla.
  2. Vystudovala meteorologii a tvůrčí psaní.
  3. Na psaní ji nejvíce baví výzkumná část.
  4. Díky psaní se naučila třeba šermovat, vypáčit zámek nebo jezdit na koni.
  5. Také moc ráda cestuje.

Hned zkraje je tak třeba upozornit, že třetí pokračování série s podtitulem Studie ohně jde v duchu svých předchůdců, a vyžaduje tak znalost předešlých dílů. To znamená, že na sebe jednotlivé knihy přímo navazují a odkazují, a bez znalosti předchozího příběhu se v tom aktuálním čtenář jednoduše ztratí. Oproti úvodu do série však Studie ohně nese výrazně expanzivní rysy, a tak po boku pilotních protagonistů vylezete ze své ulity a budete objevovat svět společně se všemi jeho klady a zápory.

Charakter, v jehož duchu se Studie ohně nese, přináší mírně klidnější tempo, než na jaké byli čtenáři zvyklí. Ne, že by autorka úplně rozvolnila a děj se nepříjemně vlekl, ale spíš cílí na interní pletichy a mocenské drby. Dostanete se tak více do víru politiky a pomyslného tahání za nitky za oponou. Závěr série má sice o trochu klidnější ráz, ale i on umí leckdy příjemně, či méně příjemně překvapit, protože ne vždy pro všechny platí to známé šťastně až všechny.

Vydat poměrně starší, ale úspěšnou fantasy sérii byl ze strany Snyderové určitě dobrý tah. Na rozdíl od poměrně ohraných zápletek, kterými se chlubí některé young adult tituly, tento přináší něco neotřelého, co přitom skvěle funguje. Spisovatelka rozhodně umí psát a ví, jak si svého čtenáře od první do poslední stránky omotat kolem krku. Je to čtivé, má to spád i sympatické charaktery. V případě, že tomuto žánru holdujete, tak neváhejte anu vteřinu a dejte Studii ohně šanci.

  • Maria V. Snyderová: Studie ohně (Studie jedu 3)
  • CooBoo, 2021
  • Překlad: Magdaléna Farnesi Stárková
  • Obálka: Kamila Flonerová
  • 480 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
13. září 2022, Anastasja Višťalová

Studie jedu 03: Studie ohně

Studie jedu 03: Studie ohně
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč